Δευτέρα 2 Ιουνίου 2008

Καθρέπτης Της Υγείας Μας Η Περιφέρεια Μας .


Η μέτρηση της περιφέρειας της μέσης (περίμετρος) μπορεί να αποκαλύψει πολύ περισσότερα για την κατάσταση της υγείας μας απ’ ό,τι ο αριθμός που εμφανίζεται στη ζυγαριά του μπάνιου μας, όταν ζυγιζόμαστε. Μελέτες έχουν συσχετίσει τα μεγαλύτερα μεγέθη της μέσης με αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή, καρκίνο, διαβήτη, άνοια ακόμη και ακράτεια. Τον περασμένο μήνα ερευνητές στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ ανακοίνωσαν σε μια μελέτη 44.000 νοσηλευτριών ότι ακόμα και οι γυναίκες με κανονικό βάρος αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρδιακή προσβολή ή από καρκίνο, όταν έχουν περίσσιο λίπος γύρω από τη μέση.
Η γνώση του μεγέθους της μέσης ως βαρόμετρου της υγείας είναι γνωστή εδώ και χρόνια, αλλά η πλειονότητα των γιατρών βάζει ακόμη τους ασθενείς σε ζυγαριά και υπολογίζει τον δείκτη μάζας σώματός τους, δηλαδή συσχετίζει το βάρος με το ύψος. Πολλές όμως νέες μελέτες σε άνδρες και γυναίκες έδειξαν ότι αυτό που μετρά περισσότερο για την υγεία μας δεν είναι το πόσα κιλά ζυγίζουμε αλλά το πού «κουβαλάμε» αυτά τα κιλά.
Τον περασμένο Μάρτιο, μια ανάλυση στο περιοδικό Journal of Clinical Epidemiology υπογράμμιζε ότι ο δείκτης μάζας του σώματος είναι μη ασφαλής δείκτης της καρδιαγγειακής υγείας και ότι η περίμετρος της μέσης είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος για να προσδιορίσουν –άνδρες και γυναίκες–ποιος διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο για υπέρταση, διαβήτη και υψηλή χοληστερόλη.
Τα όρια
Οι σχετικές μελέτες κατατείνουν ότι οι κίνδυνοι για τις γυναίκες αρχίζουν όταν η περίμετρος της μέσης φτάνει στις 31,5 ίντσες (σ.σ.: μία ίντσα=2,54 εκατ.) και εκτινάσσεται όταν αγγίζει τις 35 ίντσες ή περισσότερο. Για τους άνδρες, ο κίνδυνος ξεκινά στις 37 ίντσες και μεγαλώνει όταν η μέση φθάσει ή ξεπεράσει τις 40 ίντσες. Ωστόσο αυτοί οι αριθμοί βασίζονται σε «μέσους όρους» και δεν είναι πάντα ενδεικτικοί για πολύ υψηλόσωμα ή βραχύσωμα άτομα, για παιδιά ή για μερικές εθνικές ομάδες. Μεταξύ των Ιαπώνων για παράδειγμα, οι κίνδυνοι υγείας αρχίζουν να αυξάνονται στους άνδρες με περίμετρο μέσης περίπου 33,5 ιντσών, αλλά για τις Γιαπωνέζες ο κίνδυνος δεν αυξάνεται παρά μόνο όταν η μέση τους φθάσει τις 35,5 ίντσες. Τον περασμένο μήνα, το περιοδικό International Journal of Obesity υποστήριξε ότι ιδιαιτέρως για τα νέα άτομα, το πηλίκον των διαστάσεων της μέσης διά του ύψους θα μπορούσε να αποτελέσει τον καλύτερο δείκτη των συνολικών κινδύνων της υγείας. «Ξέρουμε εδώ και αρκετό καιρό ότι τα άτομα που έχουν την τάση να αποθηκεύουν λίπος στην κοιλιά τους είναι αυτά, τα οποία έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για διαβήτη και καρδιακές προσβολές», είπε ο δρ Arya M. Sharma, πρόεδρος της έρευνας για την παχυσαρκία στο Πανεπιστήμιο της Alberta.
Οι κίνδυνοι
Το να έχετε μεγάλη περίμετρο μέσης σημαίνει ότι είναι περισσότερο πιθανό να έχετε λίπος γύρω από την καρδιά σας, το συκώτι σας ακόμη και στους κανονικούς μυς σας και ότι πρέπει να ελεγχθείτε για άλλα προβλήματα υγείας, όπως για αντίσταση στην ινσουλίνη και υψηλή χοληστερόλη – ιδιαιτέρως για υψηλά τριγλυκερίδια. Εάν χάσετε έστω και λίγο βάρος, αυτό μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση. Σε μικρής κλίμακας μελέτη, 20 σοβαρώς παχύσαρκων ασθενών, οι οποίοι τήρησαν δίαιτα πολύ λίγων θερμίδων, αυτοί έχασαν κατά μέσον όρο 20% του σωματικού τους βάρους αλλά το μέγεθος της μέσης ελαττώθηκε 23%. Εντός του σώματος, η επίδραση ήταν ακόμη μεγαλύτερη. Με τη χρήση της τεχνολογίας απεικόνισης, ερευνητές βρήκαν ότι η στιβάδα λίπους γύρω από την καρδιά συρρικνώθηκε κατά μέσον όρο 32%.

Φυσικά περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ
Πηγή : http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_01/06/2008_271978

Δεν υπάρχουν σχόλια: