Πέμπτη 31 Ιουλίου 2008

Τι Κοινό Έχει Μια Μέλισσα Με Έναν Serial Killer ;


Ποιο είναι το κοινό μεταξύ μιας μέλισσας και ενός serial killer; Ότι και οι δύο «κυνηγούν» μεν –οι μεν γύρη, οι δε τα υποψήφια θύματα- κοντά στη «φωλιά» τους / σπίτι τους, αλλά όχι τόσο κοντά ώστε αυτή να εντοπιστεί από εισβολείς.
Το χαρακτηριστικό αυτό στον τρόπο που οι μέλισσες συλλέγουν την τροφή τους, έπεσε στην αντίληψη εγκληματολόγων, οι οποίοι θεωρούν ότι αυτός ο συσχετισμός μπορεί να οδηγήσει στον πιο αποτελεσματικό εντοπισμό κατά συρροή δολοφόνων.
Η έρευνα πραγματοποιείται στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και έχει δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό Royal Society Interface. Σύμφωνα με τους εγκληματολόγους, οι κατά συρροή δολοφόνοι επιλέγουν τα υποψήφια θύματά τους κοντά στον τόπο κατοικίας τους, αλλά όχι τόσο κοντά, ώστε να μην στρέψουν την προσοχή στους ίδιους.
Οι μέλισσες πάλι, συλλέγουν την τροφή τους κοντά στη φωλιά τους για ευνόητους λόγους, αλλά υπάρχει μια «ζώνη ασφαλείας» γύρω από αυτή. Το νόημα αυτής της «ζώνης» μέσα στην οποία οι μέλισσες δεν συλλέγουν τροφή, είναι να μην θέσουν σε κίνδυνο από εχθρικά πλάσματα (π.χ. πουλιά) όλη την κυψέλη.
«Είμαστε αισιόδοξοι ότι με αυτή τη μέθοδο, θα βελτιώσουμε το μοντέλο (σ.σ. του serial killer) για την Εγκληματολογία» δήλωσε στο BBC, o δρ. Νάιτζελ Ρέιν, από το Πανεπιστήμιο Queen Mary και εξήγησε περαιτέρω:«Οι περισσότερες δολοφονίες, συμβαίνουν κοντά στο σπίτι του δράστη μεν, αλλά σε πολύ κοντινή απόσταση, γιατί έτσι διατρέχουν τον κίνδυνο να αναγνωριστούν από κάποιον τον οποίο γνωρίζουν».


Το 25 ores σας προτείνει.
Πηγή : www.cosmo.gr/SciTech/England/207023.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: