Τρίτη 29 Ιουλίου 2008

Επεμβάσεις On-line Με Λίγα Click

Πλαστική επέμβαση μέσω Ιντερνετ; Ναι, αλλά εικονική. Διάφορα λογισμικά έκαναν πρόσφατα την εμφάνισή τους στο Ιντερνετ παρακινώντας τους χρήστες να δουν πώς θα μοιάζουν σε περίπτωση που αποφασίσουν να υποβληθούν σε ρινοπλαστική, βλεφαροπλαστική, λίφτινγκ ή λιποαναρρόφηση. Και έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται δημοφιλή, κάνοντας πολλούς να μιλούν για ένα ακόμη «τρικ» που εξωραΐζει τη διαδικασία της επέμβασης, με στόχο την περαιτέρω αύξηση των πλαστικών επεμβάσεων.
«Αυτά τα site αξιοποιούν τη δυνατότητα μεταμόρφωσης, που αποτελεί ανθρώπινη ανάγκη. Ενθαρρύνουν μάλιστα την απόφαση για πλαστική χειρουργική καθώς καταστέλλουν τους ενδοιασμούς για το “πώς θα είμαι μετά” και περιορίζουν τους φαντασιακούς φόβους ότι “μπορεί να είμαι χειρότερος/η από πριν”», εξηγεί η ψυχολόγος κ. Μαρία Λασσιθιωτάκη.
Ακόμη κι οι ίδιοι οι πλαστικοί χειρουργοί, που χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια αυτά τα προγράμματα για να δείχνουν στους πελάτες τους πώς περίπου θα δείχνουν έπειτα από μια επέμβαση πλαστικής χειρουργικής, εκφράζουν αμφιβολίες για τη διάθεση αυτών των –άλλοτε αμιγώς επαγγελματικών–λογισμικών στο ευρύ κοινό, μέσω του web.
Ο νέος δικτυακός τόπος «Lift Magic» (http://liftmagic.com), για παράδειγμα, επιτρέπει στο χρήστη την πραγματοποίηση περίπου 14 «εικονικών επεμβάσεων». Αρκεί το «ανέβασμα» μιας φωτογραφίας του χρήστη σε ένα ειδικό site και μερικά μόνο κλικ του ποντικιού που θα «τρέξουν» ένα ειδικό λογισμικό για να δείτε πώς θα δείχνετε μετά το νυστέρι του πλαστικού. Η όλη διαδικασία ακούγεται εύκολη και διασκεδαστική, στην πραγματικότητα όμως είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, επικίνδυνη. Τα αποτελέσματά του δεν ανταποκρίνονται πάντοτε στην πραγματικότητα, άρα σε πολλές περιπτώσεις κάποιος «σύρεται» με λάθος κριτήριο σε μια επέμβαση και στο τέλος απογοητεύεται από το αποτέλεσμα. Το ίδιο ισχύει και για το δωρεάν software που μπορεί να κατεβάσει κανείς από τη διεύθυνση http://www.mybodypart.com/download.html, το οποίο επιτρέπει «εικονικές επεμβάσεις», εκτός από το πρόσωπο, και στο υπόλοιπο σώμα.
Η πιο «αθώα» εκδοχή αυτής της τάσης είναι τα site τύπου «makeover», (www.getmakeovers.com, www.beautyriot.com/instant_makeover.php), που επιτρέπουν στους χρήστες να «δοκιμάσουν» (στην πραγματικότητα να εφαρμόσουν πάνω στη φωτογραφία τους) διαφορετικά χρώματα και στιλ μαλλιών, κοντά, μακριά και βραδινά, όλα τα χρώματα μακιγιάζ, να αλλάξουν το χρώμα των ματιών τους και να «προβάρουν» διάφορα είδη γυαλιών, καπέλων και αξεσουάρ.
Σε μια εποχή που η ομορφιά λειτουργεί –ή τουλάχιστον θεωρείται– «εισιτήριο» για την επιτυχία και οι πλαστικές «μόδα», το Ιντερνετ δεν θα μπορούσε παρά να τεθεί στην υπηρεσία τους…
Το 25 ores προτείνει.
Πηγή : www.e-tipos.com/newsitem?id=44773

Δεν υπάρχουν σχόλια: