Σάββατο 17 Μαΐου 2008

Το Ανθρώπινο Πάχος Συνεισφέρει Στην Υπερθέρμανση Του Πλανήτη


Το ανθρώπινο πάχος συνεισφέρει και στην υπερθέρμανση του πλανήτη, απαιτώντας περισσότερα καύσιμα για τη μεταφορά και περισσότερο φαγητό για την διατροφή, μια τάση που θα μεγιστοποιηθεί λόγω της ραγδαίας πληθυσμιακής αύξησης, διατείνεται η πανεπιστημιακή Σχολή Υγιεινής και Ιατρικής των Τροπικών στο Λονδίνο.
Θα προστεθεί πρόβλημα εξαιτίας των παχύσαρκων, λέει η ανακοίνωση αυτής της Σχολής, στις ελλείψεις τροφίμων, ενώ η τιμή των καυσίμων θα «συντηρείται» σε υψηλό επίπεδο για τον καταναλωτή τους.
Ο ερευνητής Φιλ Εντουαρντς, συντάκτης μαζί με τον συνάδελφό του Ιαν Ρόμπερτς της ανακοίνωσης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Lancet», επισήμανε ότι «όλοι μας καθιστάμεθα, προϊόντος του χρόνου, χονδρότεροι και η ευθύνη γι' αυτό γίνεται στις μέρες μας και αυτή παγκόσμια». «Το πάχος δεσπόζει στη συνολική μας εικόνα», προσθέτει.
Σήμερα, 400 εκατομμύρια ενήλικοι στον πλανήτη είναι πλέον υπέρβαροι - παχύσαρκοι. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) όμως κρούει από την πλευρά του κώδωνα κινδύνου, ότι μέσα σε μία επταετία ο συνολικός αριθμός τους θα φθάσει τους 2,3 δισεκατομμύρια...και από αυτούς τα 700 εκατομμύρια είναι παχύσαρκοι, δηλαδή ο δείκτης πυκνότητας της σωματικής μάζας είναι τουλάχιστον «30», ενώ φυσιολογικά πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ «18» και «25».
Βρέθηκε επιπλέον από τους ίδιους ερευνητές, ότι ένας παχύσαρκος χρειάζεται τουλάχιστον 1.680 θερμίδες για να συντηρηθεί και άλλες 1.280 για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις καθημερινές του υποχρεώσεις - ποσοστό θερμίδων περίπου 18% ανώτερο εκείνου που χρειάζεται ένας άνθρωπος με βάρος «κανονικό», που περπατά πολύ ευκολότερα από έναν παχύσαρκο.
Εξάλλου βρέθηκε από τους ερευνητές ότι 20% των εκπομπών που συντελούν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, οφείλονται στις γεωργικές δραστηριότητες.


Πηγή : www.express.gr/news/world/25239oz_2008051525239.php3

Δεν υπάρχουν σχόλια: