Τετάρτη 7 Μαΐου 2008

«Προβλέπεται» μεταναστευτική έξοδος των Ελλήνων






Μπορεί η οικονομία της ευρωζώνης, σε μια περίοδο παγκόσμιας αναταραχής, να χαρακτηρίζεται από έλλειψη ανισορροπιών όπως συχνά αναφέρει ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ωστόσο η Ελλάδα είναι μια εξαίρεση, αναφέρουν οι Financial Times σε δημοσίευμά τους.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, η εφημερίδα, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας σε σχέση με εκείνο των ΗΠΑ και της Ισπανίας είναι μεγαλύτερο και θεωρεί πιθανό τον κίνδυνο μιας απότομης διόρθωσης της ελληνικής οικονομίας τους προσεχείς μήνες.
Χαρακτηριστικά το δημοσίευμα σχολιάζει ότι το ύψος του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, που διαμορφώθηκε πέρσι στο 14% κάνει την Ελλάδα μια αναδυόμενη βαλκανική χώρα και όχι της ευρωζώνης.
Σημαντική είναι η εκτίμηση ότι η περαιτέρω αύξηση του ποσοστού ανεργίας στην Ελλάδα, που διαμορφώνεται τώρα στο 8%, θα προκαλέσει τη μετανάστευση των Ελλήνων σε άλλες χώρες, με αντίστοιχη μαζικότητα με αυτή που συνέβη και τη δεκαετία του '60.
Αύξηση του δανεισμού και της κατανάλωσης
Σύμφωνα με τους Financial Times, η είσοδος της Ελλάδας στην ευρωζώνη οδήγησε σε μία ραγδαία αύξηση της κατανάλωσης. Όπως και στις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες, η Ελλάδα είχε να καλύψει ένα σημαντικό κενό μετά από μία μεγάλη περίοδο, όπου ο δανεισμός ήταν σχεδόν ανέφικτος και οι μικρές εταιρείες είχαν πολύ μικρές πιθανότητες να πάρουν κάποιο δάνειο από τις τράπεζες.
Την ίδια στιγμή, οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, που ξεπέρασαν το μέσο όρο της ευρωζώνης κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, αύξησαν τη ζήτηση για εισαγόμενα προϊόντα και υπηρεσίες.
"Δεν είμαστε βιομηχανική χώρα, έτσι πρέπει να εισάγουμε όλα τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά. Αυτό δημιουργεί έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών» επισημαίνει Πλούταρχος Σακελλάρης, Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών.
Η Ελλάδα είχε τα τελευταία χρόνια μία δυναμική ανάπτυξη της τάξεως του 4% κάθε χρόνο, κυρίως εξαιτίας των γενναιόδωρων οικονομικών πακέτων που έρχονταν από την ΕΕ, προκειμένου να εκσυγχρονίσει τις υποδομές της.
Η ανάκαμψη του τουρισμού, η εξάπλωση των ελληνικών εταιρειών στις βαλκανικές αγορές και η ραγδαία ανάπτυξη της ελληνικής ναυτιλίας, κυρίως εξαιτίας της μεταφοράς εμπορευμάτων από και προς την Κίνα συνέβαλαν στο θετικό κλίμα.
Κίνδυνος της οικονομικής επιβράδυνσης
Είναι όμως σημαντικό ότι για τις χώρες της ευρωζώνης δεν υπάρχει πλέον η διέξοδος της υποτίμησης των νομισμάτων τους. Ωστόσο, ελλοχεύει ο κίνδυνος να περιοριστεί η αύξηση των μισθών, η καταναλωτική δαπάνη και οι επενδύσεις των επιχειρήσεων και να θυσιαστούν στο βωμό της διαδικασίας αναπροσαρμογής.
Το κόστος παραγωγής στην Ελλάδα έχει αυξηθεί δραματικά, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ευρωζώνης, υπονομεύοντας την ανταγωνιστικότητα και τα πρόσφατα στοιχεία υποδεικνύουν πως η επιβράδυνση της οικονομίας είναι εν όψει.
Η αύξηση του ΑΕΠ μειώθηκε για τρία συνεχόμενα τρίμηνα, παρότι η κυβέρνηση αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 3.5 μονάδες πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης. Τα προβλήματα στην τουριστική βιομηχανία συμβάλλουν σημαντικά στην επιβράδυνση της οικονομίας. Ακόμη και στη ναυτιλία παρατηρείται οπισθοδρόμηση, υπογραμμίζει ο Παύλος Μυλωνάς, από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Είναι πολύ νωρίς να πει κάποιος αν τα πρόσφατα υψηλά ποσοστά στις επενδύσεις θα φέρουν ανάπτυξη βασισμένη στις εξαγωγές, ώστε η ελληνική οικονομία να προσγειωθεί στα μαλακά.
Αλλά ακόμη και ομαλή προσγείωση δεν θ' αποτρέψει την αύξηση της ανεργίας στην Ελλάδα, η οποία αυτή τη στιγμή κυμαίνεται στο 8%.



Πηγή :www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_07/05/2008_231752

Δεν υπάρχουν σχόλια: