Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2009

Φανέλες Που Άφησαν Εποχή (Με Την Κακή Έννοια)

Η φανέλα κάθε ομάδας αποτελεί ένα ιδιαίτερο "φετίχ" για κάθε φανατικό οπαδό της (με τους περισσότερους άλλωστε να φροντίζουν κάθε χρόνο να ανανεώνουν την αθλητική... γκαρνταρόμπα τους), όμως μερικές φορές οι δημιουργοί δεν έχουν τόσο μεγάλη "έμπνευση"!
Το αποτέλεσμα είναι μερικές εμφανίσεις να γίνονται συλλεκτικές, λόγω του κακού σχεδίου τους ή του εντελώς αταίριαστου συνδιασμού χρωμάτων, δίνοντας την ευκαιρία για σχετικά "πειράγματα" μεταξύ των οπαδών των ομάδων.
Υπάρχει άλλωστε κάποιος φίλαθλος που να έχει παρακολουθήσει το Μουντιάλ 1994 και να μην... χαμογελάει φέρνοντας στο μυαλό του την πολύχρωμη εμφάνιση του γκολκίπερ του Μεξικού, Χόρχε Κάμπος, που τον έκανε να ξεχωρίζει σαν τη "μύγα μες στο γάλα" μέσα στον αγωνιστικό χώρο;
Ή ακόμα και την ιστορική γκρι εμφάνιση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ την περασμένη δεκαετία, η οποία φορέθηκε ελάχιστες φορές καθώς θεωρήθηκε ως βασική αιτία για βαριές ήττες της ομάδας;
Η αγγλική εφημερίδα "Sun" φρόντισε πάντως να "φρεσκάρει" τη μνήμη στους αναγνώστες της, κάνοντας ένα αφιέρωμα με τις 10 χειρότερες εμφανίσεις που έχουν "κυκλοφορήσει" ποτά στα γήπεδα του κόσμου:

Νο 10: Τσέλσι (1995): Η γκρίζα και πορτοκαλί εμφάνιση που φόρεσε η Τσέλσι στα μέσα περίπου της δεκαετίας του '90 είναι μακράν η χειρότερη στην ιστορία του συλλόγου.
Νο 9: Εθνική Καμερούν (2002): Το πρόβλημα με αυτή την εμφάνιση δεν έχει να κάνει ούτε με το χρώμα, ούτε με το σχέδιο. Το θέμα είναι πως από το ξεκίνημα του 20ου αιώνα οι ποδοσφαιριστές συνηθίζουν να φορούν φανέλες με μανίκια. Το Καμερούν αποφάσισε να πρωτοτυπήσει στο Μουντιάλ της Άπω Ανατολής, με μία εμφάνιση που παρέπεμπε περισσότερο σε ομάδα... μπάσκετ.
Νο 8: Άστον Βίλα (1993): Την εποχή που η Άστον Βίλα ήταν μεγάλη δύναμη στο αγγλικό ποδόσφαιρο, φρόντισε να τρελάνει τους οπαδούς της με μία φανέλα που είχε πράσινες-κόκκινες-μαύρες ρίγες. Προφανώς οι εμπνευστές είχαν ξεχάσει να ζητήσουν πρώτα τη γνώμη των οπαδών.
Νο 7: Νόργουιτς (1993): Την εποχή που τα "καναρίνια" άνηκαν στην ελίτ των ομάδων του αγγλικού πρωταθλήματος και αγωνιζόταν στην Ευρώπη φόρεσαν μία τρομακτικά άσχημη (για τα εντός έδρας ευρωπαϊκά παιχνίδια) εμφάνιση. Μπάγερν Μονάχου και Ίντερ που την αντιμετώπισαν θα πρέπει να τρόμαξαν στο θέαμα. Οι παίκτες της Νόριτς ήταν σαν να είχαν έρθει από αγώνα paintball.
No 6: Μεξικό (1994): Ο Χόρχε Κάμπος θα μπορούσε από μόνος του να συνθέσει το Top-10 με τις ψυχεδελικές εμφανίσεις που έχει φορέσει κατά τη διάρκεια της καριέρας του. Προφανώς η πιο εντυπωσιακή του στολή ήταν αυτή που χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ της Αμερικής, όπου σου τραβούσε άμεσα στην προσοχή με τα φανταχτερά της χρώματα.
Νο 5: Μεξικό (1998): Ο σχεδιαστής των εμφανίσεων του Μεξικού τη δεκαετία του '90 πρέπει να... ξέφυγε λίγο. Μετά από την εμφάνιση του Κάμπος ήρθε τέσσερα χρόνια αργότερα η παρδαλή στολή στο Μουντιάλ της Γαλλίας.
Νο 4: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (1995): Η Γιουνάιτεντ φέρνει το ίδιο μερίδιο ευθύνης όπως και άλλες ομάδες για την εισαγωγή κακόγουστων εμφανίσεων στην αγορά. Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον αποφάσισε να ξεφορτωθεί με συνοπτικές διαδικασίες την γκρίζα φανέλα, μετά τις δηλώσεις των παικτών του ότι δεν μπορούσε να δει ο ένας τον άλλο στην βαριά ήττα από τη Σαουθάμπτον στο "Ντελ". Το εντυπωσιακό είναι πως ο Σκωτσέζος τεχνικός έβαλε τους παίκτες να "αλλάξουν" στα αποδυτήρια, φορώντας την τρίτη κατά σειρά εμφάνιση.
Νο 3: Κόβεντρι (1978): Δεν είναι τυχαίο ότι η πλειονότητα των τραγικών εμφανίσεων δημιουργήθηκαν στη σύγχρονη εποχή, όπου το χρήμα μπορεί να αγοράσει την ποιότητα. Παρόλα αυτά η Κόβεντρι μπορεί να ισχυρίζεται ότι είναι μία από τις πρώτες ομάδες που σόκαραν τον κόσμο με την κωμική καφέ εμφάνισή της στο τέλος της δεκαετίας του '70. Ασορτί με τις φανέλες ήταν πάντως και οι κομμώσεις των παικτών.
Νο 2: Άρσεναλ (1991): Το ξεκίνημα του '90 ήταν μία πειραματική εποχή στην ιστορία των ποδοσφαιρικών εμφανίσεων. Η Άρσεναλ δεν βοήθησε πάντως τα πράγματα με την κίτρινη εμφάνιση με τα μπλε τρίγωνα.
Νο 1: Χαλ (1992): "Ποιο είναι το παρατσούκλι σας"; Πρόεδρος: "Οι τίγρεις". Σχεδιαστής: "Εντάξει, αυτό θα κάνω". Σε μία στιγμή-σταθμό στην μόδα του ποδοσφαίρου, η Χαλ έκανε τα αποκαλυπτήρια της τιγρέ φανέλας της το 1992. Ουδεμία εμφάνιση την έχει ξεπεράσει και ας ελπίσουμε τα πράγματα να παραμείνουν έτσι.

Πηγή : www.sport24.gr/html/ent/449/ent.222449.asp

Δεν υπάρχουν σχόλια: