Παρασκευή 9 Μαΐου 2008

Πρωταθλήτρια Ευρώπης Η Ελλάδα

Τα σκήπτρα της ακρίβειας κατέχει η Ελλάδα, αφού οι καταναλωτές αγοράζουν έως 168% ακριβότερα σε σύγκριση με τους Γερμανούς ή τους Ολλανδούς Σύμφωνα με την έρευνα του Κέντρου Προστασίας Κατανωλωτών, που παρουσιάζουν Τα Νέα της Παρασκευής, για ένα καλάθι με 86 προϊόντα, ο Έλληνας πληρώνει 215,7 ευρώ και ο Γερμανός 162,7.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα: Ένα κιλό γιαούρτι κοστίζει στο Βερολίνο 0,93 ευρώ και στην Αθήνα 2,49 ευρώ, ενώ για ένα μπουκάλι πορτοκαλάδα ενάμισι λίτρου ο Έλληνας πληρώνει 0,74 ευρώ και ο Γερμανός μόλις 0,39 ευρώ. Ακόμα και κατεξοχήν ελληνικά προϊόντα, όπως είναι η φέτα και οι πιπεριές Φλωρίνης, πωλούνται ακριβότερα στην Ελλάδα από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.
Έτσι 200 γραμμάρια φέτα κοστίζουν στο Βερολίνο 1,39 ευρώ και στην Αθήνα 1,88 ευρώ, δηλαδή 35,25% ακριβότερα, και για ένα γυάλινο βάζο με πιπεριές 720 γραμμ. ο Έλληνας καταναλωτής πληρώνει 1,79 ευρώ και ο Γερμανός καταναλωτής 1,49 ευρώ- δηλαδή 20,13% φθηνότερα.
Ανάλογη εικόνα και στην αγορά της Ολλανδίας: ένα κουτί δημητριακών 500 γραμμ. πωλείται στην Ολλανδία 2,21 ευρώ και στην Ελλάδα 2,96 ευρώ (33,94% ακριβότερα), ενώ κατά 51,2% ακριβότερα πωλείται ένα μπουκάλι σάλτσας κέτσαπ 570 γραμμ. στην Ελλάδα σε σχέση με την Ολλανδία.
Ο γγ της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, Μ.Κοντοπυράκης δήλωσε ότι η μεγάλη αναταραχή που προκαλεί τις τελευταίες ημέρες η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές καθιστά αδύνατη κάθε πρόβλεψη για την εξέλιξη του πληθωρισμού τον μήνα Μάιο.
Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις στο διάστημα Απριλίου 2006-Απριλίου 2007 σημειώνονται στο αλεύρι (19%), το ψωμί (17,3%), τα ζυμαρικά (22,4%), τα τυριά (15,8%), το βούτυρο γάλακτος (31,5%), τα σπορέλαια (35,4%), το φυσικό αέριο (45%) και το πετρέλαιο ( 38,6%).
Κυβερνητική αμηχανία
Η κυβέρνηση παρακολουθεί με αμηχανία την ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία καθώς κανένα από τα μέτρα που έχει πάρει μέχρι σήμερα δεν έχει φέρει αποτελέσματα για την καταπολέμηση της ακρίβειας. Μάλιστα ο γενικός γραμματέας της ΕΣΥΕ κ. Μ. Κοντοπυράκης δήλωσε ότι η μεγάλη αναταραχή που προκαλεί τις τελευταίες ημέρες η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές- χθες έκανε νέο ρεκόρ στα 124 δολ. το βαρέλι- καθιστά αδύνατη κάθε πρόβλεψη για την εξέλιξη του πληθωρισμού τον μήνα Μάιο. Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις στο διάστημα Απριλίου 2006-Απριλίου 2007 σημειώνονται στο αλεύρι (19%), το ψωμί (17,3%), τα ζυμαρικά (22,4%), τα τυριά (15,8%), το βούτυρο γάλακτος (31,5%), τα σπορέλαια (35,4%), το φυσικό αέριο (45%) και το πετρέλαιο ( 38,6%).
ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗ περίοδο υψηλού πληθωρισμού που αποτελεί απειλή για τα νοικοκυριά αλλά και για την οικονομία προβλέπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και καλεί τις κυβερνήσεις στην ευρωζώνη να λάβουν μέτρα ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις από την άνοδο των τιμών. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ που συνεδρίασε χθες στην Αθήνα θεωρεί ότι βασικοί υπεύθυνοι για το πρόβλημα είναι το πετρέλαιο και τα τρόφιμα και αποφάσισε να διατηρήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού σε ευρώ αμετάβλητα (4%). Αμετάβλητα (στο 5%) διατήρησε εξάλλου τα επιτόκια της στερλίνας και η Τράπεζα της Αγγλίας. Την ίδια ώρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποιεί ότι ο πληθωρισμός εξελίσσεται σε απειλή για την παγκόσμια οικονομία. Μιλώντας στο Ζάππειο, παρουσία του αντιπροέδρου της ΕΚΤ κ. Λ. Παπαδήμου και του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Ν. Γκαργκάνα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον πληθωρισμό, κάνοντας μάλιστα λόγο για ανάγκη συγκράτησης του κόστους εργασίας ιδίως- όπως είπε- «σε χώρες που έχουν υποστεί μείωση της ανταγωνιστικότητάς τους ως προς τις τιμές τα τελευταία έτη», υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς χώρες όπως η Ελλάδα.
Αμετακίνητος ο στόχος 2% για πληθωρισμό
Ο κ. Τρισέ εξέφρασε από την Αθήνα την εκτίμηση ότι υπάρχει κίνδυνος να συνεχιστεί η κούρσα των τιμών μεσοπρόθεσμα απειλώντας τα νοικοκυριά και την ανάπτυξη και «υποσχέθηκε» ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας θα «παρακολουθεί στενά» τις εξελίξεις. Επίσης ξεκαθάρισε ότι η Τράπεζα δεν σκοπεύει να αναθεωρήσει προς τα πάνω τον στόχο που θέτει για τον πληθωρισμό (2%) επειδή- όπως είπε- κάτι τέτοιο θα υπονόμευε την αξιοπιστία της και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ότι ο δείκτης τιμών στην ευρωζώνη θα παραμείνει «σημαντικά υψηλότερα» από τα επίπεδα αυτά.
Σταθερά στο 4%
Με τη στάση της η ΕΚΤ δείχνει ότι σκοπεύει να διατηρήσει αμετάβλητο το κόστος του χρήματος στην ευρωζώνη τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες, μέχρι να συνυπολογίσει τους κινδύνους που συνεπάγεται ο υψηλός πληθωρισμός και η μειωμένη οικονομική ανάπτυξη. Μέχρι πρόσφατα οικονομολόγοι αλλά και ηγέτες χωρών της ευρωζώνης ζητούσαν από τον ισχυρό άνδρα της ΕΚΤ να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων για να τονώσει την ανάπτυξη του ΑΕΠ- μεσούσης και της χρηματοοικονομικής κρίσης στις αγορές. Ο πληθωρισμόςφωτιά όμως, που ροκανίζει τα εισοδήματα των νοικοκυριών (και εκτός από κοινωνικές έχει και πολιτικές προεκτάσεις), ανάγκασε πολλούς υπέρμαχους της μείωσης των επιτοκίων να αναθεωρήσουν τη στάση τους αυτή.
Μεγάλη αβεβαιότητα
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ από το βήμα του Ζαππείου ανέφερε ακόμη ότι «τα επίπεδα της αβεβαιότητας» λόγω της «συνεχιζόμενης κρίσης» στις χρηματοπιστωτικές αγορές είναι «ασυνήθιστα υψηλά», ενώ χαρακτήρισε τις «αναταράξεις στις αγορές φαινόμενο που συνεχίζεται». «Εξακολουθούμε να βλέπουμε επίμονες εντάσεις», προσέθεσε, δείχνοντας την ανησυχία του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας για την αστάθεια στις διεθνείς αγορές χρήματος που έχει εκτινάξει στα ύψη το κόστος του και επισήμανε τον κίνδυνο «η αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές να έχει δυσμενέστερη επίδραση στην πραγματική οικονομία από ό,τι αναμενόταν».
TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: