Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2011

Αστεροειδής-μαμούθ σε απόσταση αναπνοής από τη Γη


Αστρονόμοι σε όλο τον κόσμο έχουν προετοιμάσει τα τηλεσκόπιά τους για να συλλάβουν την κίνηση του αστεροειδούς 2005 YU55 που θα περάσει “ξυστά”από τη Γη το βράδυ της Τρίτης (8/11).

Οι επιστήμονες εκτιμούν πως ο αστεροειδής πλάτους 400 μέτρων θα διασχίσει την τροχιά της σελήνης και θα πλησιάσει τη Γη σε απόσταση 319.000 χιλιομέτρων, στις 23.28, ώρα Γκρίνουιτς.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που αντικείμενο παρόμοιου μεγέθους πλησιάζει τη Γη.

Η NASA υπολογίζει πως η πιθανότητα πρόσκρουσης του αστεροειδούς με τη Γη μέσα στον αιώνα που διανύουμε είναι μια στα δέκα εκατομμύρια. Στην περίπτωση αυτή η σύγκρουση θα προκαλούσε έκρηξη αντίστοιχη με χιλιάδες μεγατόνους εκρηκτικής ύλης ΤΝΤ.

Ακόμα και σε καθαρό ουρανό, ο αστεροειδής δεν θα είναι ορατός στο γυμνό μάτι.

Χάρη στην κοντινή απόσταση από τη Γη, οι αστρονόμοι θα έχουν τη δυνατότητα να εξάγουν συμπεράσματα τόσο για τη μορφολογία της επιφάνειάς του όσο και για τη χημική του σύσταση.

Κάτι τέτοιο θεωρείται ύψιστης σημασίας στην περίπτωση που χρειαστεί να εκτραπεί ένα τέτοιο ουράνιο σώμα από την πορεία του για να αποφευχθεί μια πιθανή πρόσκρουση με τον πλανήτη μας.

Τα αστεροσκοπεία της NASA στο σύμπλεγμα Goldstone Deep Space Communications Complex έρημο Μοχάβε και στις εγκαταστάσεις της Green Bank στη Δυτική Βιρτζίνια θα συνεργαστούν με εκείνο του Arecibo στο Πουέρτο Ρίκο για την παρακολούθηση και ανάλυση της πορείας του αστεροειδούς.

Στην παρατήρηση κλήθηκαν να συμμετάσχουν και ερασιτέχνες αστρονόμοι, με τηλεσκόπια 10-12 ιντσών εξοπλισμένα με ειδικά φίλτρα.

Πηγή: econews

Δεν υπάρχουν σχόλια: