Σάββατο 30 Αυγούστου 2008

Μπλουζάκι Καρδιογράφος

Οι επιστήμονες του Πολυτεχνείου του Άαχεν στη Γερμανία έχουν σχεδιάσει ένα μπλουζάκι-καρδιογράφο, το οποίο υπόσχεται να φέρει την επανάσταση…
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της Ντόιτσε Βέλε, επιστήμονες του τμήματος ιατρικής πληροφορικής και τεχνολογίας δοκιμάζουν πειραματικά το μπλουζάκι-καρδιογράφο, το οποίο φέρει ηλεκτρόδια από φυτικές ίνες που καταγράφουν τους καρδιακούς παλμούς.
Οι ασθενείς που πάσχουν από διάφορες μορφές καρδιοπάθειας πρέπει να παρακολουθούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα και να υποβάλλονται συχνά σε καρδιογράφημα μακράς διάρκειας. Για την εξέταση αυτή πρέπει να εισαχθούν σε νοσοκομεία ή σε ειδικά ιατρεία, και να συνδεθούν με άβολα μηχανήματα που τους προκαλούν στρες, ενώ τα ηλεκτρόδια με το ειδικό τζελ που κολλούν στην επιδερμίδα οδηγούν συχνά σε δερματίτιδες.
Το «μαύρο μπλουζάκι» ωστόσο (σ.σ.: έτσι το αποκαλούν οι εμπνευστές του), το οποίο ο ασθενής πρέπει να φοράει επί εβδομάδες ώστε να καταγράφονται όλες οι διακυμάνσεις των καρδιακών του παλμών σε διαφορετικές καταστάσεις, φέρνει την επανάσταση.
«Πρόκειται για ένα άνετο και ελαφρύ t-shirt», υποστηρίζουν οι ειδικοί, τονίζοντας ότι το μπλουζάκι-καρδιογράφος είναι ένα έξυπνο ρούχο, το οποίο μειώνει το κόστος της ιατρικής διάγνωσης και επιτρέπει μακροχρόνια παρακολούθηση του ασθενή, χωρίς καμία επιβάρυνση.
Ένα από τα μειονεκτήματά του είναι ότι δεν πλένεται, και αυτό αποτελεί το τελευταίο σημείο που θέλουν να βελτιώσουν οι ερευνητές, προτού το «μαύρο μπλουζάκι» αποκτήσει άδεια για τη μαζική του παραγωγή και τη χρήση του που σύμφωνα με τους επιστήμονες αναμένεται να γίνει εντός τριών-τεσσάρων ετών.

Το 25 ores σας προτείνει.
Πηγή : www.cosmo.gr/Health/Germany/210160.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: