Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Το αυτοκίνητο του μέλλοντος Θα Mπορεί Να Διαβάζει Τις Σκέψεις του οδηγού


Το αυτοκίνητο του μέλλοντος θα μπορεί να διαβάζει τις σκέψεις του οδηγού και να προβλέπει την επόμενη κίνησή του. Αυτό τουλάχιστον ελπίζουν να πετύχουν οι ερευνητές του τεχνολογικού πανεπιστημίου EFPL της Λωζάννης (Ecole Polytechnique Federale de Lausanne) στην Ελβετία, σε συνεργασία με ερευνητές της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας Nissan.

«Η ιδέα είναι να συνδυάσουμε τη νοημοσύνη του οδηγού και του οχήματος με τέτοιο τρόπο που να εξαφανίζει τις συγκρούσεις ανάμεσα τους, με τελικό αποτέλεσμα ένα πιο ασφαλές περιβάλλον οδήγησης», όπως δήλωσε ο καθηγητής Χοσέ ντελ Μίλαν, υπεύθυνος του έργου.

Οι επιστήμονες σχεδιάζουν ένα σύστημα που θα καταγράφει την εγκεφαλική δραστηριότητα του οδηγού και τις κινήσεις των ματιών του, ενώ παράλληλα θα ελέγχει συνεχώς το περιβάλλον έξω από το αυτοκίνητο με τη βοήθεια μιας σειράς αισθητήρων, με στόχο να προβλέπει τις προθέσεις και αντιδράσεις του οδηγού. Με αυτό τον τρόπο, το όχημα θα προετοιμάζεται αυτομάτως για την επόμενη κίνηση, π.χ. επιβραδύνοντας ή επιταχύνοντας μόνο του, αν χρειάζεται, ανάλογα με το αν ο οδηγός σκέφτεται να στρίψει, να αλλάξει λωρίδα κυκλοφορίας, να κάνει προσπέραση κ.α.

Η έρευνα θα κρατήσει τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με εκπρόσωπο του EFPL, και στο τέλος ελπίζεται ότι θα καταστεί εφικτό να προκύψει ένα «έξυπνο» πρωτότυπο που θα «διαβάζει» το μυαλό του οδηγού.

Το συγκεκριμένο ερευνητικό έργο εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πεδίο, που σημειώνει μεγάλη πρόοδο τα τελευταία χρόνια και αφορά τη δημιουργία συστημάτων «διεπαφών εγκεφάλου-μηχανών» (Brain-Machine Interface Systems). Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τον έλεγχο ενός υπολογιστή ή ενός αναπηρικού αμαξιδίου μόνο με το νου.

Πηγή : www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: