Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2009

Διαθλαστική Χειρουργική.

Με τον όρο διαθλαστική χειρουργική εννοούμε ένα σύνολο επεμβάσεων, γρήγορων, απλών, ανώδυνων με σκοπό την διόρθωση διαθλαστικών ανωμαλιών όπως μυωπία, υπερμετρωπία, αστιγματισμός και πρεσβυωπία.
Σε άτομα με διαθλαστικές ανωμαλίες (μυωπία, υπερμετρωπία αστιγματισμός πρεσβυωπία), με τη βοήθεια των φακών (γυαλιών ή επαφής) οι φωτεινές ακτίνες αλλάζουν κατεύθυνση (διαθλώνται) και εστιάζονται επάνω στον αμφιβληστροειδή. Με τη διαθλαστική χειρουργική, αναδιαμορφώνεται η ίδια η επιφάνεια του κερατοειδούς, ώστε να επιτυγχάνεται η σωστή εστίαση του φωτός χωρίς τη χρήση γυαλιών ή φακών επαφής.
Η διαθλαστική χειρουργική, με διάφορες μεθόδους αλλάζει την καμπυλότητα της επιφάνειας του ματιού ή τις οπτικές ιδιότητες του φακού του ματιού και βελτιώνει την όραση. Αποτέλεσμα της επέμβασης είναι να μην χρειάζεστε γυαλιά ή φακούς επαφής για να βλέπετε καθαρά.
Στη διαθλαστική χειρουργική, υπάρχουν διάφορες τεχνικές διόρθωσης. Η επιλογή της διαθλαστικής τεχνικής εξαρτάται από τις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενή όπως η ηλικία, το διαθλαστικό σφάλμα (ο βαθμός), ο τύπος της διαθλαστικής ανωμαλίας, η κατάσταση του οφθαλμού κτλ. Σε ορισμένες τεχνικές η επέμβαση γίνεται με LASER, σε άλλες με τομές, σε άλλες με ενδοφακούς ή με συνδυασμό επεμβάσεων. Το αποτέλεσμα της διαθλαστικής χειρουργικής συνήθως είναι το επιθυμητό και ο ασθενής μπορεί μετά από μια επέμβαση λίγων λεπτών να ζήσει αποδεσμευμένος από γυαλιά ή φακούς επαφής.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να υποβληθείτε σε διαθλαστική χειρουργική είναι να έχει σταθεροποιηθεί η διαθλαστική σας ανωμαλία (μυωπία, αστιγματισμός, κ.λ.π.) και το μάτι να είναι κατά τα άλλα υγιές. Αν φοράτε φακούς επαφής, θα πρέπει να τους αντικαταστήσετε με γυαλιά για ένα σύντομο διάστημα πριν την επέμβαση. Ο προεγχειρητικός έλεγχος των ματιών είναι απαραίτητος. Διαρκεί μία με δύο ώρες και περιλαμβάνει μετρήσεις και εξετάσεις των ματιών σε ειδικά μηχανήματα. Τα πορίσματα των εξετάσεων καταγράφονται με ακρίβεια και χρησιμοποιούνται για να αποφασίσει ο γιατρός ποια από τις μεθόδους της διαθλαστικής χειρουργικής είναι κατάλληλη για σας. Ο ιατρός θα συζητήσει μαζί σας και η επέμβαση θα προγραμματιστεί. Η επέμβαση μπορεί να γίνει την ίδια ή την επόμενη ημέρα, διαρκεί λίγα λεπτά και είναι ανώδυνη.

Φυσικά περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ
Πηγή : www.bemmo.gr/gr/refractive.php

Δεν υπάρχουν σχόλια: