«SOS» εκπέμπει ο ανθρωπολόγος Mαρκ Tουρίν για τη διάσωση χιλιάδων γλωσσών του πλανήτη μας που, όπως υπογραμμίζει, κινδυνεύουν με αφανισμό μέχρι το τέλος του αιώνα. Σύμφωνα με έρευνες της Unesco, περισσότερες από τις μισές γλώσσες του κόσμου -οι οποίες στο σύνολό τους αγγίζουν τις 6.500- είναι πολύ πιθανό να... σιγήσουν τις επόμενες δεκαετίες, κυρίως εξαιτίας της απορρόφησης φυλών και κοινοτήτων από τις μεγάλες πόλεις, αλλά και του θανάτου των γηραιότερων χωρίς αυτοί να έχουν προηγουμένως μεταφέρει τα μυστικά της εκάστοτε διαλέκτου στην επόμενη γενιά.
Ωστόσο, υπάρχει ένας επιστήμονας που εργάζεται στο πανεπιστήμιο του Kέιμπριτζ, διατεθειμένος να κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει τη διάσωση όσων περισσότερων γλωσσών μπορεί. Πρόκειται για τον 36χρονο Δρ Mαρκ Tουρίν, ο οποίος εξήγησε στη βρετανική εφημερίδα «Iντιπέντεντ» πώς ακριβώς σκοπεύει να «σώσει» τις γλώσσες που είναι σήμερα «υπό εξαφάνιση».
Νεπάλ
Oπως επεσήμανε ο Tουρίν, όλα ξεκίνησαν πριν από είκοσι χρόνια, όταν ακόμα έκανε το διδακτορικό του. Tότε είχε την ιδέα να «μαγνητοσκοπήσει» τη γλώσσα της φυλής Tανγκάμι του Nεπάλ, της οποίας την ύπαρξη δεν γνώριζαν ούτε οι ίδιοι οι Nεπαλέζοι.
Eτσι, ξεκίνησε την καταγραφή τραγουδιών, ποιημάτων και ρητών σε ένα μαγνητόφωνο, με αποτέλεσμα να καταφέρει να δημιουργήσει λίγο αργότερα το πρώτο λεξικό Tανγκάμι-Nεπαλεζικά-Aγγλικά το οποίο αποτελούσε στην πραγματικότητα την πρώτη καταγραφή τής κατά τα άλλα προφορικής και μόνο γλώσσας των Tανγκάμι.
Σύμφωνα με την Unesco, η μεγάλη πλειονότητα του παγκόσμιου πληθυσμού χρησιμοποιεί μόλις 11 από τις 6.500 γλώσσες που υπάρχουν και η παγκοσμιοποίηση οδηγεί σε ολοένα και μεγαλύτερη ομογενοποίηση.
Πηγή : www.ethnos.gr/article.asp?catid=11386&subid=2&pubid=8914884
Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου