Σάββατο 3 Μαΐου 2008

Οι 100 Ισχυρότεροι Του Κόσμου

Στη λίστα αυτή δεν μετράει το χρήμα, η δημοφιλία, η ομορφιά ή η δύναμη. Η μαγική λέξη είναι άλλη: επιρροή. Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά το τεύχος του αμερικανικού περιοδικού «Time» που κυκλοφορεί σήμερα περιλαμβάνει τη λίστα με τις 100 πιο σημαίνουσες προσωπικότητες, που επηρεάζουν περισσότερο τις εξελίξεις στον κόσμο μας.
Κατά τα γραφόμενα της διεύθυνσης του περιοδικού, «η επιρροή έχει λιγότερο να κάνει με τη σκληρή δύναμη της ισχύος και περισσότερο με την ήπια δύναμη των ιδεών και του προσωπικού παραδείγματος». Χωρισμένοι σε πέντε διαφορετικές κατηγορίες, οι «100 του Time» (χωρίς αξιολογική σειρά κατάταξης) είναι οι άνθρωποι που αλλάζουν τον κόσμο μας, προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο.
Η διάσημη τηλεπαρουσιάστρια (και όχι μόνο) Οπρα Γουίνφρεϊ ήταν η μόνη που επελέγη για πέμπτη συνεχή φορά στη λίστα με τους «100». Εντύπωση επίσης προκαλεί το γεγονός ότι για πρώτη φορά οι συντάκτες του «Time» περιέλαβαν στην κατηγορία με τους ηγέτες τον Τόνι Μπλερ, τώρα που δεν κατέχει πια το αξίωμα του πρωθυπουργού της Βρετανίας.
Πολλοί, όμως, ήταν εκείνοι που δεν είχαν δει το όνομά τους στην περσινή λίστα, αλλά περιλαμβάνονται στη φετινή.
Ξεχωρίσαμε έναν από κάθε κατηγορία, στις οποίες έχει ταξινομήσει τους 100 εκλεκτούς του το αμερικανικό περιοδικό.

Ηρωες & Πρωτοπόροι
Μπραντ Πιτ & Αντζελίνα Τζολι, ηθοποιοί
Το διάσημο κινηματογραφικό ζευγάρι δεν περιορίζει τη δράση του στους διαδρόμους του Χόλιγουντ. «Σαν ομάδα ο 44χρονος Μπραντ Πιτ και η 32χρονη Αντζελίνα Τζολί έχουν υπηρετήσει ως πρέσβεις καλής θέλησης σε όλο τον κόσμο», γράφει στο αμερικανικό περιοδικό ο Τζορτζ Κλούνεϊ. Από την πολυσχιδή ανθρωπιστική δράση τους ξεχωρίζουν οι βοήθειες (τόσο προσωπικά όσο και χρηματικά) που προσέφεραν στους σεισμοπλήκτους του Πακιστάν, στους πλημμυροπαθείς της Νέας Ορλεάνης και στα θύματα του εμφύλιου σπαραγμού στο Νταρφούρ.

Ηγέτες & Επαναστάτες
Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Δύο είναι οι βασικοί λόγοι που το αμερικανικό περιοδικό επέλεξε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο: το «ξεκάθαρο ηθικό και πνευματικό του όραμα» και το μέγιστο ενδιαφέρον που έχει επιδείξει για περιβαλλοντικά ζητήματα. Ιδού πώς περιγράφει τον Παναγιότατο στο «Time» ο αρχιεπίσκοπος του Κάντερμπερι (και επικεφαλής της αγγλικανικής εκκλησίας), Ρόουαν Ουίλιαμς: «Αυτός ο γενναίος και οραματιστής ιερέας έχει δώσει τελείως καινούργια έννοια στον αρχαίο τιμητικό τίτλο (του Οικουμενικού Πατριάρχη). Το έργο του βάζει άμεσα στην ατζέντα μας το ερώτημα πώς εκφράζουμε τα πνευματικά καθήκοντά μας για τον κόσμο που ζούμε».
Επιστήμονες & Διανοούμενοι
Μαρκ Ζούκερμπεργκ, δημιουργoς Facebook
Τι ακριβώς πέτυχε ο 23χρονος δημιουργός της πιο διάσημης σήμερα ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης; Το «Time» περιγράφει με σαφήνεια το επίτευγμά του: «Δημιούργησε ένα κοινωνικό δίκτυο που όχι μόνο αντανακλά τη ζωή σου, αλλά την επεκτείνει». Από το δωμάτιό του στη φοιτητική εστία του Χάρβαρντ το 2004 μέχρι το πολυτελές γραφείο του σήμερα ο Ζούκερμπεργκ συνεχίζει με το ίδιο κέφι και μεράκι να «δικτυώνει» εκατομμύρια ανθρώπους από όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης.
Καλλιτέχνες& «Διασκεδαστές»
Τζοελ & Ιθαν Κοέν, σκηνοθέτες
Ο λόγος που οι βραβευμένοι με Οσκαρ σκηνοθέτες φιγουράρουν φέτος στη λίστα μοιάζει απλός: «Οι αδερφοί Κοέν φτιάχνουν διαολεμένα καλές ταινίες». Από το «Μόνο Αίμα» το 1984 μέχρι το φετινό «Καμία πατρίδα για τους μελλοθάνατους» όλες οι ταινίες του 53χρονου Τζόελ και του 50χρονου Ιθαν «έχουν το ξερό, απομακρυσμένο πνεύμα του Θεού της Παλαιάς Διαθήκης, μαζί με ένα σιωπηλό γέλιο για τα δυστυχή πλάσματα που άφησε να τρέχουν ελεύθερα στη Γη», γράφει ο κριτικός κινηματογράφου, Ρίτσαρντ Κόρλις.
Κατασκευαστές & «Τιτάνες»
Καρiν Ρόϊτφελντ, διευθύντρια περιοδικού «Vogue»
Σε ηλικία 18 χρονών ένας Βρετανός κυνηγός ταλέντων την «ανακάλυψε» σε δρόμο του Παρισιού και την έπεισε να γίνει μοντέλο. Το ταλέντο της ήταν όντως στη μόδα, αλλά όχι στις πασαρέλες. Αφού εργάστηκε επί σειρά ετών ως συντάκτρια στα γαλλικά «Elle» και «Vogue», σήμερα διευθύνει το «πιο σημαντικό περιοδικό μόδας στον κόσμο (κατά τους «New York Times»), το γαλλικό «Vogue». Η 53χρονη «χαρισματική Παριζιάνα, με το άψογο γούστο», όπως την περιγράφει πρώην σχεδιαστής του Christian Dior, καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τον κόσμο της μόδας σήμερα.

Η επιλογή των αναγνωστών
Σιγκερού Μιγιαμότο, σχεδιαστής βιντεοπαιχνιδιών
Το «Time» ζήτησε από τους αναγνώστες του να ψηφίσουν εκείνοι ποιους θεωρούν τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο το 2008. Το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό: την πρώτη θέση, με σχεδόν δύο εκατομμύρια ψήφους, κατέκτησε ο Σιγκέρου Μιγιαμότο, ο επονομαζόμενος και «πατέρας των σύγχρονων βιντεοπαιχνιδιών». Ο 53χρονος σήμερα δημιουργός των θρυλικών παιχνιδιών Super Mario, Donkey Kong και Legend of Zelda κέρδισε και πάλι φέτος το κοινό με το πρωτοποριακό Wii Fit της Nintendo, για γυμναστική μέσα στο σπίτι.


Φυσικά περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ
Πηγή : www.e-tipos.com/newsitem?id=34540

Δεν υπάρχουν σχόλια: