Τρίτη 13 Μαΐου 2008

Οι 10 πιο «καυτές» σταρ του πλανήτη


Οταν η Κάμερον Ντίαζ υπέγραψε για να δανείσει τη φωνή της στην πριγκίπισσα Φιόνα του «Σρεκ» το 2001, ανταμείφθηκε με ένα «συμβατικό» ποσό, κοντά στα 3 εκατομμύρια δολάρια. Αφότου όμως, το τρίτο σίκουελ του επιτυχημένου φραντσάιζ κινουμένων σχεδίων της Dreamworks, συγκέντρωσε πάνω από 320 εκατομμύρια δολάρια στο αμερικανικό έδαφος, η ηθοποιός και πρώην μοντέλο είδε τον μισθό της να εκτινάσσεται στα 30 εκατομμύρια δολάρια, χάρη στο γενναίο μερίδιό της στην παραγωγή της ταινίας.



Σε μειονεκτική θέση Παρ όλα αυτά, η Ντίαζ, που κατέχει την τρίτη θέση στη λίστα των πιο υψηλά αμειβόμενων γυναικών της χολιγουντιανής κινηματογραφίας και αυτή την εποχή συμπρωταγωνιστεί με τον Αστον Κούτσερ στη ρομαντική κωμωδία «Τζακ Ποτ στον έρωτα» (βγαίνει στις ελληνικές αίθουσες την ερχόμενη Πέμπτη), αποτελεί παράδειγμα επιτυχημένης σταρ, που παρά τις παχυλές της αμοιβές, αναγκάζεται να συμβιβαστεί και με πολύ χαμηλότερες.
Τα νέα δεδομένα θέλουν τις γυναίκες της σόουμπιζ να βρίσκονται σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τους άντρες. Η ετήσια λίστα της εφημερίδας Hollywood Reporter με τις 10 πιο «καυτές» σταρ του Λος Αντζελες, που εκδόθηκε τον Νοέμβριο του 2007, σύστησε μια νέα εποχή: αυτή στην οποία οι ηθοποιοί, γένους θηλυκού, πρέπει να είναι έτοιμες να ρίξουν το κασέ τους, σύμφωνα με τις νέες απαιτήσεις των στούντιο.
Για παράδειγμα, η Αντζελίνα Τζολί και η Ρις Γουίδερσπουν, που ζητούν από 15 έως 20 εκατομμύρια δολάρια ανά ταινία, κλείνουν πλέον συμφωνίες για λιγότερα χρήματα από την καθιερωμένη τους αμοιβή. Για το «Μr & Mrs Smith» το 2005, η Τζολί πήρε πάνω από 20 εκατομμύρια δολάρια, ενώ για την τελευταία της δουλειά, το «Βeowulf», εισέπραξε γύρω στα 8 εκατομμύρια δολάρια.
Ο λόγος; Στο δεύτερο φιλμ κρατούσε έναν ολιγόλεπτο ρόλο, για τον οποίο χρειάστηκε να δουλέψει μόνο για λίγες βδομάδες. Παρομοίως, η Γουίδερσπουν έριξε το κασέ της για τη συμμετοχή της, σε δεύτερο ρόλο, στο πολιτικό θρίλερ «Εκδοση κρατουμένου».
Μια ματιά στις πρόσφατες επιτυχίες και αποτυχίες των πιο εμπορικών γυναικών προμηνύει ένα ομιχλώδες για εκείνες μέλλον, καθώς τελευταία -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων - αδυνατούν να αποδείξουν ως πρωταγωνίστριες την εμπορικότητά τους στο box office. Η πορεία της χρυσής δεκάδας του Hollywood Reporter είναι ενδεικτική. Στο νούμερο 1, η Ρις Γουίδερσπουν, με μισθό που φτάνει τα 20 εκατομμύρια δολάρια, γεύτηκε το 2007 το εμπορικό φιάσκο του «Rendition», που άφησε παγερά αδιάφορο το κοινό. Στο νούμερο 2, η Αντζελίνα Τζολί, με το ίδιο κασέ στο τσεπάκι, ατύχησε στη δεύτερη συνεργασία της, μετά το «Μr & Mrs Smith», με τον σύντροφό της Μπραντ Πιτ, ο οποίος ανέλαβε την παραγωγή του «Μια γενναία καρδιά». Το φιλμ «δεν πήγε» στα ταμεία, ωστόσο η ίδια ετοιμάζει την αντεπίθεσή της με το καρτούν «Κung Fu Ρanda», την περιπέτεια «Wanted» και το θρίλερ μυστηρίου του Κλιντ Ιστγουντ, «Τhe Changeling».
Στο νούμερο 3, η Κάμερον Ντίαζ, της οποίας η αμοιβή ξεπερνά τα 15 εκατ. δολάρια, την έκανε λαχείο με το «Σρεκ 3», χωρίς ωστόσο το φιλμ να φτάσει τα επίπεδα εμπορικότητας των δύο προηγούμενων. Το Σαββατοκύριακο που διανύουμε η 36χρονη σταρ με το «Τζακ Ποτ στον έρωτα», που μόλις έκανε πρεμιέρα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, οφείλει να κερδίσει ένα κάποιο στοίχημα απέναντι στην κυριαρχία του «Ιron Μan» στα αμερικανικά ταμεία.
Στο νούμερο 4, η Νικόλ Κίντμαν, το χρυσό κορίτσι του θείου Οσκαρ, με ένα κασέ που κυμαίνεται από 10 έως 15 εκατομμύρια δολάρια, μετρά μόνο εμπορικές αποτυχίες εδώ και τρία χρόνια με μοναδική εξαίρεση το καρτούν «Ηappy feet» στο οποίο είχε δανείσει τη φωνή της. Τα δεδομένα ενδέχεται να αντιστραφούν με το δράμα «Αυστραλία» του Μπαζ Λούρμαν όπου η Κίντμαν συμπρωταγωνιστεί με τον Χιου Τζάκμαν.
Στο νούμερο 5, η 39χρονη Ρενέ Ζελβέγκερ, με έναν μισθό φιξαρισμένο ανάμεσα στα 10 και 15 εκατομμύρια δολάρια, φαίνεται να επανακάμπτει μετά το καρτούν «Η ταινία μιας μέλισσας», ενώ ήταν χαμένη από το προσκήνιο μετά το μετριότατο «Μπρίτζετ Τζόουνς 2: Η επόμενη σελίδα» και το αδιάφορο «Cinderella man».Η ίδια παίζει στη νέα ταινία του Τζορτζ Κλούνεϊ «Leatherheads».
Στο νούμερο 6, η Σάντρα Μπούλοκ, με την αμοιβή της να αγγίζει τα 15 εκατομμύρια δολάρια, μοιάζει να έχει πάρει για τα καλά την κατιούσα. Η πρωταγωνίστρια των εμπορικών χιτ, «Speed» και «Μiss Congeniality», 44 χρονών σήμερα, αναζητά λύσεις για να ξεπεράσει πολλές πρόσφατες... «πατάτες».
Στο νούμερο 7, η Τζούλια Ρόμπερτς, αδιαμφισβήτητη βασίλισσα των ταμείων μέχρι πριν από δύο χρόνια, έχασε ποσοστό από την αίγλη της όταν αποσύρθηκε για να γίνει μητέρα. Με το κασέ της να είναι παγιωμένο στα 15 εκατομμύρια δολάρια, διεκδικεί ξανά τον θρόνο της μετά την περσινή επιτυχία των «Παιχνιδιών εξουσίας».
Στο νούμερο 8, η 33χρονη Ντρου Μπάριμορ, με μισθό στο ύψος των 12 εκατομμυρίων δολαρίων, έχει αρκετά σκαμπανεβάσματα μετά από δύο παταγώδεις αποτυχίες («Fever Ρitch» και «Lucky you») και μια «χλιαρή» ρομαντική κομεντί («Μusic and lyrics»).
Στο νούμερο 9, η Τζόντι Φόστερ, με κασέ της τάξεως των 12 εκατομμυρίων δολαρίων, επανεμφανίστηκε στη λίστα των ισχυρών μετά την επιτυχία που σημείωσε το «Σχέδιο πτήσης» πριν από δυόμισι χρόνια. Ευτυχές γεγονός ήταν για τη Φόστερ και η περσινή αποδοχή από τους θεατές της περιπέτειας «Τhe brave one», στην οποία συμμετείχε και ως παραγωγός. Μόνο που η φετινή «βουτιά» στο box office της ταινίας «Ταξίδι στο νησί της φαντασίας» ανακόπτει τη ανοδική της πορεία.
Τέλος, στο νούμερο 10, η Χάλι Μπέρι, η οποία παίρνει 10 εκατομμύρια δολάρια ανά ταινία, χρειάζεται επειγόντως μια σανίδα σωτηρίας, καθώς μετά το Οσκαρ για τον «Χορό των τεράτων», η καριέρα της είναι γεμάτη από καραμπινάτες αποτυχίες με εξαίρεση τη σειρά των «Χ-Μen» και τον ρόλο της ως κορίτσι του Τζέιμς Μποντ, στο «Πέθανε μια άλλη μέρα».
Συμπέρασμα; Οι γυναίκες σταρ πιέζονται πολύ περισσότερο από τους άντρες για να αποδείξουν την αξία τους, ειδικά καθώς μεγαλώνουν. Η σόουμπιζ δεν συγχωρεί στραβοπατήματα, εξ ου και οι επιβεβλημένες περικοπές στους μισθούς...
«Τζακ ποτ στον έρωτα» πετυχαίνουν η Κάμερον Ντίαζ και ο Αστον Κούτσερ στο Λας Βέγκας. Η νέα κωμωδία της ψηλόλιγνης σταρ, που βρίσκεται τρίτη στη λίστα των πιο ακριβοπληρω-μένων σταρ του Χόλιγουντ, με το κασέ της να ξεπερνά τα 15 εκατομμύρια δολάρια, πραγματεύεται τον τυχαίο έρωτα ανάμεσα στον «έξω καρδιά» Τζακ και την επιφυλακτική Τζόι ένα Σαββατοκύριακο στην πόλη του τζόγου. Οι δυο τους θα καταλήξουν παντρεμένοι, ενώ ο ένας τους κερδίζει ένα ασύλληπτο ποσό στο τζακ ποτ, εις βάρος του άλλου.

Πηγή : www.ethnos.gr/article.asp?catid=11498&subid=2&tag=8400&pubid=958393

Δεν υπάρχουν σχόλια: