Παρασκευή 21 Μαρτίου 2008

Τα χαρτονομίσματα μεταδίδουν τον ιό της γρίπης

Σας έχει περάσει ποτέ από το μυαλό σας ότι κάθε φορά που συναλλασσόμαστε σε ένα μαγαζί, σε μια καφετερία,σε μια ταβέρνα και ου το καθεξής γινόμαστε άθελα μας κομιστές ιόν; Και για του λόγου το αληθές παραθέτω το θέμα που βρήκα στο διαδίκτυο.

¨Ο ιός της γρίπης επιβιώνει για περισσότερο από δύο εβδομάδες πάνω σ' ένα χαρτονόμισμα, σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων της Γενεύης η οποία πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος μιας ελβετικής τράπεζας.
Η τράπεζα, το όνομα της οποίας δεν αποκαλύφθηκε, ανησυχούσε για την πιθανότητα να διαδοθεί μια ενδεχόμενη πανδημία από τις ανταλλαγές των χαρτονομισμάτων, σύμφωνα με την ελβετική εφημερίδα «Le Temps». Μόνο στην Ελβετία, ανταλλάσσονται καθημερινά από 20.000.000 ως 100.000.000 χαρτονομίσματα.
Οι ερευνητές των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων της Γενεύης τοποθέτησαν διάφορα στελέχη του ιού της γρίπης πάνω σε χρησιμοποιημένα χαρτονομίσματα, τα οποία και τα διατήρησαν σε θερμοκρασία και υγρασία περιβάλλοντος.

Αν και γενικά ο ιός δεν αντιστέκεται στην κατάσταση αυτή παρά μόνο λίγες ώρες, ορισμένα δείγματα, στα οποία οι συγκεντρώσεις του ιού ήταν σημαντικές, επέτρεψαν την επιβίωση των μικροβίων για πολλές ημέρες. «Ακόμη χειρότερα, όταν ο ιός ήταν ανακατεμένος με ανθρώπινες εκκρίσεις, μπορούσε να επιβιώσει για δυόμισι εβδομάδες!» επισημαίνεται στο δημοσίευμα της «Le Temps».
Για τον ιολόγο κ. Ιβ Τομά, ο οποίος διεξήγαγε την έρευνα, «αυτή η αναπάντεχη σταθερότητα του ιού υποδηλώνει πως δεν πρέπει να αγνοούμε αυτό το είδος της αδρανούς μη βιολογικής υποστήριξης στην προετοιμασία μας για μια πανδημία». Οι ερευνητές της Γενεύης ενδέχεται να μελετήσουν τώρα σε ποιο βαθμό τα χαρτονομίσματα μπορούν πραγματικά να συμβάλουν στη διάδοση του ιού, δήλωσε ο κ. Τομά, για να προσθέσει «Κατά την διάρκεια των περιόδων επιδημίας, κυρίως τα σωματίδια που αιωρούνται στον αέρα και οι άμεσες επαφές μεταξύ των ανθρώπων είναι αυτά που συνιστούν την πρώτη αιτία μετάδοσης του ιού».¨

http://www.e-liberta.gr/site/content.php?artid=7570

Δεν υπάρχουν σχόλια: