Πέμπτη 15 Μαΐου 2008

Αυτόματος Πωλητης Τσιγάρων Υπολογιζει Την Ηλικία Των Αγοραστών Πριν Δώσει Τσιγάρα






Ιαπωνική εταιρεία προωθεί ένα μηχάνημα αυτόματης πώλησης τσιγάρων που καταλαβαίνει αν ο αγοραστής είναι ανήλικος εξετάζοντας το πρόσωπό του για ρυτίδες και σακούλες. Το σύστημα της Fujitaka ζητά από το χρήστη να κοιτάξει μέσα σε μια ψηφιακή κάμερα για να καταγραφούν τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, όπως η δομή των οστών, οι ρυτίδες και οι σακούλες κάτω από τα μάτια. Οι μετρήσεις συγκρίνονται με τα αντίστοιχα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί για 100.000 άτομα προκειμένου να προσδιοριστεί αν πρόκειται για ενήλικο άτομο ή όχι.
Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε στο Reuters ότι η αξιοπιστία του συστήματος φτάνει το 90%, με το υπόλοιπο 10% να αντιστοιχεί σε «ανήλικους που δείχνουν μεγαλύτεροι και ενήλικους με μωρουδίστικο πρόσωπο». Τα άτομα αυτά θα πρέπει αναγκαστικά να απευθυνθούν σε πωλητές ή να χρησιμοποιήσουν κάποιο εναλλακτικό σύστημα.
Τον Ιούνιο η Ιαπωνία θα αρχίσει να εφαρμόζει νέο κανονισμό για το κάπνισμα ο οποίος προβλέπει ότι τα 570.000 αυτόματα μηχανήματα πώλησης που υπάρχουν σε όλη τη χώρα δεν θα πωλούν τσιγάρα σε ανήλικους.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει εγκρίνει δύο συστήματα ελέγχου ηλικίας, ένα που βασίζεται σε μια έξυπνη κάρτα με την ονομασία «τάσπο» και ένα άλλο που διαβάζει την ηλικία στα διπλώματα οδήγησης.
Το σύστημα της Fujitaka δεν έχει λάβει ακόμα έγκριση λόγω ανησυχιών για την αποτελεσματικότητά του.
Στην Ιαπωνία το κάπνισμα απαγορεύεται μέχρι την ηλικία των 20 ετών.

Πηγή : www.tovimadaily.gr/NewsArticle.aspx?lngEntityID=899670

Δεν υπάρχουν σχόλια: