Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

Τα Τριαντάφυλλα Σαν Μέσο Αυτοπροστασίας Έχουν Το Κόκκινο Χρώμα Τους.

Μια νέα βιολογική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό φυτολογίας "New Phytologist" έρχεται να αμφισβητήσει τους ειδικούς φυσιοδίφες, που πάντα πίστευαν ότι τα τριαντάφυλλα ανέπτυξαν το φωτεινό και εντυπωσιακό κόκκινο χρώμα τους για να προσελκύουν έντομα, θηλαστικά και πουλιά ώστε να διευκολύνουν την επικονίαση και τον πολλαπλασιασμό τους. Η νέα αυτή μελέτη υποστηρίζει ότι το κόκκινο χρώμα (που περιέχει υψηλή ποσότητα υδροκυανίου) εξελίχτηκε σκοπίμως, ως μέσον αυτοπροστασίας, για να αποθαρρύνει και να διώχνει τα φυτοφάγα ζώα που θα ήθελαν να φάνε τα λουλούδια.
Ειδικοί από δύο βρετανικά πανεπιστήμια (Πλίμουθ και Πόρτσμουθ) και ένα αυστραλιανό (Κέρτιν), μελέτησαν τα τριαντάφυλλα και κατέληξαν ότι η ανάγκη τους για άμυνα ήταν ο βασικός παράγων για την εξέλιξη των λουλουδιών κόκκινου χρώματος. Σε αυτά, όπως ανακαλύφθηκε, υπάρχουν υψηλότερα επίπεδα υδροκυανίου, το οποίο χρησιμοποιείται συχνά από τα φυτά για να αποτρέψουν τις ορέξεις των φυτοφάγων ζώων και πουλιών, όπως οι παπαγάλοι ή τα καγκουρό.
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης δρ Μικ Χάνλεϊ, τα ζώα που τρώνε τα φυτά, μαθαίνουν να συσχετίζουν το χρώμα με τη γεύση, η οποία στην περίπτωση των κόκκινων τριαντάφυλλων είναι πιο πικρή λόγω της παρουσίας του υδροκυανίου (ή κυανιούχου άλατος). Το κόκκινο χρώμα λειτουργεί τελικά ως προειδοποιητικό σήμα για τα ζώα ότι τα λουλούδια αυτά θα έχουν άσχημη γεύση ή θα είναι δηλητηριώδη.


Για να μάθετε περισσότερα μπορείτε να ψάξετε εδώ.
Πηγή : http://news.ert.gr/el/20215-ta-omorfa-triantafylla-einai-kokkina-gia-na-dioxnoun-kai-oxi-gia-na-goiteyoun.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια: