Τρίτη 6 Μαΐου 2008

Οι Ληστές Νοιώθανε Σαν Στο Σπίτι Τους





Τον άνθρωπο της τράπεζας, δηλαδή τον εκ των έσω συνεργό της σπείρας, που έδωσε τις πληροφορίες για το πού βρίσκονται τα συστήματα ασφαλείας, το χρηματοκιβώτιο και οι θυρίδες, αναζητούν οι αστυνομικοί για να διαλευκάνουν το εντυπωσιακό κινηματογραφικό ριφιφί στο υποκατάστημα της Eurobank στη λεωφόρο Κηφισίας 270 στην Κηφισιά.
Η διάρρηξη έγινε πιθανότατα μεταξύ Κυριακής του Πάσχα και Δευτέρας, και αυτό διότι προχθές τα ξημερώματα χτύπησε ο συναγερμός πυρασφάλειας.
Φτάνοντας, όμως, στο σημείο πυροσβέστες, αστυνομικοί και υπάλληλοι εταιρείας σεκιούριτι που έχει αναλάβει τη φύλαξη του συγκεκριμένου υποκαταστήματος, δεν διαπίστωσαν ίχνη φωτιάς ή περίεργες κινήσεις γύρω από την τράπεζα και έφυγαν.
Η πυρασφάλεια Ο συναγερμός, εκτιμούν οι αστυνομικοί, χτύπησε όχι από κάποιο βραχυκύκλωμα, αλλά επειδή οι δράστες, είχαν απενεργοποιήσει τον συναγερμό κλοπής, όχι όμως και αυτόν της πυρασφάλειας.
Τη στιγμή που έκοβαν, εκτιμούν οι αστυνομικοί, με τροχό το χρηματοκιβώτιο ή τις μπάρες ασφαλείας στις θυρίδες, από τις σπίθες και τον καπνό που έβγαζε ο τροχός, ενεργοποιήθηκε το σύστημα πυροπροστασίας και έτσι κατέφτασαν στο σημείο οι πυροσβέστες.
Οι δράστες αφαίρεσαν όχι μόνο τα χρήματα από το χρηματοκιβώτιο, δηλαδή 300.000 ευρώ, αλλά και άγνωστο αριθμό πολύτιμων αντικειμένων και πιθανόν χρημάτων που υπήρχαν μέσα στις δεκάδες θυρίδες.
Οι κάτοχοί τους ανάστατοι έσπευδαν χθες στην τράπεζα για να δηλώσουν τα αντικείμενα που είχαν ασφαλίσει στις προσωπικές τους θυρίδες.
Οι κινήσεις των κακοποιών ήταν καλά σχεδιασμένες. Μπήκαν στην τράπεζα σπάζοντας ένα τζάμι στο πίσω μέρος του κτηρίου. Στην συνέχεια, έκοψαν τα καλώδια του συναγερμού, καταφέρνοντας έτσι να τον απενεργοποιήσουν και να κινηθούν με ευκολία στο εσωτερικό του καταστήματος.
Με τροχό, υγραέριο και άλλα διαρρηκτικά εργαλεία, παραβίασαν το χρηματοκιβώτιο που βρισκόταν στο γραφείο του διευθυντή της τράπεζας, από όπου αφαίρεσαν 300.000 ευρώ.
Στη συνέχεια, έσπασαν τις μπάρες προστασίας των θυρίδων ασφαλείας που βρίσκονται στο υπόγειο της τράπεζας, αρκετές από τις οποίες και άδειασαν.
Συγκεκριμένα, από τις 400 θυρίδες που διαθέτει η τράπεζα, παραβιάστηκαν τουλάχιστον 60, αλλά όπως όλα δείχνουν από 37 αφαίρεσαν το περιεχόμενό τους, κυρίως χρήματα.
Οι κασέτες .Οι ληστές, προτού εγκαταλείψουν το κτήριο, αφαίρεσαν τις κασέτες από τα κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης και άφησαν πίσω τους, τα διαρρηκτικά εργαλεία που χρησιμοποίησαν.
Οι αστυνομικοί εκτιμούν πως οι δράστες ήταν περισσότεροι από δύο, πιθανότατα τέσσερα άτομα, αλλά και ότι διέθεταν πληροφορίες από υπάλληλο της τράπεζας για το πώς απενεργοποιείται το σύστημα ασφαλείας, πού βρίσκεται το χρηματοκιβώτιο και άλλα στοιχεία στα οποία δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση οι πελάτες του υποκαταστήματος.
Ήδη, οι αστυνομικοί έλαβαν καταθέσεις από την πλειοψηφία των υπαλλήλων του υποκαταστήματος, αλλά και από υπαλλήλους της ιδιωτικής εταιρείας που έχει αναλάβει τη φύλαξη του υποκαταστήματος.
Ακάλυπτοι οι ιδιοκτήτες των θυρίδων ασφαλείας .Πλήρως ακάλυπτοι είναι οι ιδιοκτήτες των θυρίδων ασφαλείας τις οποίες παραβίασαν οι δράστες από το υποκατάστημα της Eurobank στην Κηφισιά.
Σύμφωνα με τον κανονισμό των τραπεζών, οι ιδιοκτήτες θυρίδων δεν δικαιούνται αποζημίωσης, αφού τα αντικείμενα που περιέχονται στο εσωτερικό των ειδικών κιτίων τα γνωρίζει μόνο ο πελάτης της τράπεζας, παρά το γεγονός ότι η τράπεζα διαθέτει και αυτή ένα κλειδί για λόγους ασφαλείας.
Πρόκειται για προσωπικά δεδομένα, λένε οι αστυνομικοί που ασχολούνται με τη συγκεκριμένη υπόθεση, οπότε οι πελάτες των οποίων τα αντικείμενα εκλάπησαν, είναι ακάλυπτοι.
Εάν, λοιπόν, κάποιος είχε αποθηκεύσει σε μια θυρίδα ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, πλάκες χρυσού ή άλλα πολύτιμα αντικείμενα, δεν μπορεί διεκδικήσει κάποια αποζημίωση.
«Μπορούν να κινηθούν δικαστικώς, υποστηρίζουν δικηγόροι, αλλά τα αποτελέσματα, κατά 99% δεν θα είναι θετικά.
Η τράπεζα δεν είναι ασφαλιστικός φορέας»,
υποστηρίζουν. Οι περισσότερες τράπεζες δεν προσφέρουν τη δυνατότητα κάποιας περαιτέρω ασφαλιστικής κάλυψης, εκτός αν υπάρξει συμφωνία και ο πελάτης ασφαλίσει μέρος των αντικειμένων σε ασφαλιστική εταιρεία. Βεβαίως, υπάρχουν κάποιες ασφαλίσεις των αντικειμένων μέχρι κάποιου ποσού για περιπτώσεις πυρκαγιάς, σεισμού, πλημμύρας.
Για κλοπές μπορεί να δοθεί κάποιο μικρό ποσό στον δικαιούχο ή μεγαλύτερο σε περίπτωση που έχει συμφωνήσει με την τράπεζα και πληρώνει ασφάλιστρα.
Θυρίδες διαθέτουν πλέον όλες οι τράπεζες, και η ενοικίαση από τους πελάτες είναι εύκολη υπόθεση. Το κόστος ξεκινά από 12-15 ευρώ και μπορεί να φτάσει τα 4.000 ευρώ και η μίσθωση είναι συνήθως ετήσια.
Οι τράπεζες, εκτός του ενοικίου απαιτούν κάποια εγγύηση για το ενδεχόμενο να χαθούν τα ειδικά κλειδιά που χορηγούν στους κατόχους των θυρίδων.



Φυσικά περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ

Πηγή : www.imerisia.gr/article.asp?catid=12333&subid=2&tag=9464&pubid=1719112

Δεν υπάρχουν σχόλια: