Τρίτη 1 Απριλίου 2008

Ευρωπαϊκό Ηλεκτρονικό Τσιγάρο

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες ακολουθούν πλέον το παράδειγμα της κινεζικής εταιρείας που το 2007 κατασκεύασε το πρώτο ηλεκτρονικό τσιγάρο, ως μέσο αντικατάστασης των βλαβερών τσιγάρων καπνού, ή ως μέσο σταδιακής εγκατάλειψης της επιβαρυντικής για την υγεία συνήθειας.

Χθες, μία ακόμη γαλλική εταιρεία, στην πόλη Μπορντό, παρουσίασε ένα νέο ηλεκτρονικό τσιγάρο. Ουσιαστικά πρόκειται για μικρή συσκευή υπό μορφή τσιγάρου ελάχιστα μακρύτερου από τα συνήθη τσιγάρα, η οποία διαθέτει φίλτρο που αλλάζει και το οποίο είναι γεμάτο με υγρό μείγμα νικοτίνης και προπυλενογλυκόλης.

Οταν ο χρήστης εισπνέει, όπως θα εισέπνεε, καπνίζοντας, η ροή του αέρα εντοπίζεται από έναν αισθητήρα και ένας μικροϋπολογιστής ενεργοποιεί έναν ψεκαστήρα ο οποίος ενσταλάζει μικροσκοπικές σταγόνες του υγρού μέσα στον αέρα, παράγοντας ατμό τον οποίο εισπνέει ο καπνιστής.

Η προσθήκη της προπυλενογλυκόλης στο υγρό κάνει τον ατμό της συσκευής να μοιάζει πολύ με τον καπνό που βγάζει ένα τσιγάρο όταν καίγεται. Λειτουργεί με επαναφορτιζόμενη μπαταρία και στοιχίζει 78 ευρώ.

Το τσιγάρο αυτό, όπως και το κινεζικό «πρωτότυπο» της εταιρείας Golden Dragon Groups Ruyan, όχι μόνο μοιάζει με τσιγάρο καπνού, αλλά και ο χρήστης νιώθει πως καπνίζει τσιγάρο (ακόμη και η θερμοκρασία που αναπτύσσει η συσκευή είναι ίδια με αυτή του τσιγάρου όταν καίγεται, 50-60 βαθμούς Κελσίου), χωρίς ωστόσο να βλάπτει την υγεία του.

Με δεδομένη την επέκταση των απαγορεύσεων του καπνίσματος σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση, το ηλεκτρονικό τσιγάρο, που σε ορισμένες χώρες επιτρέπεται η χρήση του σε χώρους όπου το κανονικό τσιγάρο έχει εκδιωχθεί, μοιάζει να έχει λαμπρό μέλλον. Γι αυτό, εξάλλου, όλες οι εταιρείες παραγωγοί ελπίζουν σε κατ έτος διπλασιασμό των πωλήσεών τους.
Βέβαια, εκκρεμεί ακόμη η υιοθέτηση κοινού ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου για τη συσκευή, γεγονός που οδηγεί στην πώλησή του σε ορισμένες χώρες και στην απαγόρευσή του σε άλλες.

Διάφορες τοξικολογικές έρευνες που έχουν γίνει στα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι σαφώς είναι λιγότερο βλαβερά από τα παραδοσιακά τσιγάρα καπνού.

www.ethnos.gr/article.asp?catid=11386&subid=2&tag=8403&pubid=728416
Για να δείτε την κινέζικη πρόταση για το ηλεκτρονικό τσιγάρο πατήστε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: