Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

Πρωταπριλιάτικο Αστείο Ή Πραγματική e-Απειλή.

Μπορεί να πρόκειται, εν τέλει, για το μεγαλύτερο πρωταπριλιάτικο αστείο στην Ιστορία του Διαδικτύου, αλλά δεν αποκλείεται να αποδειχθεί μία από τις χειρότερες ημέρες για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του πλανήτη. Οι ειδικοί, πάντως, δεν έχουν ακόμα αποφανθεί αν ο ιός Conficker, ο οποίος έχει ήδη πλήξει περισσότερα από 10 εκατ. PC που χρησιμοποιούν το λογισμικό της Windows, θα σπείρει σήμερα τον πανικό ή θα αφήσει την ημέρα να κυλήσει όπως κάθε άλλη. Γνωρίζουν, ωστόσο, ότι από χθες τα μεσάνυχτα το πρόγραμμα Conficker θα αρχίσει αυτομάτως να ανιχνεύει χιλιάδες «μολυσμένες» ιστοσελίδες, σχεδιάζοντας την επόμενη κίνησή του. Οι εν λόγω ιστοσελίδες αποτελούν ήδη σήμερα το μεγαλύτερο «κατευθυνόμενο» δίκτυο στην Ιστορία. Εφόσον δε, δοθεί σε όλες ένας συγκεκριμένος στόχος, όπως για παράδειγμα να στείλουν ταυτοχρόνως αναζητήσεις στο Google, τότε μπορούν να θέσουν αρκετές υπηρεσίες και υπολογιστές εκτός λειτουργίας. Τα θύματα του ιού δεν θα μπορούν να ανοίξουν τα κομπιούτερ τους ή θα ανακαλύψουν ότι η ταχύτητα της σύνδεσης στο Διαδίκτυο έχει μειωθεί δραματικά.
Οι ειδικοί σε ζήτημα ασφαλείας του Διαδικτύου παραδέχονται ότι δεν γνωρίζουν τις επόμενες κινήσεις του Conficker. Ο Γκράχαμ Κλούλεϊ, αναλυτής της εταιρείας για τη διαδικτυακή ασφάλεια Sophos, προειδοποιούσε ότι η ημερομηνία της 1ης Απριλίου, η οποία έχει δοθεί ως αυτή της νέας επίθεσης του ιού, μπορεί να αποτελεί κίνηση αντιπερισπασμού. «Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι εκείνοι που προγραμμάτισαν τον εν λόγω ιό σχεδιάζουν να τον επαναπρογραμματίσουν τα μεσάνυχτα», υποστήριζε χθες ο κ. Κλούλεϊ.
Ο ιός Conficker ανακαλύφθηκε τον Νοέμβριο του 2008 ως τμήμα «πακέτου προγραμμάτων» που πουλούσε Κινέζος χάκερ. Οι χρήστες ηλεκτρονικών υπολογιστών, πάντως, καλούνται να ανανεώνουν τα προγράμματα για την προστασία από τους ιούς (antivirus) συχνά και να ενημερώνονται τακτικά για τον Conficker.


Βρες αυτό που θες εύκολα με μια κίνηση.
Πηγή : http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_01/04/2009_309562

Δεν υπάρχουν σχόλια: