Βρετανοί επιστήμονες επεξεργάστηκαν ένα μαθηματικό τύπο για τη δημιουργία του τέλειου σάντουιτς με τυρί χάρη σε μια επιστημονικά υπολογισμένη δοσολογία μαγιονέζας, σαλάτας και τυριού τσένταρ, ανακοίνωσε ο υπεύθυνος της μελέτης στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ (νοτιοδυτική Αγγλία).
Η εξίσωση αυτή, η οποία λαμβάνει υπόψη εννέα μεταβλητές, τέθηκε στη διάθεση του κοινού στην ιστοσελίδα http://www.cheddarometer.com/, ώστε οι χρήστες του Ίντερνετ να μπορούν να φτιάξουν το σάντουιτς στα μέτρα τους προσαρμόζοντας την ποσότητα του τσένταρ αναλόγως με τα επιλεγμένα συστατικά.
Για τους μαθηματικούς, ο τύπος είναι W=[1 + ((bd)/6.5)) - s + ((m-2c)/2) + ((v+p)/7t)] (100 + l/100).
"W" είναι το πάχος του τσένταρ σε χιλιοστά, "b" το πάχος του ψωμιού και "d" η σύστασή του (λευκό, ολικής αλέσεως...), "s" είναι η ποσότητα της μαργαρίνης ή του βουτύρου και "m" ο όγκος της μαγιονέζας. Οι άλλες παράμετροι που λαμβάνονται υπόψη είναι οι ποσότητες από το μαρούλι ("I"), τις πίκλες ("p") και την τομάτα ("v").
Ο τύπος είναι το αποτέλεσμα έρευνας που πραγματοποιήθηκε υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Τζεφ Νιούτ στο πανεπιστήμιο του Μπρίστολ. Κατά την έρευνα χρησιμοποιήθηκαν ανθρώπινα πειραματόζωα και περίπλοκα εργαλεία μέτρησης για να μελετηθούν πολλές εκατοντάδες είδη τσένταρ και να εντοπισθεί, βάσει της γεύσης και της υφής, η απαραίτητη ποσότητα αναλόγως των διαφόρων προστιθέμενων συστατικών.
Η εξίσωση αυτή, η οποία λαμβάνει υπόψη εννέα μεταβλητές, τέθηκε στη διάθεση του κοινού στην ιστοσελίδα http://www.cheddarometer.com/, ώστε οι χρήστες του Ίντερνετ να μπορούν να φτιάξουν το σάντουιτς στα μέτρα τους προσαρμόζοντας την ποσότητα του τσένταρ αναλόγως με τα επιλεγμένα συστατικά.
Για τους μαθηματικούς, ο τύπος είναι W=[1 + ((bd)/6.5)) - s + ((m-2c)/2) + ((v+p)/7t)] (100 + l/100).
"W" είναι το πάχος του τσένταρ σε χιλιοστά, "b" το πάχος του ψωμιού και "d" η σύστασή του (λευκό, ολικής αλέσεως...), "s" είναι η ποσότητα της μαργαρίνης ή του βουτύρου και "m" ο όγκος της μαγιονέζας. Οι άλλες παράμετροι που λαμβάνονται υπόψη είναι οι ποσότητες από το μαρούλι ("I"), τις πίκλες ("p") και την τομάτα ("v").
Ο τύπος είναι το αποτέλεσμα έρευνας που πραγματοποιήθηκε υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Τζεφ Νιούτ στο πανεπιστήμιο του Μπρίστολ. Κατά την έρευνα χρησιμοποιήθηκαν ανθρώπινα πειραματόζωα και περίπλοκα εργαλεία μέτρησης για να μελετηθούν πολλές εκατοντάδες είδη τσένταρ και να εντοπισθεί, βάσει της γεύσης και της υφής, η απαραίτητη ποσότητα αναλόγως των διαφόρων προστιθέμενων συστατικών.
Φυσικά περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ
Πηγή : http://new.e-go.gr/exodos/article.asp?catid=13109&subid=2&tag=4885&pubid=1166560
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου