Τρίτη 3 Ιουνίου 2008

Κίνδυνος Τσουνάμι Απειλεί Την Μεσόγειο.


Στην ιστορία της Μεσογείου έχουν καταγραφεί δεκάδες καταστροφικά τσουνάμι, που προκλήθηκαν από ισχυρούς σεισμούς, με αποτέλεσμα το θάνατο ανθρώπων, το ναυάγιο πλοίων και την ισοπέδωση παραλιακών πόλεων εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρο.
Κίνδυνος για την Αν. Μεσόγειο
Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου έχουν καταγραφεί 160 τσουνάμι στη διάρκεια των τελευταίων 510 χρόνων. Παρότι όμως είναι γνωστή η ύπαρξη των καταστροφικών αυτών φαινομένων, δεν έχει δημιουργηθεί κάποιο προειδοποιητικό σύστημα, ώστε οι πολίτες να προστατευθούν και να σωθούν εγκαίρως.

"Κανένα μέρος στη Μεσόγειο δεν είναι ασφαλές» τονίζει ο Στέφανο Τίντι, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Μπολόνια. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, μία επιτροπή από τα ευρωπαϊκά γεωδυναμικά ινστιτούτα σχεδιάζει τη δημιουργία ενός προειδοποιητικού συστήματος για τσουνάμι στη Μεσόγειο Θάλασσα μέχρι το 2011. Ωστόσο, το σχέδιο έχει προς το παρόν βαλτώσει.
Πρόοδος έχει πραγματοποιηθεί όμως στον τομέα της μέτρησης και της πρόγνωσης των σεισμών. Αυτή τη στιγμή υπάρχει η δυνατότητα να προβλεφθεί ο σεισμός τρία λεπτά πριν εκδηλωθεί.
Το σύστημα αυτό δεν είναι όμως, αρκετός για να προειδοποιήσει για ένα ενδεχόμενο τσουνάμι. Ένας ισχυρός σεισμός δεν προϋποθέτει ότι θα επακολουθήσει κι ένα τσουνάμι. Παρόλα αυτά, υπάρχει η δυνατότητα μέτρησης της στάθμης της θάλασσας, όπως συμβαίνει και στη ΝΑ Ασία πλέον. Όταν επίκειται ένα τσουνάμι, η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει δραματικά.
Ενημέρωση των πολιτών
Αλλά ακόμη και εάν το σύστημα προειδοποίησης ήταν έτοιμο, πάλι οι πολίτες δεν θα είχαν αρκετό χρόνο στη διάθεσή τους, κυρίως επειδή η Μεσόγειος είναι μία κλειστή θάλασσα. Εξαιτίας αυτής της ιδιαιτερότητας, σε όποιο σημείο της Μεσογείου και αν γίνει σεισμός, τα κύματα του τσουνάμι φτάνουν στη στεριά μέσα σε λίγα λεπτά.
Οι επιστήμονες φέρνουν όπως παράδειγμα τον σεισμό της 28ης Δεκεμβρίου 1908 στη Μεσσήνη. Μέσα σε λίγα λεπτά μετά το σεισμό κύματα ύψους 20 μέτρων χτύπησαν τις ακτές της Σικελίας και της Καλαβρίας, σκοτώνοντας 80.000 άτομα.

Πιο πρόσφατα, ένας σεισμός στις ακτές της Βόρειας Αφρικής στις 21 Μαΐου 2003 δημιούργησε τσουνάμι, που χτύπησε μετά από λίγη ώρα τις ακτές της Μαλόρκα, καταστρέφοντας πλοία και εγκαταστάσεις του λιμανιού.
Συνεργασία ερευνητικών κέντρων
Με τον κίνδυνο να είναι τόσο κοντά, επτά ερευνητικά κέντρα της Ευρώπης ένωσαν τις δυνάμεις τους και συνεργάζονται από το 2005 για τη δημιουργία ενός προειδοποιητικού συστήματος για τη Μεσόγειο.
Παρά τα προβλήματα, - δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν για την έδρα του κέντρου προειδοποίησης - οι επιστήμονες κατάφεραν να εξομοιώσουν στον Ηλεκτρονικό Υπολογιστή σ' ένα σεισμό - τσουνάμι στη Μεσόγειο.
Τα πλέον επικίνδυνα σημεία για την εκδήλωση ενός τσουνάμι είναι οι θάλασσας της Ελλάδας και της Νότιας Ιταλίας. Άλλωστε ιστορικά, οι δύο περιοχές έχουν πληγεί επανειλημμένα από το καταστροφικό φαινόμενο, ενώ περιέχουν και δεκάδες υποθαλάσσια ηφαίστεια, έτοιμα ανά πάσα στιγμή να εκραγούν.
Οι επιστήμονες που μετέχουν στην επιτροπή, προσπαθούν να συνδυάσουν το προειδοποιητικό σύστημα με σχέδια εκκένωσης του πληθυσμού και επιπτώσεις της καταστροφής.
Ο πληθυσμός θα πρέπει να γνωρίζει τους κινδύνους και τι θα πρέπει να κάνει σε αυτές τις περιπτώσεις, όπως επίσης και να πραγματοποιούνται συνεχής ασκήσεις εκκένωσης υπογραμμίζουν οι επιστήμονες που μετέχουν στο ερευνητικό πρόγραμμα.


http://www.kathimerini.gr/ με πληροφορίες από unibo, sueddeutsche
Φυσικά περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ
Πηγη : http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathextra_1_31/05/2008_235012

Δεν υπάρχουν σχόλια: