Σάββατο 17 Μαΐου 2008

Μια Ματιά Στο Διάστημα.






Κάθε άνθρωπος που έχει πρόσβαση στο Ίντερνετ, είτε είναι εξειδικευμένος επιστήμονας είτε όχι, μπορεί εντελώς δωρεάν να εξερευνήσει τα άδυτα του Σύμπαντος χωρίς να χρειαστεί να το κουνήσει καν από το σπίτι ή το γραφείο του Παράθυρο σε μια τρισδιάστατη περιήγηση στο Σύμπαν ανοίγει η ολοκαίνουργια δικτυακή σελίδα που εγκαινίασε πριν από λίγες μέρες η Μicrosoft. Με μόνο οδηγό το ποντίκι του ηλεκτρονικού υπολογιστή, κάθε άνθρωπος που έχει πρόσβαση στο Ίντερνετ θα μπορεί να μαθαίνει δωρεάν κάθε αστρονομική πληροφορία που υπάρχει για οποιοδήποτε αντικείμενο του Διαστήματος επιθυμεί.
Oι ουρανοί μπορεί να είναι το επόμενο σύνορο των ταξιδιών, όμως μέχρι τώρα κανένας διαστημικός τουρίστας, όσο πλούσιος και αν είναι, δεν μπορεί να δει από κοντά το περίγραμμα του Νεφελώματος του Καρκίνου ή το ανάγλυφο του άστρου Ήτα Τρόπιδας (Εta Carinae), που είναι 100 φορές πιο συμπαγές από τον Ήλιο και το οποίο απέχει 7.500 έτη φωτός από εμάς. Εκπληκτικές λεπτομέρειες. Εδώ και λίγες μέρες, αυτοί οι διαστημικοί προορισμοί, αλλά και χιλιάδες άλλοι, μπορούν να εξερευνηθούν με μια απλή κίνηση με το ποντίκι του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Αστέρια, πλανήτες, αστερισμοί, κομήτες, διαστημική σκόνη μπορούν να παρουσιαστούν με εκπληκτικές λεπτομέρειες στην οθόνη του υπολογιστή. Η ηλεκτρονική διεύθυνση www. WorldWideΤelescope. org είναι το αποκορύφωμα της πολύχρονης δουλειάς δεκάδων ερευνητών της Μicrosoft: κάθε άνθρωπος που έχει πρόσβαση στο Ίντερνετ, είτε είναι εξειδικευμένος επιστήμονας είτε όχι, μπορεί εντελώς δωρεάν να εξερευνήσει τα άδυτα του Σύμπαντος χωρίς να χρειαστεί να το κουνήσει καν από το σπίτι ή το γραφείο του.
Πρωτοποριακό site. Η αλήθεια είναι πως στο Ίντερνετ υπάρχουν πολλές αστρονομικές διευθύνσεις που παρέχουν χρήσιμες και πρωτογενείς πληροφορίες. Πολλοί αστρονόμοι όμως υποστηρίζουν ότι η δουλειά που έχει κάνει η Μicrosoft θέτει νέες βάσεις στην τρισδιάστατη απεικόνιση ενός τεράστιου όγκου πληροφοριών που έχει συγκεντρωθεί από διαστημικά τηλεσκόπια. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την ευκολία της πλοήγησης αλλά και την αφηγηματική ξενάγηση από πληθώρα ειδικών, καθιστούν πρωτοποριακό το συγκεκριμένο site. Ο Αλεξάντερ Σζάλεϊ, που είναι καθηγητής Αστρονομίας και Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, λέει ότι «η εξερεύνηση του εικονικού Σύμπαντος είναι απίστευτα φιλική προς τον χρήστη του προγράμματος και μοιάζει σαν ένα παιχνίδι στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Επιπλέον, οι επιστημονικές πληροφορίες που παρέχονται είναι σωστές και νιώθεις σαν να είσαι ήδη μέσα σε αυτόν τον κόσμο».
Παγκόσμιο τηλεσκόπιο. Το πρόγραμμα WorldWide Τelescope (Παγκόσμιο Τηλεσκόπιο) συνδυάζει την Αστρονομία, την εκπαίδευση και την εκμάθηση του ηλεκτρονικού υπολογιστή. Ορισμένοι εκπαιδευτικοί πιστεύουν ότι οι πλούσιες εικόνες του προγράμματος, η ζωντανή απεικόνιση των αντικειμένων, αλλά και ο εύκολος σχεδιασμός για την πλοήγηση στο site, θα δελεάσει πολλά παιδιά που ασχολούνται με τα video games, ώστε να εντρυφήσουν στην Αστρονομία και την επιστήμη γενικότερα. Η Αστρονομία, όπως συμβαίνει με αρκετά άλλα πεδία της επιστήμης, έχει τα τελευταία χρόνια ψηφιοποιηθεί και εμπλουτιστεί με έναν τεράστιο όγκο δεδομένων. Το γεγονός αυτό καθιστά την Αστρονομία έναν προνομιακό χώρο για την εφαρμογή προχωρημένων υπολογιστικών μεθόδων, ως προς την αναζήτηση επιστημονικής πληροφορίας.
Το αστεροσκοπείο της Google. Να λοιπόν, γιατί δεν προκαλεί έκπληξη το ότι η δεύτερη κολοσσιαία εταιρεία που διαθέτει μια φιλόδοξη on line αστρονομική υπηρεσία, είναι η Google. Ο γίγαντας της ιντερνετικής αναζήτησης, «μπόλιασε» πρώτος με αστρονομικές πληροφορίες και εικόνες το πρόγραμμα του Google Εarth, που ως γνωστόν προσφέρει μέσω του Διαδικτύου δορυφορικές φωτογραφίες για κάθε σημείο του πλανήτη μας. Η νέα αυτή υπηρεσία ήταν το Google Sky.
Η Μicrosoft και η Google είναι ανταγωνιστές στη σκληρή και με πολλά σκαμπανεβάσματα εμπορική αγορά της ιντερνετικής αναζήτησης και του λογισμικού. Μέχρι τώρα, στο θέμα τής on line Αστρονομίας, και οι δύο πλευρές διακηρύσσουν αμοιβαίο σεβασμό και λένε πως ο ανταγωνισμός τους εστιάζεται αποκλειστικά στην επιστημονική ανακάλυψη και τη δημόσια εκπαίδευση. Λένε επίσης πως δεν έχουν σχέδια για την πώληση διαφήμισης στα αστρονομικά sites. Διαστημικός «πόλεμος». Πάντως, μπορεί να μην υπάρξει διαστημικός «πόλεμος» ανάμεσα στις δύο εταιρείες, όμως οι προσφορές τους αντανακλούν και τις διαφορετικές κουλτούρες τους.
Το site του WorldWide Τelescope πηγάζει από προσεκτικό σχεδιασμό και μακροχρόνια ανάπτυξη στο πεδίο της έρευνας. Περιέχει τις πλουσιότερες γραφικές αναπαραστάσεις και ενσωματώνει ένα ειδικό λογισμικό για να παρουσιάζει τις εικόνες σφαιρικών διαστημικών αντικειμένων με τη λιγότερη πολική παραμόρφωση. Τρέχει όμως μόνο με Μicrosoft Windows. Από την άλλη πλευρά, το Google Sky, εκτός από τις πληροφορίες που παρέχει, ενθαρρύνει τους ειδικούς να εμπλουτίζουν το υπάρχον υλικό με ολοένα και περισσότερα δεδομένα. Η φιλοσοφία αυτή στηρίζεται στη συνεχή εξέλιξη του «προϊόντος» και όχι στην παροχή ενός ήδη ολοκληρωμένου
Φυσικά περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ
Πηγή : www.tanea.gr/Article.aspx?d=20080517&nid=8532672&sn=&spid=876

Δεν υπάρχουν σχόλια: