Σάββατο 12 Απριλίου 2008

Ευάλωτα στους «αδιάκριτους» τα κινητά τελευταίας τεχνολογίας.

Ευάλωτα στους ιούς και στις υποκλοπές στοιχείων, παρόμοιους με αυτούς που «χτυπούν» και καταστρέφουν ή υποκλέπτουν αρχεία και κωδικούς στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, είναι τα νέα κινητά, τα επονομαζόμενα ως κινητά της τρίτης γενιάς που παρέχουν συνδέσεις με το Διαδίκτυο και ηλεκτρονικές συναλλαγές.
Το νέο σκηνικό των απειλών που φέρνει η νέα τεχνολογία στους ανυποψίαστους χρήστες παρουσιάζεται σήμερα σε ημερίδα που διοργανώνει η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) σε συνεργασία με τον τομέα Τηλεπικοινωνιών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.
Στόχος της ημερίδας είναι να παρουσιάσει τις τεχνολογικές εξελίξεις σε θέματα ασφάλειας των επικοινωνιών και να ενημερώσει χρήστες και συνδρομητές σχετικά με τα προληπτικά μέτρα αυτοπροστασίας στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες. Οι ειδικοί επισημαίνουν δύο ειδών κινδύνους για τα κινητά. Τον απλό κίνδυνο που έρχεται μέσω άλλου κινητού με ένα SMS, το οποίο μπορεί να εγκαταστήσει λογισμικό στο κινητό, τον έλεγχο του οποίου μπορεί έτσι κάποιος να αποκτήσει. Αυτός ο κίνδυνος περιλαμβάνεται στην παλιά ομάδα απειλών.
Η νέα γενιά απειλών δεν είναι από κινητό προς κινητό αλλά μέσω Ιντερνετ. «Η νέα γενιά κινητών εισάγει νέους κινδύνους και μικρότερη προστασία» δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην «Κ», ο καθηγητής του ΑΠΘ κ. Γιώργος Πάγκαλος. «Τα κινητά τελευταίας γενιάς είναι μικροί ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Επειδή έχουν όμως περιορισμό όγκου, βάρους και τιμής δεν μπορούν να ενσωματωθούν σ’ αυτά μηχανισμοί ασφάλειας (antivirus, firewall) όπως στους υπολογιστές. Τα νέα κινητά μπορούν να υποστούν επιθέσεις από ιούς, να υποστούν fishing, κάποιος να «σπάσει» τους κωδικούς ή και να αντλήσει στοιχεία για διατραπεζικές συναλλαγές, να υποκλέψει e-mail ή να εγκαταστήσει έναν ιό και να χαθεί ο έλεγχος» επισημαίνουν οι ειδικοί.
Η πλειονότητα των χρηστών έχει άγνοια κινδύνου και πρέπει να ευιασθητοποιηθεί» τονίζει ο κ. Πάγκαλος. Σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά στοιχεία, το 13% των χρηστών διαθέτει κινητό τρίτης γενιάς στην Ελλάδα, που εμφανίζει, αναλογικά με τον πληθυσμό της, τον μεγαλύτερο αριθμό συνδέσεων στην Ευρώπη.
Στο προσεχές μέλλον καθώς οι χρήστες θ’ αντικαθιστούν τα παλιά κινητά με αυτά της τρίτης γενιάς, το πρόβλημα των απειλών προβλέπεται να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις.
«Η τεχνολογία δίνει τις δυνατότητες, δημιουργεί τους κινδύνους, αλλά προσφέρει και τις λύσεις» τονίζει ο κ. Πάγκαλος και συνιστά στους χρήστες των κινητών «να είναι τριπλά προσεκτικοί όταν επικοινωνούν μέσω Ιντερνετ και να μην υποτιμούν κάθε ασυνήθιστη συμπεριφορά του κινητού τους».



Φυσικα περισσοτερες πληροφοριες μπορειτε να βρειτε εδώ
Πηγή : http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_11/04/2008_266082

Δεν υπάρχουν σχόλια: