Τρίτη 8 Απριλίου 2008

Βέτο Στο Κάπνισμα




Τελευταία στα μέτρα κατά του καπνίσματος έρχεται η χώρα μας, παρότι είναι πρώτη πανευρωπαϊκά σε καπνιστές: Την ώρα που μια σειρά από απαγορεύσεις για το κάπνισμα αλλά και τη διαφήμιση προϊόντων καπνού ισχύουν σχεδόν σε ολόκληρη την Ευρώπη, η Ελλάδα ξεκινά μόλις φέτος να υλοποιεί συστηματικά μέτρα κατά του τσιγάρου, για πρώτη φορά στην ιστορία της!Την ίδια ώρα, ακόμη και οι περιορισμοί που έχουν θεσμοθετηθεί ελάχιστα εφαρμόζονται, καθώς οι έλεγχοι είναι ελλιπείς.
Το ανέφερε άλλωστε χθες και ο ίδιος ο υπ. Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλος που παρουσίασε χθες το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Κάπνισμα: «Βάζουμε βέτο στο κάπνισμα. Ωρίμασαν πλέον οι συνθήκες για να προστατέψουμε τα παιδιά, τους νέους από μια συνήθεια που σκοτώνει. Να δώσουμε οριστικά τέλος στην απαράδεκτη πρακτική του παθητικού καπνίσματος. Δημιουργούμε για πρώτη φορά στην υγειονομική ιστορία της χώρας αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο.Και λέω ότι δημιουργείται για πρώτη φορά στην υγειονομική ιστορία της χώρας, διότι ολιστική αντιμετώπιση του προβλήματος δεν έγινε ποτέ. Και άλλες κυβερνήσεις στο παρελθόν προσπάθησαν, μέτρα ελήφθησαν αλλά όμως ποτέ δεν εφαρμόστηκαν».
Το Εθνικό Σχέδιο συνοδεύεται από ένα ν/σ το οποίο απαγορεύει την πώληση προϊόντων καπνού σε ανηλίκους. Οι «ράμπο» της Υγείας αναλαμβάνουν τους ελέγχους στα σημεία πώλησης ώστε να εντοπίζονται και να τιμωρούνται οι παραβάτες.
Θα απαγορεύεται ακόμη η πώληση τσιγάρων στα Ιντερνετ καφέ ενώ θα καταργηθούν και οι αυτόματοι πωλητές από τους χώρους όπου συχνάζουν νέοι.
Σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο, ως το 2012 θα εφαρμοστεί σταδιακά η απαγόρευση του καπνίσματος σε εγκαταστάσεις αθλητικών δραστηριοτήτων, καθώς και σε όλους τους δημόσιους χώρους, σε εστιατόρια, μπαρ, ακόμη και στα… μπουζούκια!Σημειώνεται ότι από το 2002 ο νόμος προβλέπει ότι 50% των χώρων αυτών θα πρέπει να διατίθεται για τους μη καπνίζοντες. Οι επόπτες Υγείας των κατά τόπους νομαρχιών έχουν αναλάβει να ελέγχουν αν τηρούνται οι περιορισμοί του τσιγάρου σε τέτοιους χώρους και αν διαπιστώνουν παραβάσεις να μην ανανεώνουν την άδεια λειτουργίας των καταστημάτων.
Ωστόσο, από την εφαρμογή του νόμου μέχρι σήμερα, καμιά άδεια δεν έχει ανακληθεί, αφού τίποτα δεν έχει διαπιστωθεί από τους… δειγματοληπτικούς ελέγχους. Οι ελάχιστοι επόπτες Υγείας δεν προλαβαίνουν να ελέγξουν όλα τα καταστήματα.
Προβλέπονται ακόμη μια σειρά από εκστρατείες πρόληψης, ενίσχυσης των προγραμμάτων διακοπής του καπνίσματος τόσο στο ΕΣΥ όσο και στα ιδιωτικά ιατρεία, καθώς και επιδημιολογική παρακολούθηση του καπνίσματος.



Φυσικα περισσοτερες πληροφοριες μπορειτε να βρειτε εδώ
Πηγή : www.e-tipos.com/newsitem?id=31798

Δεν υπάρχουν σχόλια: