Παρασκευή 27 Ιουνίου 2008

Τι Σπουδάσανε Οι 300 Της Βουλής ;

Σύμφωνα με έρευνα, οι «300» της Βουλής έχουν πτυχία πάνω σε παραδοσιακές ειδικότητες, ενώ ελάχιστοι έχουν επιλέξει σπουδές που οδηγούν στα πιο δυναμικά, σύγχρονα επαγγέλματα.
Τα επαγγέλματα που έχουν ζήτηση στην αγορά βρίσκονται εκτός του ελληνικού Κοινοβουλίου, δείχνει έρευνα που δημοσιεύεται στα «Νέα» της Παρασκευής. Σύμφωνα αυτήν, οι επιλογές που έκαναν οι 300 της Βουλής όταν συμπλήρωναν το Μηχανογραφικό τους Δελτίο, σήμερα θα οδηγούσαν τους περισσότερους στην ανεργία.
Οι βουλευτές προτίμησαν παραδοσιακές σχολές, όπως η Νομική, η Διοίκηση Επιχειρήσεων, η Ιατρική αλλά και η Φιλολογία, ενώ ελάχιστοι είναι αυτοί που έκαναν σπουδές πάνω σε καινούργιες ειδικότητες, όπως είναι η Πληροφορική ή το Περιβάλλον.
Δύσκολο να βρουν δουλειά με το πτυχίο τους οι Έλληνες βουλευτές, θεωρεί ότι είναι ο επαγγελματικός σύμβουλος που συμμετείχε στην έρευνα κ. Μιχαλούλης: «Εάν οι 300 της Βουλής έψαχναν σήμερα για δουλειά έχοντας στα χέρια τους το πτυχίο, το πιο πιθανό είναι οι περισσότεροι από αυτούς να δυσκολεύονταν πολύ και ενδεχομένως να έμεναν για μεγάλο χρονικό διάστημα άνεργοι. Άλλωστε είναι γνωστό ότι το επάγγελμα του δικηγόρου, του γιατρού, του κοινωνιολόγου ή του μαθηματικού περνάει κρίση».
Ένας στους τέσσερις με πτυχίο Νομικής
Πάντως το τμήμα που κέρδισε το ενδιαφέρον των βουλευτών δεν είναι άλλο από τη Νομική, με 84 από τους 300 να είναι απόφοιτοι της Νομικής Σχολής. Αυτό δικαιολογείται από το γεγονός ότι αυτό το πτυχίο πριν από δύο με τρεις δεκαετίες, εξασφάλιζε επαγγελματική αποκατάσταση και κύρος, όπως αναφέρει ο έτερος επιστήμονας πίσω από την έρευνα κ. Παυλάκος: «Είναι εξαιρετικά εντυπωσιακό το γεγονός ότι 84 από τους 300 επέλεξαν τη Νομική. Και ως έναν βαθμό είναι δικαιολογημένο καθώς την εποχή που συμπλήρωναν το μηχανογραφικό οι νομικές σπουδές είχαν κύρος αλλά προσέφεραν και άμεση επαγγελματική αποκατάσταση».
Συμπληρώνει δε ότι η πρωτιά του 1ου Επιστημονικού Πεδίου στις επιλογές τους έρχεται σε αντίθεση με τις επιλογές που κάνουν σήμερα οι απόφοιτοι μαθητές, οι οποίοι επιλέγουν τις οικονομικές και πολυτεχνικές σχολές.
Επίσης δημοφιλή στους βουλευτές πάντως είναι τα Οικονομικά και η Διοίκηση Επιχειρήσεων, με 44 να έχουν ακολουθήσει αυτές τις σπουδές, ενώ 34 έχουν σπουδάσει Ιατρική.
Προτίμησαν τα τμήματα της Αθήνας
«Την τιμητική τους πάντως έχουν τα κεντρικά πανεπιστήμια, αυτά δηλαδή της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, καθώς σε αυτά επέλεξαν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, όχι μόνο οι βουλευτές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αλλά και αυτοί που εκλέγονται σε άλλες περιφέρειες. Αντίθετα μόνο το 6,6% των βουλευτών πήγαν σε περιφερειακό πανεπιστήμιο», σημειώνει ο κ. Παυλάκος.
Εννιά στους δέκα έμειναν στην Ελλάδα
Όπως δείχνει η έρευνα, εννέα στους δέκα επέλεξαν να σπουδάσουν αρχικά σε πανεπιστημιακή σχολή της χώρας μας και μόνο το 10% βγήκε εκτός συνόρων για να πάρει το πρώτο πτυχίο στα χέρια του. Ωστόσο, ένας στους τρεις βουλευτές έκανε μεταπτυχιακό ή διδακτορικό σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού και κυρίως της Αγγλίας και της Αμερικής.


Φυσικά περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ
Πηγή : http://www.cosmo.gr/Politics/Hellas/203643.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: