Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2008

Η ανθρώπινη εξέλιξη οδηγείται στο τέλος της

Η ανθρώπινη εξέλιξη οδηγείται στο τέλος της, σύμφωνα με τον κορυφαίο βρετανό γενετιστή, καθηγητή Στιβ Τζόουνς, του Τμήματος Γενετικής, Εξέλιξης και Περιβάλλοντος του University College του Λονδίνου (UCL). Ο Τζόουνς ανέφερε, σε ομιλία του στη βρετανική πρωτεύουσα με τον προκλητικό τίτλο "Η ανθρώπινη εξέλιξη τελείωσε", ότι οι μηχανισμοί της εξέλιξης επιβραδύνονται για την ανθρώπινη φυλή και ότι, τουλάχιστον στον ανεπτυγμένο κόσμο, οι άνθρωποι βρίσκονται τόσο κοντά στην ουτοπία, όσο είναι εφικτό, σύμφωνα με δημοσιεύματα σε Times και Independent.
Όπως είπε, υπάρχουν τρία συστατικά στην εξέλιξη: η φυσική επιλογή, η μετάλλαξη και η τυχαία αλλαγή, στα οποία όμως σημειώνεται επιβράδυνση.
Κατ' αρχήν, τόνισε ότι στην αρχαιότητα τα μισά παιδιά θα πέθαιναν μέχρι τα 20 τους χρόνια, ενώ σήμερα το 98% επιζεί. Το προσδόκιμο ζωής είναι πια τόσο καλό, που ακόμα και η εξαφάνιση των ατυχημάτων και των μολυσματικών ασθενειών απλώς θα αύξανε κατά μόλις δύο χρόνια το όριο ζωής.
Συνεπώς, πρόσθεσε, η φυσική επιλογή δεν έχει πλέον τον θάνατο ως εύκαιρο εργαλείο της. Παράλληλα επιβραδύνεται ο ρυθμός μεταλλάξεων.
Αν και τα χημικά και η ραδιενεργή μόλυνση μπορούν να προκαλέσουν γενετικές μεταβολές, μια από τις σημαντικότερες αιτίες για τη μετάλλαξη ήταν ανέκαθεν η προχωρημένη ηλικία των ανδρών, διότι οι κυτταρικές διαιρέσεις στους άνδρες αυξάνονται με την ηλικία, γεγονός που αυξάνει και την πιθανότητα λάθους (άρα μετάλλαξης).
Όμως σταδιακά η ηλικία αναπαραγωγής έχει μειωθεί και οι περισσότεροι άνδρες σήμερα δεν κάνουν παιδιά μετά τα 35 χρόνια τους (η μέση ηλικία για ένα πατέρα στη Δύση είναι τώρα 29 ετών), με συνέπεια, αφού μειώνονται οι ηλικιωμένοι πατέρες, να μειώνεται και ο ρυθμός των μεταλλάξεων. Τέλος, ο βρετανός γενετιστής επεσήμανε ότι οι τυχαίες μεταβολές είναι επίσης λιγότερο πιθανές σε έναν κόσμο που έχει γίνει πια "χωνευτήρι" φυλών.
Μέσω τύχης μπορούν να αλλάξουν (δηλαδή να εξελιχθούν) κυρίως οι μικροί πληθυσμοί που είναι απομονωμένοι, καθώς διάφορα γονίδια χάνονται από τύχη.
Όσο όμως ο πληθυσμός της Γης μεγαλώνει και οι φυλές διασυνδέονται και χάνουν την απομόνωσή τους μέσω της παγκοσμιοποίησης, τόσο η ευκαιρία για τυχαία αλλαγή μειώνεται και το γενετικό μας μέλλον γίνεται πιο "γκρίζο", σύμφωνα με τον καθηγητή Τζόουνς.


Το 25 ores σας προτείνει.
Πηγή : www.ethnos.gr/article.asp?catid=11386&subid=2&tag=8400&pubid=1684699

Δεν υπάρχουν σχόλια: