Πέμπτη 17 Απριλίου 2008

Σενάρια για τσουνάμι στον ελλαδικό χώρο


Σαράντα περιοχές κινδυνεύουν από τσουνάμι στην Ανατολική Μεσόγειο (οι περισσότερες στον ελλαδικό χώρο) σύμφωνα με μελέτη ομάδας επιστημόνων του πανεπιστημίου Αιγαίου.
«Τσουνάμι δεν εκδηλώνεται με κάθε σεισμό σε θαλάσσια περιοχή. Ωστόσο, ορισμένες περιοχές έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες από άλλες να πληγούν από τσουνάμι και αυτές ακριβώς τις πιθανότητες προσπαθήσαμε να εκτιμήσουμε», ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας) κ. Θεοφάνης Καραμπάς, μιλώντας σε ημερίδα στη Θεσσαλονίκη για το έργο CORI. «Πρόκειται για σενάρια που μπορεί να μην υλοποιηθούν ποτέ, αλλά οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Η ομάδα του κ. Καραμπά μελέτησε για περίπου δύο χρόνια εντοπισμένες από την ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία θαλάσσιες περιοχές με ρήγματα ή κατολισθήσεις. Τέτοιες περιοχές ήταν στον Βόρειο Ευβοϊκό, στον Κορινθιακό, στις Κάρπαθο, Σαντορίνη, Χαλκιδική, στα ΝΑ της Κρήτης, Κύθηρα, ΝΔ Πελοποννήσου κ. ά.
Οι ερευνητές εφάρμοσαν διάφορα επιστημονικά μοντέλα και εντόπισαν τις περιοχές με τον μεγαλύτερο κίνδυνο.
«Λαμβάνοντας υπ’ όψιν το δυσμενέστερο σενάριο καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι οι παράκτιες περιοχές που θα είχαν σοβαρές συνέπειες από ένα τσουνάμι τελικά θα ήταν πολλές», ανέφερε ο κ. Καραμπάς. Καθώς τα μοντέλα είναι ακόμη σε φάση επεξεργασίας, ο κ. Καραμπάς απέφυγε να μιλήσει για συγκεκριμένες περιοχές. Ο ίδιος εκτιμά ότι ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης σχετικά με τα τσουνάμι δεν θα μπορούσε να καλύψει όλες τις περιοχές του Αιγαίου. Στον ελληνικό χώρο, από τους ιστορικούς χρόνους, έχουν καταγραφεί δεκάδες μικρά και μεγάλα τσουνάμι (στο βιβλίο των Βασίλη και Κατερίνας Παπαζάχου αναφέρονται πάνω από 80 στην Ανατολική Μεσόγειο). Ορισμένα ήταν πολύ καταστροφικά, ενώ το πιο εντυπωσιακό από τα σχετικά πρόσφατα είναι εκείνο που προκλήθηκε από τα 7,5 R, το 1956, στην Αμοργό.
Μιλώντας στην ίδια ημερίδα, ο κ. Μ. Κορρές από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών ανέφερε ότι το Κέντρο έχει αναπτύξει ειδικό μοντέλο με το οποίο μπορεί να προβλεφθεί προς τα πού θα κινηθεί ενδεχόμενη πετρελαιοκηλίδα από το ναυάγιο Sea Diamond στη Σαντορίνη (είχε εφαρμοστεί και το πρώτο διάστημα μετά το ναυάγιο).
Ακόμη, η Ελλάδα, όπως αναφέρθηκε χθες, απέκτησε ένα «ηλεκτρονικό μάτι» στον τομέα της θαλάσσιας ρύπανσης και της μελέτης των επιφανειακών ρευμάτων στο Βόρειο Αιγαίο, μέσω ειδικού ραντάρ που έχει τοποθετηθεί στη Λήμνο.
Φυσικά περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ
Πηγή : http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100008_15/04/2008_266532

Δεν υπάρχουν σχόλια: