Κυριακή 29 Ιουνίου 2008

Ο Πλανήτης Εκπέμπει S.O.S.

Απαισιόδοξες είναι οι προβλέψεις των επιστημόνων για το Βόρειο Πόλο, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτό το καλοκαίρι ίσως λιώσουν προσωρινά οι πάγοι. Πρόκειται για ένα γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά στα σύγχρονα χρόνια και θα σημάνει μια ακόμη υποχώρηση της αρκτικής παγονησίδας τα τελευταία δέκα χρόνια.
«Είναι πολύ πιθανό να μην υπάρχει πλέον πάγος στο Βόρειο Πόλο στα τέλη του καλοκαιριού, κάτι που εξηγείται από το γεγονός ότι ο πόλος είναι στο εξής καλυμμένος από ένα λεπτό στρώμα πάγου» δήλωσε ο Μαρκ Σερέζε, επιστήμονας στο αμερικανικό εθνικό κέντρο χιονιού και στην Μπάουλντερ, στο Κολοράντο.
Και πρόσθεσε ότι «είναι πιθανό στα μέσα Σεπτεμβρίου τα ιστιοφόρα να μπορούν να ταξιδεύουν από την Αλάσκα στο Βόρειο Πόλο», για να τονίσει ότι «το λιώσιμο των πάγων στο Βόρειο Πόλο έχει ήδη συμβεί στην ιστορία της Γης, αλλά οπωσδήποτε όχι στους σύγχρονους χρόνους».
Σχολιάζοντας τις παρατηρήσεις των επιστημόνων τα δέκα τελευταία χρόνια, ανέφερε ότι υπάρχει μια τεράστια μείωση των αρκτικών πάγων - ιδίως τα τρία τελευταία χρόνια - και ότι αυτή η μακροχρόνια τάση θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει πλέον πάγος το καλοκαίρι στον Αρκτικό Ωκεανό από τώρα έως το 2030.
Έως πριν από μερικά χρόνια, αυτό το σενάριο αναμενόταν να συμβεί ανάμεσα στο 2050 και το 2100, είπε και πρόσθεσε: «Είμαι ωστόσο έκπληκτος που αυτό μπορεί να συμβεί τόσο γρήγορα. Πριν από πέντε χρόνια δεν θα μπορούσα ούτε καν να το φανταστώ».
«Από μία επιστημονική άποψη, ο Βόρειος Πόλος είναι ένα σημείο όπως ένα άλλο στην υδρόγειο, όμως το γεγονός ότι ο πάγος μπορεί να λιώσει πλήρως (ακόμη και για λίγο) έχει ένα ισχυρό συμβολικό νόημα στη λαϊκή φαντασία» κατέληξε ο Μαρκ Σερέζε.

Φυσικά περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ
Πηγή : www.cosmo.gr/Environment/World/203761.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: