Τετάρτη 30 Ιουλίου 2008

Άγγλε Χαμογέλα Το Street View Σε Βλέπει.

Το δημοφιλές Google –το οποίο ξεκίνησε ως ένα έξυπνο πλην, όμως, απλό ψαχτήρι και κοντεύει να εξελιχθεί στον ίδιο τον οργουελικό Μεγάλο Αδερφό– σχεδιάζει να λανσάρει και στη Βρετανία την υπηρεσία «Street View», η οποία συνταιριάζει περιοχές του χάρτη με πραγματικές επιτόπιες φωτογραφίες δρόμων και πόλεων. Τα σχέδιά του, όμως, μάλλον θα λάβουν… κόκκινη κάρτα εξαιτίας των αντιρρήσεων που έχει προβάλει η Privacy International, μια ομάδα Βρετανών, οι οποίοι ασχολούνται με θέματα δικαιωμάτων.Υποστηρίζουν, λοιπόν ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία παραβιάζει τους νόμους περί προστασίας προσωπικών δεδομένων –που εξάλλου ισχύουν σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ελλάδα– γιατί, εκτός από τα διάφορα περιβάλλοντα, οι φωτογραφίες του «Street View» απεικονίζουν και τα πρόσωπα των περαστικών και αμέριμνων περιπατητών.
Η υπηρεσία λειτουργεί ήδη στις ΗΠΑ και συμπεριλαμβάνει φωτογραφίες πολυσύχναστων δρόμων μεγάλων αστικών περιοχών. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε διαδικτυακό δημοσίευμα του BBC, η φωτογράφηση αντίστοιχων περιοχών της Αγγλίας έχει ήδη ξεκινήσει. Και ενώ οι διαμαρτυρίες έχουν αρχίσει να γίνονται έντονες, εκπρόσωποι του Google κάνουν λόγο για αλγόριθμο, ο οποίος αναζητά και βρίσκει τα ανθρώπινα πρόσωπα στις φωτογραφίες και ακολούθως τα θολώνει (blurring technology), ώστε να μην είναι πλέον αναγνωρίσιμα. Κάτι τέτοιο δεν είναι απίθανο, θα μπορούσε, όμως, να λειτουργεί ήδη και όχι να κάνει την εμφάνισή του σαν από μηχανής θεός μετά τις διαμαρτυρίες πολιτών (και λίγο πριν από τις πρώτες μηνύσεις προφανώς).
Επιπλέον, οι εκπρόσωποι του Google ανέφεραν ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν ήδη αφαιρεθεί από τις φωτογραφίες πρόσωπα πολιτών, κατόπιν συνεννοήσεως. Δηλαδή, κάποιοι ανυποψίαστοι Αμερικανοί, καθώς περιηγούνταν στα διάφορα διαδικτυακά περιβάλλοντα, είδαν ξαφνικά τα πρόσωπά τους στο Google Map, διαμαρτυρήθηκαν δικαιολογημένα και –κατόπιν εορτής, φυσικά– δικαιώθηκαν από την εταιρία, η οποία υποχρεώθηκε να τους «σβήσει» από τη φωτογραφία.

Το 25 ores σας προτείνει.
Πηγή : www.e-tipos.com/newsitem?id=44774

Δεν υπάρχουν σχόλια: