Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, τα οποία πρωτοκατασκευάστηκαν στην Κίνα και πωλούνται κυρίως στο Ίντερνετ σε διάφορες χώρες--μεταξύ των οποίων η Βραζιλία, η Βρετανία, ο Καναδάς και το Ισραήλ--γνωρίζουν μία άνοδο της δημοτικότητάς τους παρά το γεγονός ότι δεν υπόκεινται σε ρυθμιστικές διατάξεις που θα απαιτούνταν για την έγκρισή τους.
Ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι φτιαγμένο από έναν μεταλλικό σωλήνα με έναν θάλαμο στον οποίο υπάρχει ένα φυσίγγιο με νικοτίνη σε υγρή μορφή, το οποίο αντικαθίσταται. Οι χρήστες το καπνίζουν χωρίς να το ανάβουν, γεγονός που έχει οδηγήσει πολλούς στο να το χρησιμοποιούν για να αποφεύγουν την απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Ωστόσο, οι χρήστες εισπνέουν νικοτίνη, «και πιθανώς πολλές άλλες τοξικές ουσίες, για τις οποίες δεν είμαστε σίγουροι», δήλωσε ο Ντάγκλας Μπέτσερ, ασκών χρέη διευθυντή της Πρωτοβουλίας Χωρίς Καπνό του παγκόσμιου Οργανισμού.
«Ο ΠΟΥ δεν γνωρίζει να υπάρχει καμία απολύτως επιστημονική απόδειξη που να επιβεβαιώνει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ασφαλή και συνιστούν μία αποτελεσματική συσκευή για το κόψιμο του καπνίσματος», σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου.
«Δεν έχουν γίνει τοξικολογικές και κλινικές δοκιμές στο προϊόν αυτό», υπογράμμισε, τονίζοντας ότι θα πρέπει να αποδειχθεί ότι συνιστά μια αναγνωρισμένη θεραπεία για το κόψιμο του καπνίσματος, όπως οι τσίχλες ή τα τσιρότα νικοτίνης κλπ.
«Αν οι κατασκευαστές και αυτοί που εμπορεύονται το ηλεκτρονικό τσιγάρο θέλουν να βοηθήσουν τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα, θα πρέπει να λειτουργήσουν εντός των κατάλληλων ρυθμιστικών πλαισίων», σημείωσε ο Μπέτσερ, δηλαδή να υποβληθεί το προϊόν τους σε αυστηρούς κλινικούς και τοξικολογικούς ελέγχους.
Μεγάλη ανησυχία προκάλεσε στον ΠΟΥ το γεγονός ότι κάποιοι κατασκευαστές χρησιμοποίησαν το όνομά του ή το λογότυπό του στο πακέτο τους ή στην ιστοσελίδα τους, υπονοώντας ψευδώς την υιοθέτηση του προϊόντος τους από τον οργανισμό, πρόσθεσε ο Μπέτσερ, αρνούμενος να τους κατονομάσει.
Ο ΠΟΥ έρχεται σε επικοινωνία με τις υγειονομικές αρχές στις 193 χώρες μέλη του για να τις προειδοποιήσει για αυτούς τους ψευδείς, πλαστούς ισχυρισμούς, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η Τουρκία έχει ήδη απαγορεύσει τις πωλήσεις ηλεκτρονικών τσιγάρων.
Ο ΠΟΥ ενημερώθηκε μόλις φέτος για την εξάπλωση της χρήσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων παγκοσμίως, κατέληξε ο ίδιος, σημειώνοντας: «Πραγματικά αιφνιδίασε τις χώρες και τον ΠΟΥ. Πρόκειται για ένα προϊόν που εμφανίστηκε πολύ ξαφνικά στην αγορά σε πολύ μικρή χρονική περίοδο».
Για να μάθετε περισσότερα μπορείτε να ψάξετε εδώ.
Πηγή : www.e-tipos.com/newsitem?id=52382 & ΑΠΕ - ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου