Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

Ο Ψεύτης Αργεί Την Απάντηση Του.


Μια ψεύτικη απάντηση απαιτεί περισσότερο χρόνο απ΄ ότι η αλήθεια. Αυτό κατέδειξε το νέο «αληθειόμετρο» με την ονομασία «Tara», που κατασκεύασε ο ψυχολόγος Αϊντεν Γρεγκ του πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον στη Βρετανία, και για την οποία εκτιμά ότι είναι πιο αξιόπιστη από τις συμβατικές μεθόδους ανίχνευσης ψεύδους. Συγκεκριμένα, η ανάλυση των απαντήσεων των εθελοντών – οι οποίοι συμμετείχαν στο σχετικό τεστ με το νέο ανιχνευτή αλήθειας-ψεύδους, έδειξε ότι ένας άνθρωπος χρειάζεται κατά μέσο όρο 1,2 δευτερόλεπτα για να δώσει μια αληθινή απάντηση σε μια ερώτηση και 1,8 δευτερόλεπτα για να δώσει μια ψεύτικη. Επιπλέον, στο 85% των περιπτώσεων οι εθελοντές απάντησαν με αισθητή χρονική υστέρηση όταν ψεύδονταν.
Στο πλαίσιο της νέας τεχνικής προτείνει ο Γκρεγκ, ο εθελοντής πατά, όσο πιο γρήγορα μπορεί, τα πλήκτρα ενός πληκτρολογίου για να απαντήσει σε ερωτήσεις που εμφανίζονται στην οθόνη του. Ο υπολογιστής καταγράφει το χρόνο απόκρισης και χρησιμοποιεί έναν μαθηματικό αλγόριθμο για να αναλύσει τα αποτελέσματα.
Ο ίδιος ο επιστήμονας εκτιμά ότι η μέθοδός του μπορεί να αντικαταστήσει τις συμβατικές μεθόδους ανίχνευσης ψεύδους που χρησιμοποιούν οι αρχές ασφαλείας και οι οποίες δεν είναι αξιόπιστες, καθώς – όπως δήλωσε - πολλοί κακοποιοί κατορθώνουν να κρύβουν την αλήθεια από τους ανακριτές τους.
Για παράδειγμα, οι συστηματικοί ψεύτες, γνωρίζοντας ότι οι άνθρωποι συνήθως κοιτούν αλλού όταν λένε ψέματα, κοιτάζουν τον ανακριτή τους κατευθείαν στα μάτια. Από την άλλη, ένας πολύγραφος καταγράφει τις φυσιολογικές αντιδράσεις που σχετίζονται με το ψέμα σε ορισμένους ανθρώπους, όπως η ταχυπαλμία και τα ιδρωμένα χέρια.
Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, η αμερικανική κυβέρνηση ήδη σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το νέο «αληθειόμετρο».

Για να μάθετε περισσότερα μπορείτε να ψάξετε εδώ.
Πηγή : www.cosmo.gr/SciTech/England/228644.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: