Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Στην Ινδία ο φθηνότερος υπολογιστής του κόσμου

Παράθυρο στον ψηφιακό κόσμο για εκατομμύρια παιδιά και νέους της Ινδίας ανοίγει ο φθηνότερος υπολογιστής του κόσμου, ο οποίος παρουσιάστηκε χθες στο Νέο Δελχί και κοστίζει μόλις 30 ευρώ!Παράθυρο στον ψηφιακό κόσμο για εκατομμύρια παιδιά και νέους της Ινδίας ανοίγει ο φθηνότερος υπολογιστής του κόσμου, ο οποίος παρουσιάστηκε χθες στο Νέο Δελχί και κοστίζει μόλις 30 ευρώ!

Ο Aakash (που σημαίνει ουρανός στα ινδικά) κατασκευάστηκε από Ινδούς τεχνικούς σε συνεργασία με τη βρετανική εταιρεία DataWin, απευθύνεται στα εκατομμύρια πολίτες της χώρας του Γάγγη που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, αφού, όπως τόνισε χθες κατά την παρουσίαση
ο Ινδός υπουργός Τηλεπικοινωνιών και Παιδείας, Καπίλ Σιμπάλ: "Οι πλούσιοι έχουν πρόσβαση στον ψηφιακό κόσμο, οι φτωχοί παραμένουν αποκλεισμένοι. O Aakash στοχεύει να εξαλείψει αυτόν τον ψηφιακό διαχωρισμό".

Οπως έγινε γνωστό, η κυβέρνηση έχει αγοράσει από την DataWin 100.000 υπολογιστές έναντι 50 δολαρίων έκαστο, τους οποίους και θα μοιράσει σε μαθητές και φοιτητές χωρίς αντίτιμο. Από εκεί και πέρα οι υπόλοιποι μαθητές θα μπορούν να αγοράζουν τους υπολογιστές τον πρώτο καιρό έναντι 35 δολαρίων και αργότερα στα μαγαζιά έναντι 60 δολαρίων. Ο Aakash έχει τη δυνατότητα τηλεδιάσκεψης, έχει δύο θύρες USB και μπαταρία διάρκειας 3 ωρών. Μεταξύ άλλων ανακοινώθηκε ότι η μαζική παραγωγή του Aakash θα ξεκινήσει στα μέσα Νοεμβρίου και στόχος είναι να παράγονται 120.000 τον μήνα.

Η Ινδία με πληθυσμό 1,2 δισεκατομμύρια, μεγάλο μέρος του οποίου ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, τα τελευταία χρόνια έχει παρουσιάσει μια τάση να κατασκευάζει φτηνά προϊόντα, όπως το αυτοκίνητο Nano της Tata Motors.
Πηγή : www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: