Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2008

Η Βιβλιοθήκη Του Μέλλοντος

Η ευρωπαϊκή διαδικτυακή βιβλιοθήκη, που φιλοδοξεί να συγκεντρώσει σταδιακά εκατομμύρια βιβλία, πίνακες, χειρόγραφα και άλλα στοιχεία της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, εγκαινιάσθηκε χθες.
Το όνομα αυτής Europeana. Η ηλεκτρονική βιβλιοθήκη της ΕΕ δημιουργήθηκε έπειτα από πρόταση της Γαλλίας το 2005. Είναι η ευρωπαϊκή απάντηση στο αμερικανικό Google Βοοk Search, μια υπηρεσία αναζήτησης με λέξεις-κλειδιά, η οποία σήμερα καλύπτει επτά εκατομμύρια ψηφιοποιημένα βιβλία.
Η πολύγλωσση Europeana προσφέρει στο ντεμπούτο της τα πλήρη κείμενα περίπου 2 εκατ. τόμων, με την προοπτική να φτάσει τα 10 εκατ. όταν τεθεί επισήμως σε πλήρη λειτουργία το 2010. Η βάση δεδομένων δεν περιλαμβάνει μόνο βιβλία.
Εκτός από σημαντικά έργα της λογοτεχνίας όπως τη Θεία Κωμωδία του Δάντη, οι επισκέπτες μπορούν ήδη να θαυμάσουν αριστουργήματα της ζωγραφικής, όπως το Κορίτσι με Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι του Βερμέερ, ή ακόμα και χειρόγραφες παρτιτούρες μουσικών όπως ο Μπετόβεν.
ΤεχνολογίαΗ τεχνολογία «επιτρέπει σε έναν Τσέχο φοιτητή να περιηγηθεί στη βρετανική βιβλιοθήκη, χωρίς να ταξιδέψει στο Λονδίνο, ή σε έναν Ιρλανδό λάτρη της τέχνης να πλησιάσει τη Μόνα Λίζα χωρίς να περιμένει στην ουρά στο Λούβρο» δήλωσε η Βίβιαν Ρέντινγκ, Ευρωπαία Επίτροπος για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα ΜΜΕ.
Με 14 μόνιμους εργαζόμενους και ετήσιο προϋπολογισμό 2,5 εκατ. δολαρίων, η Europeana ήδη συναντά εμπόδια που αφορούν τα πνευματικά δικαιώματα και τα δικαιώματα χρήσης του υλικού online.
Λίγο μετά την έναρξη της λειτουργίας της, η ιστοσελίδα «πάγωσε», καθώς οι υπολογιστές εξυπηρέτησης δικτύου είχαν κατακλυστεί από έναν όγκο 10 εκατομμυρίων «χτυπημάτων» την ώρα.

Για να μάθετε περισσότερα μπορείτε να ψάξετε εδώ.
Πηγή : www.ethnos.gr/article.asp?catid=11386&subid=2&tag=8400&pubid=1888790

Δεν υπάρχουν σχόλια: