Παρασκευή 18 Απριλίου 2008

Νέα Δεδομένα Στα Συμπληρώματα Διατροφής





Αυξάνουν τη θνησιμότητα τα συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνες, σύμφωνα με έρευνα σε 230.000 ανθρώπους
Τα συμπληρώματα διατροφής με βιταμίνες, τα οποία λαμβάνονται από εκατομμύρια ανθρώπους με την ελπίδα να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής τους, μπορεί αντιθέτως να αυξάνουν το ποσοστό θνησιμότητας σε ορισμένες περιπτώσεις, ανακοίνωσαν σήμερα ερευνητές.
Οι επιστήμονες επανεξέτασαν 67 έρευνες, που έχουν γίνει σε 230.000 ανθρώπους, για να δουν αν οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες παρατείνουν το προσδόκιμο ζωής.
Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους έδειξαν ότι η βιταμίνη C, η οποία λαμβάνεται συχνά σε μια προσπάθεια πρόληψης των κρυωμάτων, δείχνει να μην έχει ούτε θετικά ούτε αρνητικά αποτελέσματα. Ωστόσο οι βιταμίνες Α και Ε, που χρησιμοποιούνται παραδοσιακά για να δυναμώνουν τα οστά και να βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος, έδειξαν αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας, όπως και οι Καροτίνες-Β, οι οποίες λαμβάνονται για υγιή όραση.
«Το συμπέρασμα είναι ότι τα τρέχοντα στοιχεία δεν υποστηρίζουν τη χρήση αντιοξειδωτικών συμπληρωμάτων στον εν γένει υγιή πληθυσμό ούτε στους ασθενείς με συγκεκριμένες παθήσεις», δήλωσε ο Γκόραν Μπιελάκοβιτς, ο οποίος πραγματοποίησε την έρευνα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης στη Δανία.
«Δεν μπορέσαμε να βρούμε στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι η λήψη αντιοξειδωτικών συμπληρωμάτων μειώνει τον κίνδυνο πρόωρης θνησιμότητας σε υγιείς ανθρώπους ή ανθρώπους που νοσούν από διάφορες ασθένειες», σημείωσε.
«Τα πορίσματα της έρευνάς μας έδειξαν ωστόσο ότι οι άνθρωποι στις ομάδες δοκιμής που λάμβαναν τις αντιοξειδωτικές Καροτίνη-Β, βιταμίνη Α και βιταμίνη Ε παρουσίαζαν αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας», πρόσθεσε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι επίσης «δεν υπήρξε καμία ένδειξη ότι η βιταμίνη C και το σελήνιο μπορεί να έχουν θετική ή αρνητική επίδραση».
Οι αντιοξειδωτικές ουσίες προωθούνται ως ουσίες που βοηθούν στην προστασία του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες θεωρούνται ικανές να προκαλέσουν ζημιά στον εγκέφαλο και άλλους ιστούς.
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να ανταποκριθούν στις διατροφικές τους ανάγκες λαμβάνοντας μια ισορροπημένη και ποικίλη διατροφή, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά.
«Θα πρέπει να προσέχουμε τη χρήση υψηλών δόσεων καθαρών συμπληρωμάτων βιταμινών, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών βιταμινών και των μεταλλικών στοιχείων, καθώς ο αντίκτυπός τους μακροπρόθεσμα στην υγεία δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί πλήρως και δεν μπορεί να υποτεθεί ότι είναι ακίνδυνες», πρόσθεσε.
Ορισμένοι από τη βιομηχανία βιταμινών επέκριναν την επιλογή των μελετών που επανεξετάστηκαν από τον Μπιελάκοβιτς, λέγοντας ότι αυτές επικεντρώνονταν στη μείωση της θνησιμότητας κι όχι στα πλεονεκτήματα που καταγράφονται σε άλλες μελέτες.


Φυσικά περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ



Πηγή : www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_16/04/2008_229689

Δεν υπάρχουν σχόλια: