Τετάρτη 16 Απριλίου 2008

Αναγνωρίζονται τα πτυχία κολεγίων




Πολύ σύντομα, πιθανόν εντός του Μαΐου, οι Βρυξέλλες θα «βγάλουν από τη μέση» της συζήτησης το άρθρο 16 του Συντάγματος, λύνοντας τα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης για να προχωρήσει στην αναγνώριση των κολεγίων.
Αποκλειστικές πληροφορίες του ΕΤ αναφέρουν ότι το υπουργείο Παιδείας έχει ολοκληρώσει την προετοιμασία της νομοθετικής ρύθμισης για την αξιολόγηση των κολεγίων, την οποία θα προωθήσει στη Βουλή το καλοκαίρι, όταν τα φοιτητικά «στρατεύματα» θα έχουν καταλύσει στα ελληνικά νησιά. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει το Προεδρικό Διάταγμα για την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της Κοινοτικής Οδηγίας (36/2005), που επιβάλλει στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. την αυτόματη επαγγελματική αναγνώριση των πτυχίων δικαιόχρησης (franchising). Είναι τα πτυχία που χορηγούν ευρωπαϊκά πανεπιστήμια στους σπουδαστές ελληνικών κολεγίων, με τα οποία διατηρούν συνεργασίες.
Τις ραγδαίες εξελίξεις θα πυροδοτήσει η απάντηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο προδικαστικό ερώτημα του Συμβουλίου της Επικρατείας εάν η Ελλάδα νομιμοποιείται να αρνείται επαγγελματικά δικαιώματα σε πτυχιούχους ευρωπαϊκών ιδρυμάτων με την επίκληση «σχετικής γενικής διάταξης της νομοθεσίας της». Η «γενική διάταξη» που κρύβεται πίσω από την αόριστη διατύπωση του ΣτΕ δεν είναι άλλη από το άρθρο 16 του Συντάγματος. Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας ανακάτεψε γερά την κατσαρόλα της Ε.Ε., ζητώντας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να λύσει τη μεγάλη διαφορά των Βρυξελλών με τα κράτη-μέλη για τα όρια ισχύος των εθνικών Συνταγμάτων έναντι του Κοινοτικού Δικαίου. Καλά ενημερωμένες πηγές του ΕΤ αναφέρουν ότι το υπουργείο Παιδείας ροκάνισε το χρόνο από τον Οκτώβριο, που άρχισε η υποχρεωτική ισχύς της Οδηγίας για το σύνολο των χωρών της Ε.Ε., περιμένοντας μία και μοναδική εξέλιξη: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να κόψει το γόρδιο δεσμό του Συντάγματος.
Η υπόθεση συνεκδικάστηκε τον Ιανουάριο λόγω συνάφειας με την προσφυγή της Ε.Ε. κατά της Ελλάδας για πλημμελή εφαρμογή της προηγούμενης Κοινοτικής Οδηγίας σχετικά με την επαγγελματική αναγνώριση των πτυχίων (89/48). Οι αριθμοί των δύο υποθέσεων δεν περιλαμβάνονται στο πινάκιο του Απριλίου. Η ελληνική πλευρά κρέμεται από τα πινάκια του Μαΐου και του Ιουνίου.
Ο αρμόδιος για την Παιδεία Επίτροπος της Ε.Ε., κ. Γ. Φίγκελ, γνωρίζει πολύ καλά τι λέει όταν στη συνέντευξή του στον ΕΤ δηλώνει «τα Συντάγματα δεν είναι χαραγμένα σε πέτρα». Ο Ελληνας υπουργός, κ. Ευρ. Στυλιανίδης, αφιέρωσε ώρες στις Βρυξέλλες το φθινόπωρο για να εξηγήσει στον κ. Φίγκελ το ελληνικό πρόβλημα σε όλες του τις διαστάσεις. Οι δυο τους συνεννοήθηκαν απολύτως για τους λεπτούς χειρισμούς που απαιτεί η υπόθεση των κολεγίων, όπως αποδείχθηκε από την ανοχή που έδειξαν οι Βρυξέλλες όλο το προηγούμενο διάστημα στην καθυστέρηση της ελληνικής πλευράς να εφαρμόσει την ανατρεπτική Κοινοτική Οδηγία.
Σημάδια ανυπομονησίας δείχνουν όμως οι Βρετανοί, οι οποίοι διατηρούν ζωτικά συμφέροντα στην ελληνική αγορά άτυπης εκπαίδευσης και βιάζονται να τα προωθήσουν. Η πελατεία διστάζει όσο παραμένει ανοιχτή η εκκρεμότητα της αναγνώρισης.

Βρετανική ενόχληση για την ελληνική αντιμετώπιση
Τα Πανεπιστήμια της Μ. Βρετανίας δεν θα διακινδύνευαν ποτέ το κύρος τους συμμετέχοντας σε συνεργασίες με κέντρα ελευθέρων σπουδών χαμηλών προδιαγραφών. Ηταν ένα από τα βασικά επιχειρήματα που χρησιμοποίησε ο Βρετανός υπουργός Παιδείας κ. Μπιλ Ράμελ κατά τη χθεσινή ομιλία του στο IST College για να απαντήσει στη σφοδρή κριτική που ασκείται εντός των ελληνικών συνόρων σε βάρος των συνεργασιών τύπου δικαιόχρησης (franchising) που διατηρούν βρετανικά Πανεπιστήμια με ελληνικά κολέγια. Ο κ. Ράμελ εξέφρασε τη δυσφορία της βρετανικής πλευράς για την άρνηση της Ελλάδας να αναγνωρίσει τα τριετή «bachelors» ως ισότιμα με τα ελληνικά πτυχία. Επικαλούμενος επίσημα στατιστικά στοιχεία, υπογράμμισε ότι παρά τα προσκόμματα που συναντούν τα βρετανικά πτυχία στην ελληνική επικράτεια, ουδόλως έχει μειωθεί ο αριθμός των Ελλήνων φοιτητών που επιλέγουν τη χώρα του για σπουδές. Σύμφωνα με τον κ. Ράμελ, περίπου 16.500 Ελληνες μεταναστεύουν κάθε χρόνο στη Βρετανία. «Εχουμε», είπε, «προβλήματα με την αναγνώριση από το ελληνικό Δημόσιο, αλλά ο ιδιωτικός τομέας επιβραβεύει τους πτυχιούχους μας». Ο κ. Ράμελ ωστόσο δεν εμφανίστηκε ιδιαιτέρως ικανοποιημένος από τις επιδόσεις των ευρωπαϊκών και ειδικότερα των βρετανικών ιδρυμάτων στην παγκόσμια κατάταξη. Στα καλύτερα 50 Πανεπιστήμια του κόσμου μόνο 9, τόνισε, είναι ευρωπαϊκά και από αυτά τα βρετανικά είναι 7.


Φυσικά περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ

Πηγή : www.e-tipos.com/newsitem?id=32806

Δεν υπάρχουν σχόλια: