Τρίτη 15 Ιουλίου 2008

Η Προσευχή Τους Προκαλεί Κυκλοφοριακό Στο Μιλάνο.

Ένα πρόβλημα κυκλοφοριακής συμφόρησης κινδυνεύει να προκαλέσει πολιτισμική και θρησκευτική σύγκρουση στο Μιλάνο. Αιτία, η καθιερωμένη προσευχή της Παρασκευής, των μουσουλμάνων πιστών, στην ιταλική συμπρωτεύουσα. Οι «θρησκευόμενοι» είναι περισσότεροι από τέσσερις χιλιάδες και είναι αδύνατον, πλέον, να χωρέσουν όλοι στο μουσουλμανικό τέμενος της οδού Γιέννερ. Κατά συνέπεια, όσοι δε μπορούν να μπουν στο τζαμί, προσεύχονται έξω, στο δρόμο, παραλύοντας την κίνηση και προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση οδηγών και κατοίκων της περιοχής.
Ο πρόεδρος της περιφέρειας του Μιλάνου, Φιλίππο Πενάτι, δηλώνει στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ότι «όποιος δημιουργεί προβλήματα στην κίνηση πεζών και οχημάτων, θα λαβαίνει κλήση από τους αστυφύλακες». Οι εκπρόσωποι, όμως, της καθολικής αρχιεπισκοπής, απαντούν ότι «όντως τα προβλήματα στην οδό Γιέννερ πρέπει να λυθούν, αλλά και οι μωαμεθανοί, έχουν σίγουρα δικαίωμα να προσεύχονται». Οι δε ιθύνοντες της μουσουλμανικής κοινότητας, είναι έτοιμοι να δεχθούν έναν συμβιβασμό. Να εντοπισθεί, δηλαδή, μία σειρά μικρότερων χώρων, που να είναι σε θέση να φιλοξενήσουν το σύνολο των πιστών. Δε θέλουν, όμως, να εγκαταλείψουν το πεζοδρόμιο και το τέμενος της «Βιάλε Γιέννερ», πριν εντοπισθεί και εφαρμοσθεί η εναλλακτική λύση. Και ενώ ο δήμος της πόλης δείχνει να επιθυμεί λύση που να βασίζεται στο διάλογο, με μία αμοιβαία αποδεκτή διευθέτηση, η Λέγκα του Βορρά, ανεβάζει τους τόνους της «πολεμικής».
«Πριν φτάσουμε στο Δεκαπενταύγουστο, το εν λόγω τζαμί θα πρέπει να έχει κλείσει οριστικά», δηλώνει ο υπουργός Εσωτερικών και στέλεχος της Λέγκα, Ρομπέρτο Μαρόνι. Ο περιφερειακός σύμβουλος του κόμματος, Ντάβιντε Μπόνι, συμπληρώνει: «εδώ είμαστε στο σπίτι μας, δεν δεχόμαστε ξένους που να θέτουν τους δικούς τους όρους».
Στο μεταξύ, ο τηλεοπτικός σταθμός και η εφημερίδα του Μιλάνου, που πρόσκεινται στην Λέγκα του Βορρά, κάνουν εκ νέου αναφορά, σε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες, οι χώροι προσευχής ενδέχεται να φιλοξενούν και μουσουλμάνους εξτρεμιστές.
Σε ό,τι αφορά, πάντως, στο άμεσο μέλλον (την επόμενη προσευχή), μέρος των πιστών θα φιλοξενηθεί στο πρώην ποδηλατοδρόμιο της πόλης. Η «πολεμική», ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι θα συνεχισθεί, καθώς η πολιτική, δε διαθέτει, προς το παρόν, έτοιμες λύσεις. Η κεντροδεξιά δείχνει διχασμένη μεταξύ «μετριοπαθών» και «σκληροπυρηνικών» και η κεντροαριστερά, είναι επίσης σε εμφανή αμηχανία. Από τη μία θέλει να υπερασπισθεί τα δικαιώματα των μεταναστών και από την άλλη, δεν θέλει να δείξει ότι αγνοεί τις διαμαρτυρίες των Ιταλών πολιτών.

Φυσικά περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ
Πηγή : http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathbreak_1_07/07/2008_239958

Δεν υπάρχουν σχόλια: