Κυριακή 1 Ιουνίου 2008

Γυμναστική Για Εργαζομένους Γραφείου.


Οι εργαζόμενοι σε γραφεία μπορούν να ανακουφιστούν από πόνους στο κεφάλι, τον αυχένα και τους ώμους με τη βοήθεια απλών ασκήσεων, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Ιταλοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο συνδυασμός απλών ασκήσεων και εκπαίδευσης βοήθησε να μειωθούν τα παράπονα που αφορούσαν τα παραπάνω συμπτώματα, σε δείγμα 192 δημοσίων υπαλλήλων, που έκαναν καθιστική δουλειά γραφείου. Σε διάστημα οκτώ μηνών, η συχνότητα πονοκεφάλων μειώθηκε κατά 41%, ενώ η συχνότητα των πόνων του αυχένα και των ώμων μειώθηκε κατά 43%, ανακοίνωσαν οι ερευνητές στο ιατρικό περιοδικό Cephalgia.
Αύξηση παραγωγικότητας
Τα ευρήματα δείχνουν ότι αρκούν κάποια απλά, μη δαπανηρά μέτρα για να βοηθηθούν οι εργαζόμενοι σε γραφεία από καθημερινά άλγη και πόνους – έτσι αυξάνεται και η παραγωγικότητά τους, σύμφωνα με τους ερευνητές. «Ο πονοκέφαλος και οι πόνοι στον αυχένα και στους ώμους αποτελούν κλινική πρόκληση και ένα κύριο πρόβλημα υγείας» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Franco Mongini του Πανεπιστημίου του Τορίνο. «Η μελέτη μας», πρόσθεσε, «δείχνει σαφώς ότι κάποιες παρεμβάσεις στον χώρο εργασίας μπορούν να περιορίσουν τους πονοκεφάλους και τους πόνους στον αυχένα και τους ώμους».
Η μελέτη είχε δύο κύριες συνιστώσες. Στη μια, οι εργαζόμενοι διδάχθηκαν μια σειρά ασκήσεων, τις οποίες εκτελούσαν κάθε λίγες ώρες στη διάρκεια του ωραρίου τους. Για παράδειγμα, στέκονταν με την πλάτη στον τοίχο και οι φτέρνες με τα ισχία και το σβέρκο επίσης ακουμπούσαν στον τοίχο. Στη συνέχεια «κυλούσαν» τους ώμους τους προς τα πίσω, αγγίζοντας τον τοίχο και ακολούθως ελευθέρωναν τους ώμους πάλι προς τα εμπρός.
Σε μια άλλη άσκηση στέκονταν κολλημένοι στον τοίχο και έστρεφαν αργά το κεφάλι τους από τη μία προς την άλλη πλευρά. Στους υπαλλήλους δόθηκε επίσης μια θεμελιώδης άσκηση χαλάρωσης για να την εκτελούν στο σπίτι, μια ή δύο φορές την ημέρα. Καθισμένοι άνετα σε μια καρέκλα σε ήσυχο δωμάτιο επί 10 ή 15 λεπτά, έβαζαν θερμές κομπρέσες στους ώμους και στα μάγουλα.
Εκπαίδευση
Ενα άλλο κύριο στοιχείο του προγράμματος ήταν η εκπαίδευση. Οι υπάλληλοι διδάχθηκαν πότε να συστέλλουν τους μυς του προσώπου τους, του αυχένα και των ώμων, ενώ γραπτές υπομνήσεις τοποθετήθηκαν στον χώρο εργασίας τους για να τους ενθαρρύνουν να αποβάλλουν την ένταση των μυών. Μετά οκτώ μήνες, οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα ανέφεραν σημαντικά λιγότερους πονοκεφάλους και πόνους ώμων και αυχένα συγκριτικά με την ελάχιστη αλλαγή που παρουσίασαν δημόσιοι υπάλληλοι σε άλλη πόλη που δεν ακολούθησαν το πρόγραμμα. Σύμφωνα με τον δρα Mongini οι εργαζόμενοι στην ομάδα παρέμβασης είχαν θετική ανταπόκριση στο πρόγραμμα. «Πιστεύουμε επίσης ότι οι εργοδότες θα υποστηρίξουν αυτή τη χαμηλού κόστους πρωτοβουλία», κατέληξε ο επιστήμονας.


Φυσικά περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ
Πηγή : http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_01/06/2008_271981

Δεν υπάρχουν σχόλια: