Η Μεσόγειος θεωρείται ιδιαίτερα ευάλωτη στη ρύπανση: ειδικοί υπολογίζουν σε 80.000 τόννους υδρογονανθράκων τα απόβλητα των πλοίων ετησίως, ενώ μεγάλη απειλή θεωρείται επίσης και η ανεπάρκεια σταθμών καθαρισμού.
«Η ισορροπία στις θάλασσες έχει διαταραχθεί εδώ και καιρό» επισημαίνει ο Κριστιάν Μπισέ, διευθυντής του κέντρου θαλάσσιων μελετών του καθολικού Ινστιτούτου του Παρισιού και μέλος της Ναυτικής Ακαδημίας.
Και προσθέτει: «Η Μεσόγειος είναι ακόμη πιο ευάλωτη, καθώς η ρύπανση έχει δεκαπλάσιο αντίκτυπο στη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα της (θάλασσας αυτής) λόγω της κλιματικής αλλαγής».
Σχεδόν 200 περιπτώσεις μόλυνσης από απόβλητα επιβλαβών ουσιών ή υδρογονάνθρακες καταγράφονται ετησίως στη Μεσόγειο στα ανοιχτά των γαλλικών ακτών, επισημαίνει επίσης το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Κέντρο Επίβλεψης και Προστασίας της Μεσογείου.
«Η μεγάλη απειλή είναι η ανεπάρκεια σταθμών καθαρισμού. Υπάρχουν πάρα πολλά μέρη στα οποία τα ακάθαρτα ύδατα χύνονται στη θάλασσα χωρίς κάποια επεξεργασία» καθαρισμού, ανέφερε ο Μπισέ.
Επιπλέον, η χλωρίδα και η πανίδα της Μεσογείου πρέπει να αντιμετωπίσει και την εισβολή νέων ειδών ψαριών λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, επισήμανε ο ειδικός.
Η Μεσόγειος αντιπροσωπεύει το 0,7% της επιφάνειας των υδάτων, αλλά συνιστά σημαντική δεξαμενή βιοποικιλότητας, καθώς το 28% των ειδών της δεν απαντάται πουθενά αλλού στον πλανήτη.
Φυσικά περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ
Πηγή : www.cosmo.gr/Environment/Europe/205270.html
Σάββατο 12 Ιουλίου 2008
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου