Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

Τι έγραφε το πρώτο SMS που στάλθηκε πριν 19 χρόνια;


Πριν λίγες ημέρες, το SMS, το γνωστό γραπτό μήνυμα των κινητών τηλεφώνων, έκλεισε 19 χρόνια! Στις 3 Δεκεμβρίου, 1992 είχε αποσταλεί το πρώτο μήνυμα. Ο Neil Papworth, ένας 20χρονος δοκιμαστής μηχανικός για την Sema Group, μέσω ενός προσωπικού υπολογιστή στέλνει μήνυμα κειμένου στον Richard Jarvis. Του γράφει απλά «Καλά Χριστούγεννα»! Αυτό ήταν, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Wikipedia το πρώτο μήνυμα που στάλθηκε.

Για να γίνει δημοφιλής όμως η υπηρεσία ανταλλαγής γραπτών μηνυμάτων, έπρεπε να περάσουν 6 χρόνια, όταν και το 1998 Φιλιππίνες η χρήση τους διαδόθηκε ευρύτερα. Σταδιακά από τότε η δημοτικότητα της υπηρεσίας αυξήθηκε. Το 2009, στις ΗΠΑ οι χρήστες κινητής τηλεφωνίας έστελναν περίπου 4,1 δισ. SMS κάθε μέρα. Αυτό ισοδυναμεί με 17 μηνύματα την ημέρα για κάθε άτομο το οποίο διαθέτει ένα κινητό.

Σήμερα, τα γραπτά μηνύματα είναι μία από τις πιο ευρέως χρησιμοποιούμενες υπηρεσίες κινητών τηλεφώνων, με πάνω από το 74% του συνόλου των χρηστών κινητών τηλεφώνων σε όλο τον κόσμο.

Από τους 3,3 δισ. συνδρομητές, οι 2,4 επικοινωνούν καθημερινά με μηνύματα κειμένου. Σύμφωνα με τη Wikipedia, το μεγαλύτερο μέσο όρο διαθέτουν οι χρήστες στις Φιλιππίνες, με μέσο όρο 27 SMS κάθε μέρα ανά συνδρομητή, ενώ οι Αμερικάνοι στέλνουν περίπου 357 γραπτά μηνύματα το μήνα κατά μέσο όρο.

H υπηρεσία SMS είναι μία από τις κυρίαρχες τεχνολογίες στο σημερινό κόσμο. Τα μηνύματα κειμένου απέφεραν 585 δισεκατομμύρια δολάρια για τις επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο το 2011, και αναμένεται να αποφέρουν περισσότερα από 1 τρισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα χρόνια.

Πηγή: a-pistefto
Διαβάστε περισσότερα...

Το μεγαλύτερο κτήριο στον κόσμο, από λάσπη!


Το Great Mosque Djenné -ή αλλιώς το Μεγάλο Τζαμί της Djenne- είναι το μεγαλύτερο κτήριο στον κόσμο, κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από λάσπη!

Το τζαμί βρίσκεται στην πόλη της Djenne στο Μάλι και είναι ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα στην Αφρική, ενώ από το 1988 αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Η κατασκευή του τοποθετείται μεταξύ 1200 και 1330 και καλύπτει συνολική επιφάνεια 5.625 τ.μ. Ολόκληρο το κτήριο είναι κατασκευασμένο από λάσπη, η οποία ονομάζεται «ferey» και περιέχει στη σύνθεσή της κονίαμα επικαλυμμένο με γύψο, που δίνει στο κτήριο λεία εμφάνιση. Το πάχος των τοίχων ποικίλλει ανάλογα με το ύψος, με τα χαμηλότερα επίπεδα να είναι πιο «παχιά» επειδή αυτά υποστηρίζουν το βάρος του κτιρίου.

Κομμάτια ξύλου συμπεριλήφθηκαν στη λάσπη, για τη μείωση των ρωγμών στους τοίχους, οι οποίες προκαλούνται από τις συχνές αλλαγές στην υγρασία και τη θερμοκρασία που επικρατούν στην περιοχή. Οι τοίχοι απορροφούν την ημέρα την ηλιακή ακτινοβολία και τη θερμότητα με αποτέλεσμα το βράδυ να επικρατεί στο εσωτερικό αρκετή ζέστη, που διαρκεί όλη νύχτα.

Υδρορροές, κατασκευασμένες από κεραμικούς σωλήνες, διατρέχουν την οροφή, συντελώντας στην άμεση απομάκρυνση του νερού από τη στέγη. Επιπλέον, η οροφή υποστηρίζεται από 90 ξύλινους στύλους, ενώ οι αεραγωγοί που υπάρχουν σε ολόκληρη την επιφάνειά της επιτρέπουν στο ζεστό αέρα να εισχωρήσει στο κτήριο αλλά και να αερίζεται σωστά το εσωτερικό.

Χιλιάδες προσκυνητές επισκέπτονται κάθε χρόνο το τζαμί, ενώ δεν είναι λίγοι οι τουρίστες που έρχονται για να θαυμάσουν τη μεγαλοπρέπεια της κατασκευής, που προκαλεί θαυμασμό αν σκεφτεί κανείς ότι έγινε εξ ολοκλήρου από ανθρώπινο χέρι!
Πηγή: perierga।gr

Διαβάστε περισσότερα...

Εσείς ποια σούπερ ικανότητα θα προτιμούσατε;


Η δύναμη του Wolverine να αυτοθεραπεύεται ότι και αν πάθει, βγήκε ως δημοφιλέστερη ικανότητα σουπερήρωα που θα ήθελαν να έχουν οι περισσότεροι από όσους ψήφισαν σε σχετική δημοσκόπηση.

Τρεις χιλιάδες σινεφίλ κάθε είδους ψήφισαν σε δημοσκόπηση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας ενοικιάσεων ταινιών Lovefilm, για το ποια από όλες τις υπερφυσικές δυνάμεις των σούπερ- ηρώων των κόμικ θα ήθελαν να είχαν.

Νικητής αναδείχθηκε ο Wolverine με 22% των ψήφων, ενώ ακολούθησε ο Professor X με της τηλεπαθητικές τους δυνάμεις, με 21%. Παραδόξως η ικανότητα του Σούπερμαν να πετάει έχει γίνει “πασέ” αφού την προτίμησε μόλις το 15% των ψηφοφόρων, ρίχνοντας την στην τρίτη θέση, ενώ πολύ χαμηλότερα, στην ένατη θέση έπεσε η ικανότητα στο... πλέξιμο του Spiderman με τους ιστούς του.

Η υπερβολική δύναμη του Hulk είναι στην τέταρτη θέση, η ικανότητα να γίνεσαι αόρατος όπως η Sue Storm από τους Fantastic Four στην πέμπτη θέση με 8%. Ακολουθεί ο έλεγχος του καιρού που πετυχαίνουν μαζί οι Fantastic Four, στην έκτη θέση, η ικανότητα του Human Torch να καίει τα πάντα στην έβδομη και οι υπερευαίσθητες αισθήσεις του Daredevil στην όγδοη.

Πηγή: www.enet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τα πιο παράξενα ρεκόρ στο Facebook!


Ο ιστότοπος recordsettler απαντά σε όλα τα 'καυτά' ερωτήματα όπως πόσα είναι τα περισσότερα likes και ποια είναι τα περισσότερα comments που σχετίζονται με το δημοφιλές σε όλους μας πλέον social network, δημοσιοποιώντας μια ενδιαφέρουσα λίστα με τα πιο παράξενα ρεκόρ στο Facebook.

Διαβάστε κάποια από αυτά, και σκεφτείτε αν μπορείτε να 'σπάσετε' κάποιο ώστε να καταγραφείτε στο βιβλίο των ρεκόρ του Facebook.


- Η πιο μεγάλη συζήτηση με σχόλια, ανάμεσα σε δυο άτομα σε status : 5,323 σχόλια
- Τα περισσότερα σχόλια και αναρτήσεις σε φωτογραφία : 50,779
- Τα περισσότερα σχόλια και αναρτήσεις, σε σχόλιο σε τοίχο : 59,380
- Τα περισσότερα likes σε ανάρτηση χρήστη : 573,528 likes
- Τα περισσότερα pokes που 'εκκρεμούν' : 1,981
- Τα περισσότερα σχόλια σε check-in : 603
- Οι περισσότεροι φίλοι σε chat, την ίδια στιγμή : 507
- Τα περισσότερα αιτήματα φιλίας που εκρεμμούν: 1,052
- Τα περισσότερα αδιάβαστα μηνύματα σε λογαριασμό χρήστη : 288
- Τα περισσότερα tags σε φωτογραφίες : 8,771
-
Διαβάστε περισσότερα...

Γέννησε κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο


Ένας τραυματιοφορέας ντυμένος... τάρανδος βοήθησε μια γυναίκα να φέρει στον κόσμο ένα κοριτσάκι κάτω από ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο, καθώς η εγκυμονούσα αισθάνθηκε τους πόνους της γέννας ενώ τύλιγε τα χριστουγεννιάτικα δώρα για συγγενείς και φίλους.

Η γέννηση της μικρής στο Χόμπαρτ της Τασμανίας ήταν ένας υπέροχος τρόπος για να γιορταστούν τα Χριστούγεννα,
είπε ο Μπρους Κόνορ, της υπηρεσίας συντονισμού των ασθενοφόρων του νησιού.

«Η γυναίκα βρισκόταν σε τέτοια φάση του τοκετού που αντί να την οδηγήσουν στο ασθενοφόρο για να την μεταφέρουν στην κλινική χρειάστηκε να γεννήσει στο σπίτι», είπε.

«Η γέννηση στις 12:06 ανήμερα τα Χριστούγεννα είναι ένα ιδιαίτερο συμβάν, ιδίως αφού συνέβη κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο, στο σπίτι. Νομίζω ότι ο τραυματιοφορέας φορούσε στο κεφάλι του ένα ζευγάρι κέρατα τάρανδου εκείνη τη στιγμή», πρόσθεσε ο Κόνορ.
Zougla.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

800.000 ευρώ για... χειρόγραφο


"Μάχη" δόθηκε για το ποιός θα αποκτήσει το χειρόγραφο της Σαρλότ Μπροντέ...

Στην τιμή ρεκόρ των 796.135 ευρώ, πουλήθηκε το χειρόγραφο της Σαρλότ Μπροντέ, «The Young Men's Magazine, Number 2», έπειτα από σκληρή «μάχη» μεταξύ των πλειοδοτών, που το διεκδίκησαν κατά τη διάρκεια δημοπρασίας του Οίκου Sotheby's στο Λονδίνο.

Το χειρόγραφο του 1830, που πέτυχε την υψηλότερη τιμή για χειρόγραφο οποιασδήποτε από τις τρεις αδερφές Μπροντέ, ανήκει στη 14χρονη τότε Σαρλότ.

Ο Peter Selley, Senior Director και ειδικός του Τμήματος Βιβλίων και Χειρογράφων του Οίκου, σχολίασε: «Η τιμή ρεκόρ που επιτεύχθηκε σήμερα αντανακλά το τεράστιο διεθνές ενδιαφέρον στο έργο της Σαρλότ Μπροντέ και ήταν μεγάλη τιμή για τον Οίκο Sotheby's που δημοπράτησε ένα χειρόγραφο τέτοιας σπουδαιότητας και σπανιότητας. Το μικροσκοπικό The Young Men's Magazine, Number 2, γραμμένο από τη συγγραφέα στην ηλικία των 14 ετών, μας παρέχει μια συναρπαστική εικόνα για την εξέλιξη μιας από τις μεγαλύτερες διάνοιες στην ιστορία της λογοτεχνίας και αποκαλύπτει τα ζητήματα που θα χαρακτήριζαν μερικές από τις γνωστότερες σκηνές του έργου της ως ενήλικης».

Στα κορυφαία κομμάτια της δημοπρασίας περιλαμβάνονται και:

* Ένα αντίτυπο του έργου «Ανεμοδαρμένα Ύψη» της Έμιλυ Μπροντέ από το 1847, που η ίδια είχε χαρίσει σε φίλη της και πουλήθηκε προς 181.250 ευρώ.

* Το έργο του Κάρολου Δαρβίνου «The variation of animals and plants under domestication», του 1868, που πουλήθηκε στα 70.584 ευρώ.
Πηγή : newsit.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Χιονίζει η Google στις οθόνες μας


Let it snow! Εάν δεν το έχετε γράψει ακόμα στο Google κάντε το και η οθόνη του υπολογιστή σας θα γεμίσει χιόνι! Γράψτε το ή πατήστε εδώ στο Google και θα χιονίσει πάνω στην οθόνη σας μέχρι η εικόνα να παγώσει εντελώς και να μην βλέπετε τίποτα πλέον από τον πάγο...

Για να ξεπαγώσετε την οθόνη και να την καθαρίσετε δεν έχετε παρά να πατήσετε

!
Η Google μέσα στο πνεύμα του χειμώνα λοιπόν, μας κάνει μία έκπληξη...

Αν πατήσετε defrost και πάλι το χιόνι θα γεμίσει σιγά - σιγά την οθόνη σας!

Άλλα παράξενα από την Google;

Αν, για παράδειγμα, πληκτρολογήσει κανείς στα αγγλικά «anagram», η Google θα του απαντήσει με αναγραμματισμό «Μήπως εννοούσατε: nag a ram ?».

Στους χάρτες της Google, αν κανείς ρωτήσει πώς να πάω από το Μαϊάμι σε πόλη της Βραζιλίας, θα του απαντήσει «κολυμπώντας στον Ατλαντικό», ενώ από την Ιαπωνία στις ΗΠΑ, προτείνει «καγιάκ στον Ειρηνικό Ωκεανό».

Ζαλίζεστε εύκολα; Τότε μην γράψετε στο Google Do a barrel roll! Αν πάντως το γράψετε θα δείτε την εικόνα να περιστρέφεται 360 μοίρες. Οι προγραμματιστές της Google αποφάσισαν την πλήρη περιστροφή της σελίδα τους! Αν δεν έχετε τάσεις ναυτίας, δοκιμάστε το
Διαβάστε περισσότερα...

Βατράχια - μετανάστες & πρόγνωση σεισμών


Τα ζώα μπορεί να αντιλαμβάνονται τις χημικές αλλαγές που συμβαίνουν στα επιφανειακά ύδατα λίγο πριν από ένα σεισμό, γεγονός που εξηγεί τη συχνά ανήσυχη συμπεριφορά και την «μαντική» ικανότητά τους, που έχει παρατηρηθεί σε όλη τη Γη από πολύ παλιά. Η νέα αυτή επιστημονική εκτίμηση βασίστηκε στην παρατήρηση ομάδας βατράχων που εγκατέλειψαν την λιμνούλα τους στην περιοχή Λ' Ακουίλα της Ιταλίας, λίγες μέρες πριν λάβει χώρα ο καταστροφικός σεισμός το 2009.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον γεωφυσικό Φρίντμαν Φρόιντ της NASA και τη βιολόγο Ραχήλ Γκραντ του Ανοικτού Πανεπιστημίου της Βρετανίας, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο διεθνές περιοδικό για θέματα ερευνών περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας «International Journal of Environmental Research and Public Health», πιστεύουν ότι η παρατήρηση της συμπεριφοράς των ζώων θα πρέπει να ενσωματωθεί επίσημα στις μεθόδους πρόβλεψης των σεισμών και συστήνουν τη συνεργασία γεωλόγων και βιολόγων, ώστε να μελετηθεί καλύτερα το θέμα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα πετρώματα στον φλοιό της Γης, που υφίστανται ισχυρές τεκτονικές πιέσεις λίγο πριν από ένα σεισμό, απελευθερώνουν φορτισμένα σωματίδια, τα οποία αντιδρούν με τα νερά, προκαλώντας μια σειρά από χημικές μεταβολές. Τα ζώα, που ζουν μέσα στο νερό ή κοντά σε αυτό, έχουν μεγάλη ευαισθησία σε αυτές τις αλλαγές και έτσι είναι σε θέση να τις ανιχνεύσουν ακόμα και μέρες πριν ο σεισμός συμβεί.

Οι βάτραχοι-μετανάστες της Λ' Ακουίλα δεν συνιστούν μεμονωμένη περίπτωση, καθώς στη διάρκεια της παγκόσμιας ιστορίας έχουν αναφερθεί πολλά περιστατικά με διάφορα ζώα, που συμπεριφέρονταν ασυνήθιστα ή έφευγαν μακριά από μία περιοχή όπου σύντομα επρόκειτο να πληγεί από σεισμό. Για παράδειγμα, στην Χαϊτσένγκ της Κίνας, το 1975, μέχρι και ένα μήνα πριν συμβεί ένας μεγάλος σεισμός, οι κάτοικοι παρατήρησαν τα φίδια να ξετρυπώνουν μόνα τους από τις φωλιές τους και μάλιστα μέσα στον χειμώνα, δηλαδή στο μέσο της χειμερίας νάρκης τους, αψηφώντας θερμοκρασίες κάτω του μηδενός, παρόλο που κάτι τέτοιο ήταν σχεδόν αυτοκτονία για τα ψυχρόαιμα ερπετά. Το 2009, στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, οι κάτοικοι είδαν να βγαίνουν στις ακτές δεκάδες καλαμάρια που ζουν σε μεγάλο βάθος (200-600 μέτρων), λίγες ώρες πριν συμβεί ένας μεγάλος σεισμός.

Στην περίπτωση των περίπου 100 βατράχων της Λ'Ακουίλα, η κοινότητά τους εξαφανίστηκε από την περιοχή περίπου τρεις μέρες πριν από το σεισμό. Οι ερευνητές έκαναν εργαστηριακά πειράματα και επιβεβαίωσαν ότι οι τεκτονικές δυνάμεις μεταβάλλουν την χημική σύνθεση των γήινων υδάτων. Τα φορτισμένα σωματίδια που απελευθερώνονται από τα συμπιεζόμενα πετρώματα λίγο πριν από ένα σεισμό, μεταδίδονται και στα γειτονικά πετρώματα, ώσπου φθάνουν στην επιφάνεια της Γης και αντιδρούν με τον αέρα της ατμόσφαιρας, μετατρέποντας τα μόρια της σε ιόντα. Αυτά τα αερομεταφερόμενα θετικά φορτισμένα ιόντα, σύμφωνα με προηγούμενες ιατρικές μελέτες, προκαλούν πονοκεφάλους και ναυτία στους ανθρώπους και αυξάνουν στο αίμα των ζώων το επίπεδο της σεροτονίνης, της ορμόνης του στρες, κάνοντάς τα έτσι πιο ανήσυχα και φοβισμένα.

Παράλληλα, τα ιόντα αυτά αντιδρούν με το νερό, μετατρέποντάς το σε υπεροξείδιο του υδρογόνου. Αυτή η χημική αλυσίδα συμβάντων μπορεί να μετατρέψει τις αβλαβείς οργανικές ύλες μίας λιμνούλας ή της θάλασσας σε τοξικές ουσίες, αναγκάζοντας τα υδρόβια ζώα να σπεύσουν να φύγουν από τη συγκεκριμένη περιοχή. Πρόκειται για ένα πολύπλοκο μηχανισμό που, σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρέπει να ερευνηθεί περαιτέρω, ώστε να κατανοηθεί καλύτερα.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η μελέτη τους φέρνει στο φως για πρώτη φορά με επιστημονικό τρόπο ένα πιθανό γεωλογικό, χημικό και βιολογικό μηχανισμό που, μέσα από διάφορες αλληλεπιδράσεις, τελικά αλλάζει τη συμπεριφορά πολλών ζώων πριν από τους σεισμούς, βοηθώντας έτσι στην πρόγνωση αυτών των καταστροφικών φυσικών φαινομένων.

Πηγή: ΑΠΕ
Διαβάστε περισσότερα...

Γαλλία: Στο χειρουργείο 30.000 γυναίκες για αφαίρεση επικίνδυνης σιλικόνης από το στήθος


Το μεγαλύτερο σκάνδαλο πλαστικής χειρουργικής, παγκοσμίως, έχει ξεσπάσει στη Γαλλία μετά την αποκάλυψη ότι μεγάλη εταιρία παρασκευής εμφυτευμάτων στήθους χρησιμοποιούσε βιομηχανική σιλικόνη, με ολέθρια αποτελέσματα στην υγεία των δεκάδων χιλιάδων γυναικών, που υποβλήθηκαν σε επέμβαση προσθετικής στήθους και που καλούνται τώρα να υποβληθούν εκ νέου σε εγχείρηση για να αφαιρέσουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας τα εμφυτεύματά τους.

Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας θα ζητήσουν μέχρι το τέλος της εβδομάδας από 30.000 γυναίκες να αφαιρέσουν τα εμφυτεύματα στήθους από σιλικόνη της μάρκας PIP, μετά την εμφάνιση αρκετών περιπτώσεων καρκίνου, αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα Liberation.

«Πριν από το τέλος της εβδομάδας, οι αρχές θα ζητήσουν από όλες τις γυναίκες που έχουν εμφυτεύματα στήθους της μάρκας PIP να τα αφαιρέσουν: τα εμφυτεύματα αυτά από μη εγκεκριμένο υλικό είναι πιθανό να προκαλέσουν εκτός από φλεγμονές και καρκίνο.

Μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί οκτώ περιπτώσεις καρκίνου σε ασθενείς που είχαν τα ελαττωματικά αυτά εμφυτεύματα», ανακοίνωσε στις 15 Δεκεμβρίου ο καθηγητής Ζαν-Ιβ Γκραλ, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γαλλίας.

«Από τις οκτώ περιπτώσεις, οι πέντε ήταν αδενοκαρκινώματα, και ένα λέμφωμα των αμυγδαλών, ένα σπάνιο λέμφωμα μαστού--η γυναίκα πέθανε--και μια περίπτωση λευχαιμίας», διευκρίνισε ο Δρ Γκραλ.

Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ανακοινώσει το σχέδιο δράσης για την υπόθεση αυτή.

«Ολες οι γυναίκες που έχουν κάνει προσθετική στήθους με εμφυτεύματα PIP πρέπει να επισκεφτούν επειγόντως τους γιατρούς τους» δήλωσε η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Βαλερί Πεκρές και πρόσθεσε πως «επειδή πρόκειται για μια επείγουσα
υγειονομική κατάσταση, το κόστος της επέμβασης (αφαίρεσης των εμφυτευμάτων) θα επιβαρύνει τις υπηρεσίες Κοινωνικής Ασφάλισης».

Μέχρι τώρα έχουν κατατεθεί 2।000 αγωγές από γυναίκες που χρησιμοποίησαν εμφυτεύματα αυτής της μάρκας και η γαλλική δικαιοσύνη έχει αρχίσει δικαστική έρευνα για «τραυματισμό και ανθρωποκτονία από αμέλεια».

Πηγή : τα νεα
Διαβάστε περισσότερα...

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Πες το μου απλά: Τι είναι τα CDS;


Τα "γυμνά" CDS είναι σαν να αγοράζει ασφαλιστήριο συμβόλαιο για να καλυφθεί από πιθανή καταστροφή που μπορεί να υποστεί το σπίτι του διπλανού του!!! Με τον τρόπο αυτό έχει κάθε συμφέρον να βάλει φωτιά στο σπίτι του διπλανού του για να εισπράξει την ασφάλεια.


Με αφορμή την ελληνική κρίση, τα credit default swaps (CDS) βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων παγκοσμίως για την επιβολή αυστηρότερων κανόνων και εποπτικού πλαισίου στις χρηματοοικονομικές αγορές. Οι απόψεις διίστανται αν πρέπει να καταργηθούν ή να θεσπιστούν αυστηρότεροι κανόνες εποπτείας της συγκεκριμένης αγοράς.
Δείτε τι είναι τα CDS:


Τι είναι τα CDS

Πρόκειται για συμβόλαια παραγώγων χρηματοοικονομικών προϊόντων. Αρχισαν να χρησιμοποιούνται στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και αποτελούν «ασφάλιστρα» έναντι ομολόγων που εκδίδουν είτε κράτη είτε επιχειρήσεις, τα οποία οι επενδυτές αγοράζουν για να καλυφθούν από τον κίνδυνο χρεοκοπίας του κράτους ή της επιχείρησης. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 ως το 2007 η εν λόγω αγορά διογκώθηκε και η αξία των συναλλαγών (αγορές και πωλήσεις τέτοιων προϊόντων) υπολογίζεται στα 50 τρισ. δολάρια. Η εν λόγω αγορά λειτουργεί χωρίς καμία εποπτεία και με ελάχιστη διαφάνεια. Σε περίπτωση που υπάρχει η υπόνοια ή η εκτίμηση ότι ο εκδότης του ομολόγου θα δυσκολευτεί να το αποπληρώσει, τότε η τιμή του αντίστοιχου ασφαλίστρου (CDS) ανεβαίνει.


Ποιος μπορεί να αγοράσει συμβόλαια CDS

Τα συμβόλαια CDS μπορούν να αγοραστούν από επενδυτές που κατέχουν κάποιο ομόλογο, αλλά μπορούν να αγοραστούν και από επενδυτές που δεν κατέχουν το ομόλογο. Οταν ο αγοραστής δεν κατέχει ομόλογο τότε το CDS ονομάζεται «naked» CDS, δηλαδή «γυμνό». Τα «naked» CDS έχουν βρεθεί στο επίκεντρο των επικρίσεων το τελευταίο διάστημα.


Γιατί τα «naked» CDS έχουν βρεθεί στο επίκεντρο των επικρίσεων

Διότι όποιος αγοράζει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο χωρίς να κατέχει ομόλογο είναι σαν να ασφαλίζεται για να προστατευτεί από μια καταστροφή που δεν τον αφορά και από την οποία αν συμβεί θα κερδίσει. Δηλαδή είναι σαν να αγοράζει ασφαλιστήριο συμβόλαιο για να καλυφθεί από πιθανή καταστροφή που μπορεί να υποστεί το σπίτι του διπλανού του. Με τον τρόπο αυτό έχει κάθε συμφέρον να βάλει φωτιά στο σπίτι του διπλανού του για να εισπράξει την ασφάλεια. Κατ΄ αναλογία, όσοι έχουν αγοράσει CDS που ασφαλίζουν τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας έχουν κάθε λόγο να συντηρούν το σενάριο της χρεοκοπίας για να ανεβαίνει η τιμή των CDS που κατέχουν και να τα πουλήσουν με κέρδος.


Ποιοι αγοράζουν τα cds;

Τα αγοράζουν μακροπρόθεσμοι επενδυτές, π.χ. στην περίπτωση των ελληνικών ομολόγων θεσμικοί επενδυτές όπως αμοιβαία κεφάλαια, συνταξιοδοτικά ταμεία, κ.ά. που έχουν αγοράσει τίτλους του ελληνικού Δημοσίου και δεν θέλουν να τους πουλήσουν διότι τότε οι τιμές τους θα καταρρεύσουν και θα ζημιωθούν οι ίδιοι περισσότερο.
Πρέπει να απαγορευτούν τα CDS;

Πολλοί υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να απαγορευτούν τα «naked» CDS. Αλλοι πάλι ζητούν την επιβολή ενός αυστηρότερου καθεστώτος ελέγχου προκειμένου να μπορεί να υπάρχει εποπτεία.


Τι υποστηρίζουν οι υποστηρικτές των CDS;

Οι υπέρμαχοι της αγοράς CDS υποστηρίζουν ότι τα εν λόγω συμβόλαια δεν «κινούν» τις αγορές, απλώς ανακλούν τους φόβους των επενδυτών και τους βοηθούν να καλυφθούν έναντι μελλοντικών κινδύνων. Μάλιστα αρκετοί εξ αυτών επικαλούνται έκθεση της γερμανικής Επιτροπής Ελέγχου Κεφαλαιαγορών (ΒaFin), σύμφωνα με την οποία η επενδυτική δραστηριότητα στην αγορά CDS είχε «ελάχιστες επιπτώσεις» στην ελληνική κρίση.
Πού βρίσκονται σήμερα τα CDS;

Ο Πίνακας είναι πολύ χαρακτηριστικός και ...καταπέλτης για την Ελλάδα. Για να είσαι σίγουρος ότι θα πληρωθείς το Σουηδικό ομόλογο που κατέχεις, πρέπει να πληρώσει στην "ασφαλιστική" 26,40 μονάδες (φανταστείται ας πούμε ότι τους λες "έχω ένα ομόλογο 100.000 ευρώ. Πόσα λεφτά θέλετε για να μου το πληρώσετε εσείς σε περίπτωση που δεν μπορούν να το πληρώσουν οι Σουηδοί;", Σου λένε 26,40 ευρώ. Όπως ασφαλίζουμε το σπίτι μας αξίας 100.000 ευρώ και πληρώνουμε 26,40 ευρώ το χρόνο για να είμαστε σίγουροι ότι αν καεί, θα πάρουμε από την ασφαλιστική τα 100.000).
Το ποσό για τα ελληνικά ομόλογα είναι 80 φορές μεγαλύτερο !!!! Δηλαδή 2.000 μονάδες. Αυτό δείχνει ότι είναι πολύ μεγάλος ο φόβος ότι αυτοί που κατέχουν τα ομόλογα δεν θα τα πληρωθούν, άρα μεγαλώνει το ρίσκο της "ασφαλιστικής", άρα θέλει μεγαλύτερο ασφάλιστρο.


taxalia
Διαβάστε περισσότερα...