Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

Γονίδιο Υπόσχετε Γερά Δόντια.

Η ανακάλυψη ενός γονιδίου που ελέγχει τη σύνθεση της αδαμαντίνης φέρνει τους επιστήμονες ένα βήμα πιο κοντά στη δυνατότητα ανάπλασης των ανθρώπινων δοντιών.
Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι το εσωτερικό τμήμα των δοντιών (ο πολφός) μπορεί να καλλιεργηθεί από βλαστικά κύτταρα, αυτό που έλειπε όμως ήταν το εξωτερικό στρώμα σμάλτου.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Όρεγκον βρήκαν τώρα τη λύση στο γονίδιο Ctip2, το οποίο ήταν γνωστό ότι λειτουργεί ως «μεταγραφικός παράγοντας» που ρυθμίζει τη λειτουργία πολλών άλλων γονιδίων.
Εκτός από το ρόλο του στο ανοσοποιητικό σύστημα, το δέρμα και το νευρικό σύστημα, το Ctip2 φαίνεται ότι ελέγχει και τα κύτταρα που παράγουν την αδαμαντίνη.
«Δεν είναι ασυνήθιστο για ένα γονίδιο να έχει πολλαπλές λειτουργίες, μέχρι τώρα όμως δεν γνωρίζαμε ότι [το Cip2] ρυθμίζει την παραγωγή σμάλτου» δήλωσε η ελληνικής καταγωγής Χρύσσα Κιούσση, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον και επικεφαλής της μελέτης.
Η ομάδα της Δρ Κιούσση εξέτασε έμβρυα ποντικών στα οποία το Cip2 είχε απενεργοποιηθεί, και διαπίστωσε ότι το σμάλτο απουσίαζε από τα νεογιλά δόντια τους.
«Το σμάλτο είναι μια από τις σκληρότερες επιστρώσεις που απαντώνται στη φύση, καθώς εξελίχθηκε για να δίνει στα σαρκοφάγα ζώα τα δυνατά και ανθεκτικά δόντια που χρειάζονται για να επιβιώσουν» σχολίασε η Κιούσση.
Η έρευνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε τεχνικές αναγέννησης ή καλλιέργειας ζωντανών δοντιών, αν και όπως διευκρινίζει η ερευνήτρια «χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά μέχρι να εφαρμοστεί η νέα προσέγγιση στον άνθρωπο.
Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στο Proceedings of the National Academy of Sciences.


Το 25 ores σας προτείνει.
Πηγή : www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=990153&lngDtrID=252

Δεν υπάρχουν σχόλια: