Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

Φάρμακο Θα Σβήνει Τις Κακές Αναμνήσεις.

Ένα ευρέως διαθέσιμο χάπι για την αρτηριακή υπέρταση μπορεί μια μέρα να βοηθά τους ανθρώπους να σβήνουν τις άσχημες αναμνήσεις τους, με τον τρόπο αυτό μειώνοντας ή και εξαφανίζοντας άγχη και φοβίες, σύμφωνα με μια νέα ολλανδική επιστημονική μελέτη.
Η μελέτη της ψυχολόγου Μέρελ Κιντ του Πανεπιστημίου του Αμστερνταμ, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Nature Neuroscience, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, διαπίστωσε ότι η δραστική ουσία προπρανολόλη (που ανήκει στην κατηγορία των β-αναστολέων), που επιδρά στους νευρώνες του εγκεφάλου, εξαφάνισε σε σημαντικό βαθμό τις τρομακτικές αναμνήσεις από αράχνες που είχε μια ομάδα εθελοντών, η οποία πήρε το χάπι.
Σύμφωνα την ερευνήτρια, το χάπι εξαφάνισε το φόβο, άρα η μνήμη των αραχνών είχε εξασθενήσει. Το φάρμακο μπορεί πιθανώς να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει ασθενείς να ξεπεράσουν το μετα-τραυματικό στρες και άλλα προβλήματα που σχετίζονται με άσχημες αναμνήσεις στη ζωή τους, τις οποίες θέλουν να ξεχάσουν.
Παραδοσιακά, οι ψυχοθεραπευτές προσπαθούν να διδάξουν στους ανθρώπους πώς να μπλοκάρουν αυτές τις άσχημες αναμνήσεις και να δημιουργούν νέες συσχετίσεις στο μυαλό τους. Το πρόβλημα, κατά την Δρ Κιντ, είναι ότι συχνά οι αναμνήσεις επιμένουν και οι ασθενείς ξανά κυλούν στο φόβο και το άγχος.
Στη νέα έρευνα ορισμένοι εθελοντές που είδαν τρομακτικές εικόνες αραχνών, τις συσχέτισαν με το άσχημο συναίσθημα ενός ήπιου ηλεκτροσόκ στο οποίο υποβλήθηκαν, ενώ άλλοι εθελοντές που είδαν τις ίδιες εικόνες, δεν έκαναν ηλεκτροσόκ και δημιούργησαν μια «ασφαλή» συσχέτιση χωρίς αντίδραση φόβου ή άσχημη ανάμνηση.
Όταν όμως, μια μέρα αργότερα, οι εθελοντές της πρώτης κατηγορίας πήραν το χάπι, είχαν πολύ μειωμένη αντίδραση φόβου σε σχέση με όσους πήραν εικονικό φάρμακο, όταν πάλι είδαν τις εκφοβιστικές εικόνες και παράλληλα έκαναν το ηλεκτροσόκ.
Η ερευνητική ομάδα της Κιντ σχεδιάζει τώρα να μελετήσει πόσο διαρκεί η επίδραση του φαρμάκου στη μνήμη, καθώς και να υποβάλει σε πειράματα ανθρώπους που πραγματικά υποφέρουν από φοβίες.


Για να μάθετε περισσότερα μπορείτε να ψάξετε εδώ.
Πηγή : http://health.in.gr/news/article.asp?lngArticleID=154062

Δεν υπάρχουν σχόλια: