Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Το... Chiemgauer για νόμισμα της Ελλάδας!


Οι Γερμανοί αποδεικνύεται ότι δεν έχουν όρια σε ό,τι έχει να κάνει με την εμπάθεια προς την Ελλάδα, ωστόσο εντύπωση προκαλεί ότι πολλά γερμανικά άρθρα (όσο ανόητα κι αν είναι) αναπαράγονται από μίντια-κολοσσούς, όπως για παράδειγμα το Reuters.

Ένα ακόμη παράδειγμα συναντούμε σήμερα, καθώς το διάσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο κάνει θέμα τις απόψεις ενός Γερμανού καθηγητή ότι η Ελλάδα πρέπει να τυπώσει ένα τοπικό νόμισμα κατά τα πρότυπα του γερμανικού Chiemgauer!

Chiemgauer ονομάζεται το τοπικό νόμισμα που χρησιμοποιούν από το 2003 στην πλούσια περιοχή Prien am Chiemsee στη Βαυαρία της Γερμανίας. Η ισοτιμία του είναι 1 Chiemgauer = €1 και ξεκίνησε ως σχολικό πρότζεκτ, αλλά αυτή τη στιγμή είναι περιζήτητο, λόγω της ευρω-κρίσης, με αποτέλεσμα να κάνουν συναλλαγές σε αυτό 600 επιχειρήσεις και 3.000 άτομα.

Φέτος διακινήθηκαν 6 εκατομμύρια Chiemgauers, αριθμός που ισοδυναμεί με 33% αύξηση σε σχέση με το 2009. Η βασική του ιδέα, σύμφωνα με τον δημιουργό του, έναν καθηγητή Οικονομικών, τον κ. Christian Gelleri, ήταν να «συνδέσει το νόμισμα με την πραγματική οικονομία και να του επιτρέψει να κυκλοφορεί σε τοπικό επίπεδο. Να δοθεί προσοχή στις μικρές επιχειρήσεις και τα χρήματα να εξυπηρετούν τους ανθρώπους, όχι το αντίστροφο».

Το Chiemgauer μάλιστα είναι μόνο ένα από τα 24 εναλλακτικά νομίσματα που κυκλοφορούν σε περιοχές της Γερμανίας.

Το Chiemgauer λοιπόν έρχεται στο προσκήνιο με την αναμετάδοση απόψεων Γερμανών οικονομολόγων που πιστεύουν ότι μπορεί να λειτουργήσει ως μοντέλο για τη χώρα μας!

Σε άρθρο του στην εφημερίδα «Das Goetheanum», ο καθηγητής Eckhard Behrens είπε ότι ένα τέτοιο νόμισμα θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα και θα έδινε φιλί ζωής στην τοπική οικονομία: «Η Ελλάδα χρειάζεται ένα τοπικό νόμισμα, κάτι σαν το Chiemgauer, για να ενισχύσει την οικονομία της χωρίς να δημιουργεί εξωτερικό χρέος. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε μείωση της ανεργίας, μείωση των δημοσίων δαπανών και λιγότερους φόρους» λέει χαρακτηριστικά.

Και το Reuters εκτιμά ότι η άποψη αυτή είναι τόσο βαρύνουσα που σπεύδει να την αναμεταδώσει με αποτέλεσμα να αναμένουμε νέο γύρο σχολίων από τα ξένα media που θα μας λένε να τυπώσουμε… Chiemgauer!
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: