Παρασκευή 14 Μαρτίου 2008

Η Αθήνα “βασίλισσα” των… σκουπιδιών

«Περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις». Οι στίχοι του Διονύσιου Σολωμού, πιο επίκαιροι από ποτέ, βρίσκουν πλήρη εφαρμογή στην περίπτωση της Αθήνας. Ποιος να το πίστευε, άλλωστε – ανάμεσα σ’ αυτούς και ο εθνικός μας ποιητής – πως η ολυμπιακή πρωτεύουσα του 2004 θα κέρδιζε, σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά, τον τίτλο της πιο βρώμικης πόλης στην Ευρώπη των 27.
Τον τίτλο αυτό της «βασίλισσας» των σκουπιδιών μοιράζεται από κοινού η Αθήνα με το Λονδίνο και την Ρώμη, όταν η βρετανική πρωτεύουσα είναι η πιο ακριβή, οι Βρυξέλλες η πιο πληκτική και το Παρίσι η καλύτερη για τα ψώνια και για την κουζίνα του. Τα στοιχεία αυτά, που μόνον θλίψη προκαλούν στους Έλληνες, περιλαμβάνονται σε έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην ταξιδιωτική ιστοσελίδα TripAdvisor. Οι περίπου 1.100 ταξιδιώτες που ερωτήθηκαν έθεσαν την βρετανική πρωτεύουσα επικεφαλής των πιο βρώμικων ευρωπαϊκών πόλεων, μπροστά από το Παρίσι και στην ίδια θέση με την Ρώμη και την Αθήνα. Ο τίτλος της πιο καθαρής πόλης απονέμεται στην Ζυρίχη και ακολουθούν η Κοπεγχάγη και η Στοκχόλμη. Παράλληλα, το Λονδίνο κατέχει και τον τίτλο της πιο ακριβής πόλης, μπροστά από την γαλλική πρωτεύουσα και στην ίδια θέση με την Ρώμη, την Βενετία, το Όσλο και την Μόσχα. Αντίθετα, η Πράγα είναι η πιο οικονομική από τις πόλεις της Ευρώπης, μπροστά από την Βουδαπέστη και την Λισαβόνα. Η βελγική πρωτεύουσα κατέχει, επίσης, τον διόλου επίζηλο τίτλο της πιο πληκτικής πρωτεύουσας της Ευρώπης και ακολουθούν η Ζυρίχη, το Όσλο, η Βαρσοβία και το Ζάγκρεμπ - όλες στην δεύτερη θέση. Η τριάδα, πάντως, που κερδίζει τον τίτλο της πιο ρομαντικής πρωτεύουσας είναι το Παρίσι, η Βενετία και η Ρώμη, ενώ για την καλύτερη κουζίνα, την πρώτη θέση στο ευρωπαϊκό βάθρο καταλαμβάνει το Παρίσι και ακολουθούν η Ρώμη και η Φλωρεντία. Το Παρίσι είναι, επίσης, το μέρος, που προτιμούν οι ταξιδιώτες που ερωτήθηκαν για να κάνουν τα ψώνια τους, ενώ ακολουθούν το Λονδίνο και η Ρώμη. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, το Λονδίνο προσφέρει την καλύτερη νυκτερινή ζωή, μπροστά από το Άμστερνταμ και το Παρίσι και διαθέτει τα καλύτερα πάρκα. Το Παρίσι ακολουθεί. Το 65% των ερωτηθέντων δήλωσαν πως έχουν την πρόθεση να ταξιδέψουν στην Ευρώπη μέσα στους 12 επόμενους μήνες και, παρά την εξασθένηση του δολαρίου, οι μισοί από το δείγμα μεταξύ των Αμερικανών δήλωσαν πως προτίθενται να έρθουν στην Ευρώπη.
ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ ΤΟ http://www.e-liberta.gr/site/content.php?artid=8284 το παραθέτω αυτούσιο για να καταλάβουμε πόσο δρόμο έχουμε ακόμη να διανύσουμε για να γίνουμε ίσοι με τους ευρωπαίους εταίρους μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια: